Jasno je kako će Lejkersi pokušati da zaustave Jokića, a postoje veliki problemi za Denver u ovoj seriji

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.05.23. | 17:02

Glavno pitanje pred početak niza duela je ima li tim iz Los Anđelesa dobitni recept za srpskog centra

"Pokušaćemo da ga uhvatimo kad izlazi iz kuće i da ga kidnapujemo", tim je rečima trener Los Anđeles Lejkersa Darvin Hem novinarima objasnio koja je najbolja taktika za tim iz Grada anđela u mečevima protiv Nikole Jokića u finalnoj seriji Zapadne konferencije koja počinje noćas u 2:30 po našem vremenu.

Kasnije je Hem objašnjavao da će na početku meča za Jokića sigurno da bude zadužen Entoni Dejvis, kao i da će tekom utakmice srpski košarkaš imati nekoliko različitih čuvara, ali ona poruka s početka ovog teksta ostala je da zvoni čitavom konferencijom za novinare kao tačna činjenica koju se protivnički trener ne boji da kaže - Jokića ne možeš da zaustaviš, možeš samo da pokušaš da ga usporiš.

Izabrane vesti

Sve je to jasno svima u NBA ligi već duže vreme baš kao što je jasno da, kada igraš protiv bilo koga od onih nekoliko stvarno najboljih košarkaša, ne možeš da računaš da ćeš ih zaustaviti, samo usporiti. Kada smo kod Jokića, tu se obično biraju dve taktike - prva je da pokušaš da ga udvojiš i nateraš da prepusti loptu nekome, a druga je da ga ga čuvaš 'jedan na jedan', pokušaš da mu spustiš šuterske brojke i potpuno oduzmeš one razigravačke. Dodatni način kako usporiti Jokića je da ga ciljaš u fazi odbrane. Sprski centar nije baš najbolji na toj strani parketa i ako ga mnogo puta napadaš u odbrani, onda će on imati manje snage za napadačke akcije. Sve smo to videli i u ovom plej-ofu i prethodnih godina, a prilično je jasno za šta će da se odluče Lejkersi u ovoj seriji.

Dejvis je u ovom plej-ofu napokon pokazao da može da bude najbolji igrač u bilo kojoj utakmici, što se od njega tražilo da bude još 2012. i dolaska u ligu. 'Obrva' je imao mnogo uspona i padova, nikad nije uspeo da pokaže konstantu, verovatno i zbog pregršt povreda koje je imao u karijeri, ali sada izgleda kao onaj pravi. U ovom plej-ofu je na proseku od 21,2 poena, 14,1 skoka, 3,3 blokade, 2,7 asistencija i 1,4 ukradene lopte. To su definitivno brojke na MVP nivou, posebno kada se zna da je Dejvis ova 21,2 poena postigao uz procenat šuta od 53%, dakle bez velike potrošnje lopti.

U napadu je Dejvis u ovom plej-ofu vrlo učinkovit, a u odbrani je prava zver. Najbolji je po brojku skokova i blokada u plej-ofu i stvarno je neprelazan na tom delu parketa. Posebno je to bio u seriji protiv Memfisa, ekipe koja više ulazi pod koš od Golden Stejta, a ni jedan ulazak Grizlija na polaganje nije mogao da prođe bez Dejvisa. U prvoj utakmici te serije imao je sedam blokada, na kraju je bio na proseku 4,3 što je bio jedan od ključnih razloga plasmana Lejkersa u drugo kolo plej-ofa.

(1,45) Denver (13,0) Los Anđeles Lejkers (3,15)

Jasno je, dakle, da će Lejkersi odlučiti da Jokića brane samo s Dejvisom i da tako zaustave glavno oružje Denvera. Dobra stvar za tim iz Los Anđelesa je činjenica da bi Dejvisu mogao da pomaže Lebron Džejms koji će verovatno u odbrani biti zadužen za Erona Gordona, a koliko god krilni centar bio jedan od najvažnijih igrača Nagetsa, on ipak nije toliki šuter da bi Lebron striktno morao da bude uz njega na trojkama, pa će 'Kralj' moći da pomaže saigraču.

Kada smo već kod Gordona, on bi mogao da igra ključnu ulogu u ovoj seriji. Osim štt je odlično povezan sa Jokićem te u napadu često igraju pik-en-rol akciju između 'petice' i 'četvorke' koju je teško, gotovo nemoguće odbraniti, Gordon će opet da ima važnu ulogu fazi odbrane. On je u Denveru zadužen za najbolje protivničke igrače, a sada će imati težak posao. Verujemo da će on biti zadužen za čuvanje Dejvisa kako bi tu spasio Jokića, ali onda se postavlja pitanje koga će da čuva srpski košarkaš? Teško je za verovati da će on da bude zadužen za Lebrona pa ostaje samo Džered Vanderbilt ako on uopšte bude u početnoj petorci.

Vanderbilt je kod Lejkersa ono šta je Gordon kod Nagetsa - igrač za bilo koji odbrambeni zadatak pa čak i onaj za koji idejno nije najbolje rešenje. Tako je on u seriji protiv Memfisa čuvao Dža Moranta dok je protiv Golden Stejta bio zadužen za Stefena Karija sve dok se Stiv Ker ipak umesto njega u poslednjim utakmicama serije nije odlučio za nižeg Denisa Šrudera koji je veoma napredovao u odbrani.

Hoće li sada Vanderbilt biti zadužen za Džamala Marija ili će Hem tu ulogu nameniti Šruderu? Od toga zavisi i Jokićeva uloga u odbrani jer ako bude igrao Šruder uz Devisa, Džejmsa, Dianđela Rasela i Ostina Rivsa, onda srpski košarkaš ne može da bude u odbrani zadužen za bilo koga od njih jer je sporiji od sve trojice što bi oni svakako iskoristili. U tom slučaju bi Jokić morao da čuva ili Dejvisa ili Lebrona, a to bi moglo da bude teško za njega.

GRANICA NA POENE NIKOLE JOKIĆA VEČERAS JE 27,5

Lejkersi su definitivno tim koji najmanje odgovara Denveru. Činjenica da su im najbolji košarkaši oni koji igraju na visokim pozicijama, a još se zovu Entoni Dejvis i Lebron Džejms, stavlja Denver u nezgodnu situaciju što se odbrane tiče. Mogli bi sami Lejkersi da pomognu ako se odluče za Vanderbilta na kojem bi Jokić mogao da se donekle sakrije, ali ni to nije idealna situacija. Posebno nije idealna ako će umesto Vandebilta da igra Šruder, ali i da igra Vandervilt, pa Jokić bude u odbrani zadužen za njega, a Gordon za Dejvisa, postavlja se pitanje šta s Lebronom. Ko će njega da čuva? Jasno je da Majkl Porter ne može, a ko onda? Kentavius Kaldlvel-Poup? Brus Braun? Jesu li oni ipak preniski i preslabi za njega?

Sve u svemu, sigurni smo da će serija između Denvera i Lejkersa biti veoma zanimljiva, a mnogo je zagonetki koje moraju da budu rešene, posebno u fazi odbrane. Posle prvog meča ćemo sigurno biti pametniji, ali pre njega nam se čini da trenutno više problema imaju Jokić i saigrači nego Lebron i njegovi drugari. Bez obzira na to što je Denver bio najbolja ekipa konferencije, a Lejkersi se jedva ugurali u plej-of. Ovo je sada neko drugo vreme, neki drugi sport.

PIŠE: Emir FULURIJA


tagovi

NBA ligaNBA plej-ofDenverDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara