Dušan Kutlešić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)
Dušan Kutlešić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)

Junak zlatiborske bajke - Dušan Kutlešić: Ako zaista vredimo, izborićemo se za ABA ligu

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.04.22. | 10:55

"Srpskim klubovima je najteže da se plasiraju u elitni rang, ali koliko god protivnika da bude, protiv svakog ćemo ići na pobedu", ističe košarkaš tima iz Čajetine pred finale plej-ofa ABA 2 lige

Košarkaši Zlatibora igraju sezonu za pamćenje. Osvojili su titulu u Košarkaškoj ligi Srbije, a onda sa sedmog mesta na tabeli izborili plasman u plej-of ABA 2 lige. Nije ih to zadovoljilo, pa su na prvom koraku u Skoplju tukli favorita iz Domžala, oborili Helios na pleća trojkom Nemanje Protića u poslednjim trenucima (84:82). Istorija je već ispisana, napravljen veliki iskorak u odnosu na minulu, veoma uspešnu godinu, ali pred ekipom Strajina Nedovića, legende kluba iz Čajetine, je šansa da ispiše istinsku bajku. Večeras će njegovi izabranici stati naspram prvog favorita i domaćina završnog turnira MZT-a u borbi za krunu sezone - titulu u drugom najkvalitetnijem regionalnom takmičenju (19.00).

Kao na filmu, Zlatibor se domogao šanse za najveći uspeh od nastanka kluba, prilike da izbori plasman u društvo najboljih timova na Jadranu. Režija je odradila sjajan posao, scenario je pisan tako da ostavi sve gledaoce na ivici stolice, a sve simpatije publike pobrao je protagonista - Dušan Kutlešić. Najkorisniji igrač i najbolji strelac KLS odigrao je utakmicu karijere u polufinalu ABA 2 protiv Borca iz Banja Luke (98:83). Bio je dominantan. Preuzimao odgovornost u ključnim trenucima, izluđivao odbranu rivala i vukao Zlatibor ka velikom trijumfu. Susret je okončao sa 30 poena, osam skokova i sedam asistencija. Jasno je da je sa indeksom 35 bio igrač utakmice.

Izabrane vesti

Sa junakom zlatiborske bajke porazgovarali smo o velikoj pobedi i partiji za koju je i sam istakao da mu je najbolja od kako je obuo košarkaške patike.

"Nema sumnje. Najvažnija i najveća utakmica u dosadašnjoj karijeri. Drago mi je da sam na pravi način vodio saigrače i tim do pobede. Dešava se da se pruži takva partija i da se izgubi. Pobeda daje na važnosti tim statističkim parametrima. Presrećan sam, ali sve dugujem saigračima koji su mi omogućili da u presudnim momentima imam loptu kod sebe, da budem taj koji će donositi važne odluke i na kraju se ispostavilo da je to bio pravi potez", rekao je Kutlešić za Mozzart Sport.

Činilo se u Skoplju da Banjalučani igraju protiv daleko kvalitetnijeg protivnika. Kao da su megdan delili članovi iz različitih rangova.

"Kontrolisali smo utakmicu od samog početka. Bila je prisutna tolika sigurnost u našim redovima, da nijednog momenta nismo pomislili da ćemo izgubiti. Krajem treće, početkom četvrte četvrtine smo definitivno prelomili sa nekoliko koševa i posle mirno meč priveli kraj. Neočekivano smo ubedljivo rešili utakmicu u ovom sistemu. Sve ostale su bile od 1-5 razlike".

(©ABA League/Dragana Stjepanovic)(©ABA League/Dragana Stjepanovic)

Teško je bilo pred početak završnog turnira pretpostaviti da će u finalu megdan deliti prvi i sedmi nosilac. Ipak, verovali su u Zlatiboru da mogu do podviga.

"Pred sam put u Skoplje smo se potajno nadali da možemo do finala, s ozbirom da su ekipe u našoj polovini žreba probližno sličnog kvaliteta. Ušli smo u plej-of kao najslabije rangirani, nadali smo se da u dve utakmice možemo da savladamo protivnike i domognemo se finala".

Raznovrsnost u napadu, veliki broj igrača na koje trener Nedović može da se osloni, glavni su kvalitet ekipe iz Čajetine.

"Protivnici ne mogu da se skoncentrišu u odbrani na jednu ili dve stvari. Protiv Heliosa su Protić i Nikolć sa tri trojke rešili utakmicu, dva dana kasnije, uz ponovo fantastične Protića i Nikolića, imamo situaciju da u poenterskom učinku odskačemo Đuran sa 6/7 u šutu za tri i ja sa rešenjima u poslednjoj četvrtini. Svako može da iskoči i reši utakmicu, to nam daje sigurnost i mislim da je donelo prevagu", ističe Kutlešić.

Sledi borba za pehar pred punim tribinama Jane Sandanski dvorane, koja će svom snagom navijati za protivnički tim.

"MTZ je pravljen za osvajanje titule i ulazak u ABA 1. Drago nam je što ćemo protiv njih igrati finale. Očekujem veliku posećenost, da bude lep košarkaški ambijent, dostojan takve utakmice. Nadam se da ćemo pre svega uživati, a siguran sam da ćemo kao do sada dati svoj maksimum. Za šta će to biti dovoljno, videćemo".

U ligaškom delu Zlatibor je pokazao da može da se nosi sa ekipom iz glavnog grada Makedonije. Slavio je - i to krajem marta - pred svojim navijačima u veoma uzbudljivoj utakmici (88:84). Čini se da Kutlešić i drugovi imaju recept za tim koji je kao prvi na tabeli ušao u doigravanja, te je samim tim slovio i za najvećeg favorita.

"Defanzivni skok će biti od ključne važnosti. U skraćenoj rotaciji imamo malo visokih igrača, a tu je MZT bolji. Jednostavno ima više igrača na unutrašnjim pozicijama. Biće bitno da pod pritiskom publike ne pokleknemo. Ukoliko nas posluži šut kao u polufinalnoj utakmici i budemo energetski na visokom nivou, mislim da imamo šanse", optimističan je bek ekipe iz Čajetine.

Samim plasmanom u finale MZT je obezbedio mesto u ABA ligi naredne sezone jer naspram sebe, na poslednjem koraku ka tituli, ima srpsku ekipu. S ozbirom da Srbija već ima maksimalan broj predstavnika u elitnom rangu, Zlatibor će, sve i da pobedi, na putu ka društvu najboljih timova u regionu morati da se odmeri i sa najslabije rangiranim našim timom iz elitnog ranga.

"Srpski klubovi su oštećeni, u ovom slučaju konkretno mi, jer nam je najteže da se plasiramo u ABA ligu. Ne obaziremo se na to, igramo svaku utakmicu na pobedu, da pokažemo koliko vredimo i koliko smo dobri. Koliko god protivnika da bude, protiv svakog ćemo ići na pobedu. Ako stvarno vredimo i treba da igramo ABA ligu, izborićemo to na ovaj ili onaj način".

Tim iz Skoplja je tako već ostvario primarni cilj i rasterećeniji ulazi u finale. To bi mogla da bude olakšavajuća, ali i otežavajuća okolnost za Zlatibor. Ume ruka da se "opusti" kad nema pritiska, ali može da dođe do opuštanja i na drugim poljima, pada koncentracije...

"Došli smo u neku nesvakidašnju situaciju. Sigurno da nijedna ekipa neće ući u utakmicu sa parolom: "Lako ćemo". Ipak je u pitanju borba za pehar. Moguće da će malo manje pritiska biti na njihovim leđima i da će im to potencijalno omogućiti da realiuzuju otvorene šuteve, ali neka doza pritiska mora da postoji. Kako kod njih, tako i kod nas, iako smo potpuno rasterećeni. Ali kada se igra finale, svi žele da pobede i biće maksimalno fokusirani", zaključuje Dušan Kutlešić u razgovoru za Mozzart Sport.

ABA 2 LIGA (PLEJ-OF - FINALE)

Nedelja

19.00: MZT Skoplje - Zlatibor


tagovi

ABA 2 ligaKK Zlatibor ČajetinaZlatiborMZTMZT SkopljeDušan Kutlešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara