Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Jokić nastavio da piše istoriju i uz pomoć Gordona i Brauna doveo Denver na korak do titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.06.23. | 04:59

Majami u nokdaunu, Nagetsi imaju meč loptu kod kuće

Nikola Jokić i Denver Nagetsi su na pragu NBA titule! Ponovo je Majami počeo da grize u četvrtoj deonici, imao je i pomoć sudija koje su posle dva i po minuta igre u odlučujućem kvartalu dodelile srpskom centru veoma sumnjiv faul u napadu, ali preživeo je Denver veliki nalet tima sa Floride i bez najboljeg igrača, Nikolini saigrači su odradili sjajan posao u završnici i poslali rivala u nokdaun trećom pobedom u finalnoj seriji, drugom uzastopnom na gostujućem terenu - 108:95.

Sve je na strani tima iz Kolorada u ovom trenutku. Ima odličan tim, pronaša je formulu za čuvenu poslednju četvrtinu tima Erika Spolstre, a i istorija govori da je prednost 3-1 gotovo garant za trijumf u plej-of seriji. Samo jedan tim je uspeo da nadoknadi takav minus, Klivlend, i to 2016. godine protiv Golden Stejta. Učinak ekipa koje su se našle u situaciji u kakvoj je Denver je 35-1.

Izabrane vesti

Odigrao je Jokić najslabiji meč u finalnoj seriji, ali dobrim delom i zbog sudijskih odluka. Naseli su arbitri na simuliranje Bema Adebaja početkom odlučujuće deonice i svirale Nikoli peti prekršaj, pa je susret okončao sa 23 poena, 12 skokova i četiri asistencije, uz 8/19 iz igre. Pokušao je Majami da ga natera da uzima šuteve sa distance, ali im je srpski centar pokazao da ni tako ne može da bude zaustavljen, pošto je za tri šutirao 3/7.

A nastavio je i da piše istoriju, postavio još jedan u nizu rekorda u ovosezonskom plej-ofu. Postao je prvi igrač u istoriji NBA sa 500 poena, 250 skokova i 150 asistencija u plej-ofu. Još jedan impresivan podatak koji samo potvrđuje Nikolinu dominaciju u najjačoj ligi sveta.

Sumnjalo se u Denver pred početak ove sezone, pa i doigravanja, iako je bio prvi tim Zapada. Pre svega jer se smatralo da Jokiću nedostaje adekvatna podrška. To su sada saigrači srpskog reprezentativca u potpunosti demantovali. Bila je ovo prava timska pobeda. Od vrhunske odbrane, do odlične raspodele poena u napadu.

Nije ovoga puta Kristijan Braun, kao u trećoj utakmici kada je postigao 15 poena, bio heroj iz senke. Majkl Porter je nastavio da srlja, ali je zato Eron Gordon odigrao možda i utakmicu karijere, kada se u ozbir uzme trenutak. Imao je krilni košarkaš definitivno efikasnijih nastupa, ali 27 poena, uz 11/15 iz igre u četvrtoj utakmici velikog finala ostaće mu dugo u sećanju. Nadomestio je učinak Džamala Marija kojeg je odbrana Majamija targetirala tokom čitavog susreta, pogađao u bitnim trenucima, a uz sve to ponovo je bio na visini zadatka u defanzivi, što mu je nametnutno kao primarna uloga u ovoj ekipi Nagetsa.

A u završnici je maestralan posao odradio Brus Braun. Sjajan potez je napravio GM tima iz Kolorada, Kalvin But, kada ga je angažovao minulog leta. Savršeno se uklopio u koncepciju ekipe Majka Melouna i odigrao važnu ulogu u plej-ofu. Njegovo večerašnje izdanje će se možda najviše i pamtiti, s ozbirom da je susret okončao sa 21 poenom, a čak 11 postigao je u poslednjih pet minuta i praktično sam slomio otpor najboljeg tima Istoka.

Mari je poenterski gledano pružio jednu od slabijih partija u čitavom plej-ofu. Očigledna je bila namera odbrane rivala da njemu posebno oteža posao. Čuvali su ga Džimi Batler i drugovi kao da drži ključeve finalne serije u rukama, nisu mu dozvoljavali da diše. Uzimao je Kanađanin karakteristično teške šuteve, ali ih je i nekarateristično promašivao (15 poena, 5/17). Uz sve to, ruka mu je bila bandažirana, jer je posle treće utakmice imao veliku ranu na šaci. Ipak, uspeo je sjajni bek da ostavi svoj pečat, tako što je priogravao saigrače i susret okončao sa čak 12 asistencija.

U ekipi Majamija se izdvojio lider Batler sa 25 poena, Bem Adebajo je dodao 20, uz 11 skokova, dok su vrlo dobar posao odradili i Kajl Lauri sa 13 i Kevin Lav sa 12, ali nije bilo dovoljno. Dankan Robinson se ponovo aktivirao u četvrtoj deonici, okončao susret sa 12 poena, ali nije ovoga puta uspeo da ugrozi Nagetse. Dvocifren na kraju i Kejleb Martin sa 11 poena, ali potpuno su podbacili Maks Strus i Gejb Vinsent sa skupa dva poena (Strus bez pogotka). Nikola Jović nije ulazio u igru.

- NBA finale - 4. utakmica -

MAJAMI HIT - DENVER NAGETS 95:108 /Denver vodi 2-1/

(21:20, 30:35, 22:31, 22:22)

Dvorana: Kaseja Centar (Majami, Florida)

Sudije: Skot Foster, Bil Kenedi, Džejms Vilijams

Majami: Batler 25, Lav 12, Adebajo 20 (11 sk), Strus, Vinsent 2, Martin 11, Lauri 13, Zeler, Robinson 12, Hajsmit

Nisu igrali: Haslem, Jović, Jurceven

Denver: Porter 11, Gordon 27, Jokić 23 (12 sk), Koldvel Poup 7, Mari 15 (12 as), Braun 21, Braun 1, Grin 3

Nisu igrali: Brajant, Čančar, Džekson, Džordan, Nadži, Smit, Votson

Počelo je tvrdo. Teško su i jedni i drugi dolazili do poena, ali je Denver posle dobrih poteza Jokića i trojke Brauna uspeo da se odlepi i povede sa 18:11. Uzvratilo je Batler i uz pomoć Laurija napravio seriju 10:2 za kraj prvog perioda. Posle njegove trojke sa zvukom sirene na prvi odmor se otišlo sa 21:20 u korist domaćina.

A onda je usledio Gordonov šou. Osam poena već na startu druge četvrtine, pa onda pet vezanih sredinom kvartala za 41:34 u korist Denvera. Nakon toga je Jokić preuzeo kormilo i održavao prednost Nagetsa, koja je posle četiri vezana poena Portera prvi put dostigla 10 poena. Ipak, finiš četvrtine je još jednom pripao Hitu, razigrao se Lauri, pa je posle 24 minuta na semaforu stajalo 51:55.

Odlično je Jokić otvorio drugo poluvreme. Spajao je saigrače sa poenima, postigao ih i sam, pa je razlika očas ponovo dostigla dvocifren broj poena. Pojavio se potom, iz vedra neba, Kevin Lav. Vezao je devet poena, ali su Nagetsi ipak održavali komfornu prednost. Ovoga puta su bili bolji u poslednjih par minuta deonice, ponovo je Gordon odradio strašan posao i sa sedam vezanih poena, uključujući i trojku na isteku vremena, pa je Melounova ekipa odlučujućih 12 minuta dočekala sa 13 poena prednosti (86:73).

Krenuo je Majami na sve ili ništa, prodao je Adebajo faul Jokića sudijama, pa su Spolstrini puleni napravili seriju 8:0 i vratili se u meč. Ipak, u tim trenucima su Jokićevi saigrači shvatili da moraju da se podignu kako znaju i umeju, jer Nikola sedi na klupi sa pet prekršaja i bio bi veliki rizik da se prerano vrati na teren. Mari je pogodio trojku da odbije nalet Vreline, Gordon došao do novih poena, a onda je i iskusni Džef Grin bio precizan iz ugla. Denver je preživeo. Nakon toga je Braun seo za volan i odvezao Nagetse do treće pobede u finalnoj seriji.

Peti, potencijalno i poslednji meč velikog NBA finala, na programu je u noći između ponedeljka i utorka od 02.30, a igra se u Bol Areni, pred punim tribinama Denverovih navijača.

NBA FINALE – TERMINI

Prva utakmica

Denver - Majami 104:93

/Jokić 27 - Adebajo 26/

Druga utakmica

Denver - Majami 108:111

/Jokić 41 - Vinsent 23/

Treća utakmica

Majami - Denver 94:109

/Batler 28 - Mari 34/

Četvrta utakmica

Majami - Denver 108:95

/Batler 25 - Gordon 27/

Peta utakmica

Utorak, 13. jun, 02.30: Denver – Majami

Šesta utakmica*

Petak, 16. jun, 02.30: Majami – Denver

Sedma utakmica*

Ponedeljak, 19. jun, 02.00: Denver – Majami

* - U slučaju da bude potrebe.



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsMajami HitNBA finaleEron GordonDžamal MariDžimi BatlerBem AdebajoKevin LavKajl Lauri

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara