©MN press
©MN press

Jeretin o najluđoj završnici Kupa: MVP priznanje stoji na Kalemegdanu jer je to Zvezdin trofej

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.02.21. | 16:30

Goran Jeretin premotava film na 2003. godinu i pehar koji su crveno-beli uzeli posle produžetaka i sva tri meča

Goran Jerertin jedini može da se pohvali da je dva puta izabran za najboljeg igrača završnog turnira Kupa Radivoja Koraća, ali je vlasnik samo jednog pehara. Drugi, odnosno prvi, koji je dobio u Novom Sadu u smiraj 2003. godine i danas sija u klupskim vitrinama Crvene zvezde na Malom Kalmegedanu. Punih 17 godina od "najluđeg" puta jednog tima do Žućkove levice, na kojem su crveno-beli pobeđivali sva tri protivnika posle produžetka, Jeretin i dalje smatra da nije najzaslužniji što je Crvena zvezda tada osvojila nacionalni kup posle 29 godina.

Izabrane vesti

"Zašto bih promenio mišljenje? Mislim da ima slika i snimak na kojima se vidi kako odmah posle dodele tog trofeja pokušavam da ga dam (Igoru) Rakočeviću koji je maestralno odigrao četvrtfinale i polufinale. Nažalost, zbog povrede nije igrao u finalu. Ali da njega nije bilo u ta dva meča, mi ne bismo imali šansu da se borimo za Žućkovu levicu. Igor ga nije uzeo, jer je smatrao da sam ja najzaslužniji. Ali, u suštini, to je Zvezdin trofej, jer smo ga svi zajedno osvoji, i Igor, i ja, i Vuk (Radivojević), i Vlada Dragojlović, i Aca Đurić, i (Milan) Dozet... Zato sam i odlučio da ostane na Kalemegdanu", prisetio je Jerertin za Mozzart Sport.

Neverovatan boravak u Novom Sadu, u kome će se od četvrtka do nedelje održati završnica ovosezonskog Kupa Radivoja Koraća, Zvezda je te 2003. godine započela četvrtfinalnim duelom protiv Partizana u kome je Frederik Haus ubacio 43 poena za crno-bele. Na kraju se ispostavilo da su Jeretinova dva poena sa linije slobodnih bacanja bila vrednija.

"Ma slučajno, ili tačnije silom prilika sam ih šutirao ja. Nije trebalo uopšte da ulazim u igru jer sam oko mesec dana vukao problem sa preponom. Zapravo, bili smo izranjavani povredama pred kup, a ispostaviće se i tokom takmičenja. Više ni ne mogu da se setim ko je sve bio povređen ili bolestan. A, onda se u produžetku desilo da samo morao da uđem, jer nije imao više ko, zbog pet penala. Beše nas samo četvorica završila meč..."

20.00: (1,30) Breša (16,0) Vareze (3,90)

Na red je stigao duel sa Vojvodinom za koju su tada igrali Gurović, Šuput, Ćeranić, Nemet, pa današnji trener Zvezde Radonjić... Opet produžetak i opet pobeda Zvezde.

"E, taj sam ceo meč presedeo na klupi. Ponovo nas je vukao fenomenalni Rakočević koji se povredio mislim u produžetku, zatim Dozet i Radivojević.  Čeda (Vitkovac) je ubacio neke važne poene. Ma, teško objašnjivo... Jedino da se pogleda snimak, ali ne samo taj nego sve tri utakmice."

Treća je bila finalna, protiv FMP, odnosno Refleksa, kako se tada zvao klub iz Železnika... Aškrabić, Frimen, Kimani... za Pantere. Zvezda bez Dozeta i Rakočevića, ali sa Jerertinom koji je primio blokadu protiv bolova.

Pa kako drugačije? Stigli smo do samog kraja i da im ne pomognem? Te sezone je FMP osvojio ABA ligu, za malo ostao bez finala ULEB kupa (danas Evrokupa, prim.aut). A mi bez povređenih Rakočevića i Dozeta. Sećam se da smo na poluvremenu gubili oko deset poena razlike. Svi smo ćutali, ali ne pognute glave, već smo osećali pobedu..."

U poslednji minut FMP je ušao sa šest poena prednosti. Usledio je kratak rafal trojki Jerertina i Radivojevića (dve) za još jedan produžetak. I još jednu pobeda.

"Možda će nekome sada izgledati čudno ili nadmeno, ali ni kada smo gubili 15-ak razlike, ne znam tačno koji je minut bio, ipak prošlo je evo koliko godina, nismo razmišljali o porazu. Nosi te odbrana dobar šut..."

Kakvi su ti dani bili u Novom sadu, ali i kako je Jeretin odigrao finale svedoče nedavne reči tadašnjeg trenera Zvezde Zmaga Sagadina: "Auuu, kakav turnir! Jero moj, Jero moj… Dokazao je da ima mu** do kolena. Kako je odigrao… Naklon do poda".

"Taj uspeh je bio jednako i njegov. Kad se setim koliko nas je bodrio i verovao u nas kada su nas mnogi otpisali. I on i Trifa (pomoćni trener Aleksandar Trifunović, prim.aut) sve vreme su nam ulivali samopouzdanje. Pa kako onda da ne pobedite?", kroz smeh se pita Jeretin.

Na kraju sreća je pogledala Zvezdu.

"Pa zavisi iz kog ugla gledate. Tačno je da nismo bili favoriti, jer su Partizan, Vojvodina i FMP imali odlične sastave. Tačno je da smo bili oslabljeni u svim utakmicama. Ali, takođe je tačno da smo na terenu 'ginuli' jedan za drugog. Kup je takvo takmičenje u kome svaka greška može skupo da košta, u kome svaka šansa može da bude velika. Od vas zavisi da li ćete da je propustite i iskoristite. A mi smo je iskoristili."

Sličnu šansu mnogo godina kasnije Jeretin je iskoristio u nikšićkoj Sutjesci koja se osvajanjem nacionalnog kupa 2013. godine upisala u isporiju kao prva koja je prekinula apsolutnu dominaciju Budućnosti u Crnoj Gori.

"Ma, dobro, ja sam tad bio sportski direktor. To su ostvarili momci na terenu. Ali, drago mi je što sam bio deo šire ekipe koja je osvojila prvi trofej u istoriji kluba, a kasnije se izborila i za plasman u ABA ligu."

Danas je Jeretin na direktorskoj poziciji, ali u Primorju iz Herceg Novog koji je ove sezone već napravio nekoliko izenanđenja.

"Idemo korak po korak. Za sada je dobro, da ne ureknemo...", smireno zavšava jedini dvostruki laureat MVP Kupa Radivoja Koraća.


tagovi

Goran JeretinKK Crvena zvezdaKup Radivoja KoraćaZmago Sagadin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara