Johnnie Walker

Vreme čitanja: 4min | pon. 14.09.20. | 10:10

"Nikola je večeras bio najbolji košarkaš na svetu", rekao je Porter Džunior. „ I ja to mislim. Rekao bih da je on najbolji igrač na svetu“, nadovezao se Džamal Mari

Kada gledate njegove slike iz detinjstva, nikada ne biste poverovali da će Nikola Jokić izrasti u jednog od najboljih igrača današnjice i člana prve petorke NBA lige. Kada ga gledate na terenu, deluje ponekad kao da se „ Džoni" "šetka“ - pa smo ga u šali sada nazvali po čuvenom viskiju, neće se naljutiti - nekada je i blesavo nezainteresovan, ali onda se u treptaj oka sve promeni. Nikola se od nekoga ko "šeta" po terenu kao po kakvom somborskom šoru pretvori za sekundu u zver koja maltretira protivnike na 1.000 načina i to na najvišem svetskom nivou.

Pričalo se da nije trebalo toliko da smrša, da nije igrač za velike utakmice, a Nikola sada može samo da klikne „play“ dugme i da pusti snimke sa jučerašnje utakmice protiv Klipersa gde sve to potire kao dlanom o dlan - 34 poena, 14 skokova i sedam asistencija. Razvlačio je Kliperse po terenu i uzduž i popreko.

Izabrane vesti

Džaba njima Lenard i Džordž, kad Denver ima našeg Jokaru.

"Znate... Možda će vama ovo da zvuči smešno, ali - zabole nas uvo (za pritisak). Nama je lepo, uživamo!", rekao je Jokić posle šeste utakmice u kojoj su njegovi Nagetsi izborili sedmu utakmicu.

Šta god da se tamo dogodi, Jokić i navijači Denvera mogu da budu prezadovoljni.

Jokić je partijom od sinoć stigao do 600 poena, 300 skokova i 150 asistencija u plej-ofu i to sve za 27 utakmica. Nikada nikome nije bilo potrebno tako malo utakmica da sakupi ove brojke. U istoriji.

Zadivio je Nikola i čuvenog Medžika Džonsona.

"Nije uopšte pitanje da je Nikola Jokić istinska superzvezda (superstar). Sa 34 poena, 14 skokova i sedam asistencija predvodio je Nagetse do pobede posle preokreta", napisao je Medžik na Tviteru. Očigledno nije ostao imun na Nikolinu partiju.

Hiljadu puta do sada smo mogli da čujemo da Jokić ne igra košarku, već se igra košarke. Ako uspe na kraju da slomi ovakvu timčinu Klipersa zajedno sa saigračima, već će uraditi mnogo. Sam odlazak u sedmu utakmicu, kao i onaj preokret protiv Jute, daju već poseban šmek ovoj sezoni Nagetsa.

Ima svoje mesto u timu, naučio je da odmeri kada treba da šutne, kada da doda, da odigra leđima ili pošalje tačdaun dodavanje preko celog terena.

"Pred samu utakmicu, trener nam je rekao 'Nemojte da zaboravite da se zabavljate na terenu'. I, zabavljali smo se. U trećoj i četvrtoj četvrtini, naročito. Mogli ste i sami da vidite, svi smo se smejali, svi se osećali dobro jer smo stvarno igrali nestvarno. Kada igramo tako, onda samopouzdanje raste. Čak je i Tori Kreg imao dve asistencije, a to nije uobičajeno!", stigao je da se našali Jokić posle utakmice.

Sigurno da ogroman udeo u celoj priči ima Majkl Meloun, trener Denvera. On je izmislio ovakvog Jokića kakvog danas znamo na terenu.

Ne mora on mnogo da trči niti da se kida da bi dominirao. A da biste to sve radili, katkad i kroz „šetnju“ poput Nikole, morate da imate enorman talenat. Melounu se naravno sviđa i kada se Jokić zapali na terenu i krene da pokazuje emocije.

On retko pokazuje emocije. Ali kada ih pokaže, tada znam da smo na pravom putu. Kada on viče i udara se u grudi više nema razloga za brigu”, rekao je Meloun posle meča, pa dodao:

Mnogo, mnogo smo žilavi“.

Više puta je Nikola isticao da voli da igra pod pritiskom, a to nije samo fraza. Na poslednjih pet utakmica u kojima je Denver mogao da bude eliminisan, Jokić je prosečno davao 27,8 poena i imao 55% šuta za tri, 10 skokova i šest asistencija.

"Somborski ples više nije tajna koja se krije u nekom malom uglu košarkaškog univerzuma. Nedeljno popodne je to promenilo", prva je rečenica u izveštaju renomiranog The Athletic-a, uz dodatak da je Nikola Jokićbad ‘you-know-what’“.

Nikolin značaj za igru Denvera ne može se samo opisati kroz brojke. Ima mnogo aspekata u košarci koji se ne mogu statistički predstaviti. Smirujući uticaj koji Jokić ima na tim je nemerljiv, a činjenica da protivnici moraju da ga udvajaju često doprinosi da Jokić razigrava i čini saigrače boljim.

"Svaki put kad stave na Jokića dvojicu, to znači da postoji negde slobodan igrač", objasnio je te situacije trener Majkl Meloun.

Izjava Nikolinog saigrača Majkla Porter Džuniora dovoljno kazuje...

Nikola je večeras bio najbolji košarkaš na svetu”.

Na to se nadovezao Džamal Mari.

"I ja to mislim", rekao je Mari.

"Ne vidim zašto ne bi bio. Pogađa trojke sa jedne noge sa korakom unazad i to dok mu je ruka protivničkog igrača na licu. Nekoliko puta tako. Rekao bih da je on najbolji igrač na svetu", rekao je Mari, koji je i sam zver od igrača.

Ali shvata Nikolinu veličinu.

Sve su snažnije poruke Denvera i njegovih igrača. Jokića vide kao najboljeg (centra) na svetu. Tome svedoči i tvit sa zvaničnog profila Nagetsa posle utakmice.

"A ljudi misle da Nikola Jokić nije najbolji visoki igrač u ligi...".

Samo nek se Džoni „šeće“ i dominira NBA ligom, to još nikome nije pošlo za rukom. Strašan igrač!



tagovi

Nikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara