Šampoinski tim Toronta (AFP)
Šampoinski tim Toronta (AFP)

Jedva dve godine od istorijske noći - ostala samo četvorica u Torontu... I nije kraj osipanju šampionskog tima

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.08.21. | 20:30

Čak 11 igrača promenilo sredinu, a 12. bi mogao da bude Sijakam

Još pre nego što je u istoriskoj noći na pitanje "Šta titula Reptorsa znači za Toronto i Kanadu" uzvratilo rečima da nije siguran i da odgovor treba da da neko ko slavi na ulici ili ko duže vreme živi u Kanadi, navijači jedinog kanadskog tima u NBA bili su svesni da čovek koji je izazavao erupciju neverovatnog slavlja - Kavaji Lenard - došao, video, pobedio i da će brzo da ode - u Kliperse za 103.140.000 dolara za tri sezone.

Ali, malo ko je tada verovao da će posle jedva dve godine ogromna većina iz šampionskog tima na te slavne dane da gleda sa drugih destinacija. Sada se međutim, posle odluke Kajla Laurija da se usidri u Majami (od koga će dobiti 85.000.000 dolara za tri sezone u sklopu sign-and-trade dogovora dva tima) ne bi niko iznendio da još neko od poslednja tri važna člana uskoro spakuje kofere.

Izabrane vesti

Prvi je trenutno na "udaru" Paskal Sijakam. Kamerunskog krilnog centra koji je u predvečerje postšampionske sezone potpisao četvorogodišnji ugovor težak 136.900.000 dolara ciljaju Golden Stejt, Sakramento i Klipersi u kojima bi mogao da se priključi bivšim pajtosima iz Reptorsa, Lenardu i Seržu Ibaki koji se u Los Anđeles uputio pred start prošle sezone - 18.980.000 dolara za dve godine.

Nekoliko dana pre centra iz Konga, hladni Toronto za sunčani Los Anđeles zamenio je i Mark Gasol. Ali Španac se nije opredelio za Kliperse već Lejkerse (5.250.000 dolara za dve sezone) čiji je dres godinu dana ranije obukao Deni Grin (30.000.000 dolara za dve sezone), dok je Norman Pauel u martu ove godine poslat u Portland, u zamenu za Gerija Trenta i Rodnija Huda.

Osim njih koji su bili u glavnim ulogama, u Torontu nema više ni priličan broj epizodista iz šampionske generacije.

Džeremi Lin i Erik Morlend koji su tokom šampionske sezone stigli u Toronto, prvi pošto je otpušten iz Atlante, a drugi kroz dva probna perioda od deset dana zadržali su se samo do leta 2019. kada su se uputili u Kinu ne bi li unovčili titulu. Lin u Peking Dakse za 3.000.000 dolara neto godišnje, Morlend za daleko manje novca, ali opet više nego što bi zaradio u NBA.

Put Džordana Lojda koji se te sezone šetao između Reptorsa i njihove filijale u Razvojnoj ligi znate...

Džodi Miks koji je poput Morlenda, preko dve desetodnevne probe u februaru 2019. godine zaradio ugovor do kraja sezone, nije ipak bio dovoljno dobar ne samo da ostane u Reptorsima, nego i da nađe neki drugi NBA angažman, pa se nedavno odlučio da zarađuje novac u basket ligi "BIG3".

Za razliku od Miksa, Patriku Mekou koji je januara 2019. obukao dres Toronta posle otkaza u Klivlendu, izmamio je od Reptorsa dvogodišnji ugovor vredan 8.000.000 dolara, potpisan po završetku te sezone. Ipak, uprava mu se u aprilu ove godine zahvalila na saradnji, kao što je isto učinila i sa Malkolmom Milerom. U novembru 2020 odbijanjem da mu pošalje kvalifikovanu ponudu razišla se sa njim.

A i iz šampionske generacije i dalje je zajedno samo sa Krisom Bušerom, O Džijem Anunobijem i Fredom Vanvlitom.

Reptorsi su juče "pokupili" drugu godinu iz dvogodišnjeg ugovora Bušera vrednog 13.500.000 dolara.

Hitna intervencija na slepom crevu zbog koje je Anunobi propustio čitav šampionski plej-of nije omela upravu da mu krajem 2020, dakle dve sezone pre isteka ruki ugovora, ponude, a on potpiše produžetak na još četiri godine za 72.000.000 dolara, dok je Vanvlit takođe pred kraj prošle godine stavio potpis na četvorogodišnju saradnju vrednu 85.000.000 dolara.

Ali, svi ti ugovori, ako je suditi po potezima Reptorsa, garantruju "samo" da će igrači biti isplaćeni, ne i da se neće nastaviti odliv šampiona iz Toronta u koji su stigli neki novi, možda budući šampioni... A prošlo je tek manje od 26 meseci od večeri kada je Kavaji san Kanađana pretvorio u realnost, ali ih ubrzo potom i vratio u realnost da je sve ovo samo biznis...


tagovi

Toronto ReptorsKavaji LenardMark GasolSerž IbakaKajl LauriFred Vanvlit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara