Dušan Beslać (©MN Press)
Dušan Beslać (©MN Press)

Jedini srpski reprezentativac iz KLS: Počnem dan tako što pogledam Jokićeve poteze

Vreme čitanja: 5min | pon. 20.02.23. | 07:57

“Sa Željkom Rebračom ostajem često posle treninga da mi pokaže neke stvari u igri pod košem, nadam se da bih mogao da dobijem šansu da debitujem za reprezentaciju“, priča Dušan Beslać za Mozzart Sport

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Kada se u košarkaškim krugovima pomene Sombor, prva asocijacija je bez ikakve sumnje dvostruki uzastopni MVP NBA lige Nikola Jokić. Starije generacije nesumnjivo u sećanju nose i legendu Radivoja Koraća, po čijem imenu i prezimenu naziv nosi srpski kup na kojem se ove godine u najboljem svetlu srpskoj košarkaškoj publici predstavio Dušan Beslać.

Izabrane vesti

Ljubitelji Košarkaške lige Srbije odavno su upoznati sa talentom i kvalitetom momka koji je ponovo zadužio poziv selektora Svetislava Pešića za preostale dve utakmice kvalifikacija za Mundobasket protiv Grčke u Atini (petak, 18.00) i Velike Britanije u Beogradu (ponedeljak, 20.00). Biće među prvima koji će se pojaviti na okupljanju.

Beslać nije uspeo da odvede Vojvodinu u polufinale Kupa, ali je protiv favorizovane Mege pokazao zašto je najbolji košarkaš u KLS i zbog čega ga je selektor uvrstio među kandidate za državni dres.

“Pravo da kažem, potajno sam se nadao da će me selektor pozvati na širi spisak“, priznaje Beslać na početku razgovora za Mozzart Sport i dodaje:

“Bio sam već na širem spisku pre godinu dana, ali tada sam odmah na prvom treningu doživeo povredu leđa i onda faktički nisam bio u trenažnom procesu nego sam radio terapije i gledao treninge“.

Ponedeljak, 02.00: (1,70) Tim Lebron (14,5) Tim Janis (2,30)

Možda bi sada mogao da dobiješ i prve minute u dresu Orlova...

“Nadam se iskreno da bi to moglo da se dogodi, ako me zdravlje posluži. Naravno, želim pre svega svojim radom i zalaganjem na svakom treningu da se izborim za šansu, da pokažem treneru da zaslužujem da budem deo reprezentacije i da ima poverenje u mene“.

Selektor je već nekoliko puta gledao utakmice Vojvodine, da li ste možda već imali prilike da razgovarate, da li ti je dosad podelio neki savet?

“Bio je kod nas na utakmici protiv Čačka 94. Nismo još imali prilike da sedimo sami i razgovaramo, da me posavetuje, prošle godine smo malo pričali, nadam se da će ove godine biti više prilike za to“.

Šta za tebe znači činjenica da si ponovo u reprezentaciji, koliko te to motiviše da dalje radiš?

“Velika mi je čast i privilegija što ću, nadam se, obući dres nacionalne selekcije i što ću moći da radim sa jednim od naših najboljih stručnjaka. To će mi dati dodatni vetar u leđa da što više radim i napredujem, kako bih mogao da se nametnem na višem nivou u budućnosti“.

U Somboru se očigledno igra mnogo dobra košarka, Nikola Jokić dominira u NBA ligi i najbolji je igrač na svetu, ti se probijaš na košarkaškoj mapi...

“Izgleda da je tako“, sa osmehom će Beslać uz konstataciju:

“U Somboru se, posle Novog Sada, igra možda i najbolji basket u zemlji. Ima dobrih momaka od kojih može dosta da se nauči“.

Da li koristiš taj somborski gen da kroz Jokićeve poteze možda dodatno unaprediš sebe i svoju igru?

“Pokušavam da nešto naučim od njega i vidim kako bih unapredio svoju igru, ali to je već na nekom drugom nivou. On je jedan, jedini u pogledu svega što radi i tu nema priče. On i ja nismo, da kažem, prijatelji, ali smo uvek bili u dobrim odnosima i uvek se lepo javimo jedan drugom, ispričamo. Iskreno, pratim svaku njegovu utakmicu, odnosno ispratim sažetke šta je sve uradio ujutru kad ustanem, tako počnem dan“.

U vašem komšiluku je i Željko Rebrača, koji je sada predsednik Vojvodine. On je nedavno u intervjuu za naš sajt govorio lepe stvari o tebi, da imaš evroligaški potencijal, da često razgovarate, deli ti savete...

“Sa Željkom imam super odnos i dosta mi pomaže što se tiče mojih igara i samog pristupa košarci. On i ja puno razgovaramo, pokušava da mi ukaže na neke stvari, detalje. Što se tiče nekih daljih ciljeva, prvo želim da završim sezonu u Voši sa kojom imam ugovor na još godinu dana. Videćemo šta će biti na leto. Primaran cilj smo ostvarili plasmanom na Kup Radivoja Koraća, sledeći je da probamo da obezbedimo plasman u Superligu i ABA 2 ligu“.

Koji su to detalji na koje ti Rebrača najviše ukazuje?

“Najviše mi ukazuje na igru u reketu. Dešavalo se nekoliko puta da posle treninga ostanemo u hali još, da mi pokaže neke stvari. Uglavnom je to na čemu zajedno najviše radimo“.

Bio si najbolji pojedinac u četvrtfinalu Kupa, po mišljenju struke prvi si igrač KLS, koliko si zadovoljan dosadašnjom sezonom?

“Pre dve godine sam došao u Vojvodinu i kako vreme prolazi, sve više napredujem. Došla je ova godina gde su mi se zasad stvarno sve kockice posložile. Imamo mladog, kvalitetnog trenera i odlične momke koji mi daju vetar u leđa i pružaju veliku podršku kako bih igrao dobro. Pun sam samopouzdanja, dobru košarku igramo generalno i srećan sam zbog toga“.

Šira košarkaška publika možda nije imala priliku da te gleda previše, ali u jednoj utakmici pokazao si svoju svestranost. Napadi su polazili od tebe, igrao si leđima često, otvorio utakmicu sa tri trojke...

“To mi je i najveći cilj, da napredujem na svim poljima i budem što bolji u svakom aspektu igre. Prvenstveno želim da pomognem ekipi da pobeđuje što više. Opet, pored Marka Ljubičića koji je kapiten, smatram sebe liderom ekipe. To sa sobom nosi i dodatnu odgovornost na terenu, ali želim da budem taj koji nosi tim“.

Kako izgleda saradnja sa trenerom Milošem Isakov Kovačevićem, odnosno sa čovekom koji objektivno nije mnogo stariji od tebe?

“Miloš je pre svega vrhunski čovek. On je sa nama kao da nam je saigrač, priča stalno sa nama i hoće da nam omogući da sve uradimo i postignemo lakše. Jako je posvećen, zaista mi je čast da mogu da napredujem pod njegovim okom. Kako ja uz njega, tako i on uz mene“.

Koliko se njegova košarkaška filozofija razlikuje od svega što si dosad iskusio kroz karijeru?

“Razlika je u detaljima. Miloš je perfekcionista i naše najjače oružje je odbrana kojoj on posvećuje najveću pažnju i na čemu mi najviše radimo“.

Vojvodina nije uspela da dobije Megu, ali ste se potrudili da je dobro namučite...

“Dobro smo otvorili utakmicu, odbrana je bila dobra jer smo u prvih pet minuta primili samo dva poena. Onda se desio taj pad posle kojeg su oni okrenuli rezultat, pa je cela utakmica bila takva da su oni vodili oko desetak razlike. Mi smo samo jednom uspeli da priđemo na šest razlike i tada, kad je trebalo da napravimo još dve dobre odbrane desila su se dva koša uz faul i oni su opet otišli na više od deset razlike. Prevagu je odnelo to što igraju u jačoj ligi i što su navikli na ovakve utakmice“, kaže Beslać i zaključuje:

“Stvarno smo se spremali za taj meč. Znali smo da imamo neke šanse na njihovu odbranu. Igrali smo dobru košarku 35 minuta i mali pad je dovoljan da se oni odlepe, posle čega je uglavnom gotovo“.



tagovi

Dušan BeslaćKK VojvodinaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara