Nikola Jokić i Karl Entoni Tauns (Foto: AFP)
Nikola Jokić i Karl Entoni Tauns (Foto: AFP)

Jokić dominira i kada ga ne služi šut: Novi tripl-dabl i bravure u završnici za plasman u polufinale Zapada (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.04.23. | 05:50

Denver je sa 4-1 u seriji izborio plasman u drugu rundu doigravanja, a srpski as je odigrao još jedan meč za pamćenje

Dobili smo i drugog učesnika druge runde plej-ofa posle Filadelfije, prvog na Zapadu. Posle jednog kandidata za MVP titulu Džoela Embida, u konferencijsko polufinale plasirao se i drugi - Nikola Jokić. Denver Nagetsi su savladali Minesota Timbervulvese u petoj utakmici prve runde doigravanja 112:109 i tako sa 4-1 u seriji eliminisali sastav iz Mineapolisa. Na narednom koraku čekaju ih Finiks Sansi.

Kao što se moglo i očekivati, centar iz Sombora i dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu je još jednom odigrao ključnu ulogu, iako je imao problema sa šutem tokom većeg dela utakmice. Reprezentativac Srbije je ubeležio osmi tripl-dabl u plej-ofu, pošto je susret okončao sa 28 poena, 17 skokova i 12 asistencija. Još jedna bravurozna partija, a iako je šutirao 5/21 za dva (24 odsto) i 8/29 iz igre (28 odsto), Nikola je u završnici preuzeo odgovornost i postigao sedam od poslednjih devet poena ekipe iz Kolorada. Mahom sa linije penala, sa koje je promašio samo jedan hitac (9/10).

Izabrane vesti

Statistički parametri do kojih je došao u odlučujućoj utakmici plej-of serije sa Timbervulvsima još jednom su ga uvrstili u istoriju NBA lige. Pored gore-pomenutih parametara ubeležio je i po dve blokade i ukradene lopte i postao prvi igrač ikada u doigravanjima sa takvim brojkama.

Bila je ovo njegova treća partija u plej-ofu sa 25+ poena, 15+ skokova i 10+ asistencija. Više takvih izdanja ima samo Lebron Džejms (4), dok se Nikola izjednačio sa Viltom Čemberlenom i Oskarom Robertsonom.

Mučio se Jokić, nikako nije uspevao da podesi nišanske sprave, ali je zato uredno popunjavao ostale statističke kolone. Povezivao napad Denvera, hvatao lopte pod obručima iako je morao da se rve sa Rudijem Goberom i Karlom Entonijem Taunsom. Po osam poena i skokova, uz šest asistencija ubeležio je u prvom poluvremenu, a poenterski je ekipu nosio Džamal Mari, dok od Majkla Portera nije bilo ni traga, ni glasa.

Vodila se velika borba u prvom, pa zatim i u drugom poluvremenu. Smenjivali su se rivali u vođstvo, čak su i gosti mahom bili u prednosti tokom treće deonice. Tauns, Gober i Entoni Edvards su igrali veoma dobro, dok je s druge strane Mari nastavio da zatrpava koš rivala, dok su ostali, uključujući i Jokića, tražili šut. Pet poena je Nikola ubacio u trećoj četvrtini, a onda je odlučujući kvartal počeo sa klupe. Nije to bio najbolji potez Majka Melouna, iako je srpskom asu bio neophodan predah, jer se Gober iživljavao u reketu i zakucavao preko fizički inferiornih protivnika, s ozbirom da je domaćin igrao bez klasične petice.

Vrlo brzo je shvatio da ne može bez MVP-a, pa ga je brže bolje vratio na terenu, ali nisu Nagetsi briljirali, što je rivalu omogućavalo da ostane u egalu. Mari se umorio, nije izgledalo dobro po sastav iz Kolorada, ali nisu dozvolili Jokić i drugovi da ih obuzme nervoza. Srbin je na sve načine pokušavao da pogura ekipu do pobede i s ozbirom da ga nije služio šut, trudio se da proigrava saigrače, ali i da ulazi u bitku sa Goberom i Taunsom pod obručem Minesota. Koristili su visoki igrači gostiju preokomerenu silu u pokušaju da ga ukrote, pa je često izlazio na liniju penala i uporno pogađao.

Ali odbijala je Minesota da se preda i kada je Denver poveo sa pet razlike na pet minuta do kraja. Tauns je vratio svoju ekipu u igru. Potom su Porter i Gordon ponovo odlepili Nagetse, da bi Edvards i večeras vrlo dobri Nikil Aleksender Voker poravnali rezultat - na satu je stajlo 1:46. A onda je Nikola sa par minijatura doneo ključnu prednost svojoj ekipi. Najpre je iznudio još dva penala i pogodio ih, a onda uhvatio svoj promašaj i lagano položio loptu u koš. Pogodio je potom veoma težak šut pod faulom i realizovao dodatno bacanje (109:104 na pola minuta do kraja), ali su Konli i Edvards čuvali nadu Timbervulvsima.

Na tri sekunde do kraja, lopta je ponovo otišla u ruke srpskog centra, odmah su ga gosti faulirali, ali je ovoga puta bio polovičan sa linije. Imali su košarkaši Minesote priliku da trojkom izbore produžetak, Taunsa nije bilo na parketu zbog šest faulova (kao ni Gobera, jer su "premplatili" Jokića), pa je bilo očekivano da odgovornost preuzme Edvards. Dobio je loptu, opalio preko Brusa Brauna - i promašio. Slavlje košarkaša Denvera je moglo da počne.

Džamal Mari je sa 35 poena bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, a njega i Jokića ispratili su Braun i Gordon sa po 14 poena, dok je 10 dodao Kentevijus Koldel Poup. Nekoliko bitinih šuteva u poslednjoj deonici pogodio je i Majkl Porter, koji je svih osam poena ubacio u četvrtoj četvrtini.

Minesotu je na oproštaju od sezone predvodio Entoni Edvards sa 29 poena, samo tri manje dodao je Tauns, uz 11 skokova, dok je Gober takođe ubeležio dabl-dabl sa 16 poena i 15 uhvaćenih lopti. Aleksender Voker je brojao do 14, dok je Torijan Prins dodao 13 poena.

NBA PLEJ-OF (PRVA RUNDA)

Sreda

Boston - Atlanta 117:119

/Braun 35 - Jang 38/

Denver - Minesota 112:109

/Mari 35, Jokic 28 - Edvards 29/

Finiks - LA Klipers 136:130

/Buker 47 - Pauel 27/



tagovi

Denver NagetsNikola JokićMinesota TimbervulvsKarl Entoni TaunsRudi GoberDžamal MariMajkl Porter JuniorEntoni Edvards

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara