Nikola Topić i Bogoljub Marković (©fiba.basketball)
Nikola Topić i Bogoljub Marković (©fiba.basketball)

Juniori Srbije u finalu Evropskog prvenstva: Topić, Nikolić i Marković srušili Nemačku pred punim tribinama Čaira

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.07.23. | 22:20

Izabranici Nenada Stefanovića obezbedili medalju, za zlato protiv Španije

Nastavlja se dominacija Orlića na Evropskom prvenstvu u Nišu. Izabranici Nenada Stefanovića su vezali i šestu pobedu, pošto su savladali reprezentaciju Nemačke u polufinalu i sada ih samo jedan trijumf deli od zlata. Juniorska selekcija Srbije je držala kontrolu tokom većeg dela polufinalnog susreta i na kraju slavila rezultatom 65:54, te će se za zlato u nedelju od 20.30 boriti protiv Španije.

Sam plasman u finale je fantastičan rezultat, medalja je obezbeđenja, ali neće se sigurno tu zaustaviti Stefanovićevi puleni. Ipak, čeka ih težak zadatak protiv Španije i gorostasnog Adaja Mare, mada su i juniori Crvene furije pokazali slabosti u duelu sa Francuskom, postigli recimo samo pet poena u prvoj četvrtini. U svakom slučaju, nema sumnje da će U18 reprezentacija Srbije dati sve od sebe da turnir u Nišu zaokruži na pravi način i donese prvo zlato u juniorskoj konkurenciju od 2018. godine.

Izabrane vesti

U tvrdoj prvoj četvrtini našu selekciju je predvodio plejmejker Crvene zvezde Nikola Topić, a na prvi odmor se otišlo sa 17:16 u korist Srbije. Vodila se velika borba i u nastavku, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a ovaj period obeležio je talentovani košarkaš Borca, Pavle Nikolić. Upravo je sa pet njegovih poena u završnici Stefanovićeva ekipa stigla do 38:33 pred veliki odmor.

Po povratku sa pauze su odličnom igrom u ofanzivi Orlići uspeli da dođu i do dvocifrenog viška, ali je onda napad zatajio i Nemci su počeli da tope zaostatak. Bili su na samo minus tri u dva navrata, ali su se naši momci na vreme trgli i serijom 11:2 obezbedili 12 poena viška pred odlučujućih 10 minuta.

Otišla je prednost ubrzo i na 17 poena, pa je bilo jasno da je Srbija pred vratima finala. Sve što je rival uspeo da uradi je da priđe na 10 poena minusa, Topić, Nikolić, Bogoljub Marković i drugovi su priveli meč kraju i počelo je veliko slavlje. Medalja je u džepu, u nedelju će se znati da li je srebrna ili zlatna.

Mora se istaći i da su Orlići imali sjajnu podršku sa tribina. Čair je bio ispunjen do poslednjeg mesta, publika je konstantno davala vetar u leđa našim reprezentativcima, koji su je nagradili velikom pobedom.

Detalj iz Čaira (©fiba.basketball)Detalj iz Čaira (©fiba.basketball)

Na kraju je najefikasniji bio Topić sa 16 poena, a ubeležio je i četiri asistencije, po tri skoka i ukradene lopte za indeks 15. U finišu se požalio i na povredu, ali je ostao na parketu do kraja i definitivno bio među najzaslužnijima za trijumf.

Heroj iz senke je bio Nikolić, koji je dao izuzetan doprinos u drugom kvartalu i susret okončao sa 11 poena i šest skokova (indeks 17), dok je Marković nastavio sa odličnim izdanjima i upisao dabl-dabl sa 11 poena i 10 uhvaćenih lopti (indeks 14). Ubeležio je nekoliko veoma dobrih poteza u trenucima kada je rival pretio da uhvati priključak.

Treba napomenuti i da Stefanović ponovo nije mogao da računa na Filipa Jovića koji ima problema sa povredom. Mladi košarkaš Mege je dominirao na početku turnira i njegov izostanak je veliki hendikep, ali je Srbija uspela da ga prevaziđe i dođe do finala.

U poraženoj selekciji Nemačke, koja će se u nedelju od 18.00 boriti za bronzu protiv Francuske, najefikasniji Ivan Harčenkov sa 17 poena, dok je 15 dodao Džek Kajil. Johan Grunloh je bio blizu dabl-dabla sa osam poena i 12 uhvaćenih lopti.


SRBIJA - NEMAČKA 65:54

(17:16, 21:17, 19.12, 8:9)

Dvorana: Čair (Niš, Srbija)

Sudije: Martin Horozov, Gatis Salins, Valerio Griđoni

Srbija: Bošnjaković 6, Kostić, Milošević 2, Mišić 1, Romić, Ćurčić 5, Marković 11 (10 sk), Mušicki 5 (4 uk), Nikolić 11 (6 sk), Ristić 8, Topić 16

Nemačka: Anderson 4, Grunloh 8 (12 sk), Kajil 15, Harčenkov 17, Tretin 4, Defti 3, Edigin, Falkental, Grej, Krupnikas 3, Stajnbah

U18 EVROPSKO PRVENSTVO (NIŠ)

Subota (polufinala)

Francuska - Španija 58:70

/Langarita 19 - Salaun 13/

Srbija - Nemačka 65:54

/Topić 16 - Harčenkov 17/

Nedelja

Treće mesto, 18.00: Francuska - Nemačka

Finale, 20.30: Španija - Srbija



tagovi

U18 Evropsko prvenstvo u NišuEvropsko prvenstvo za juniore u košarcijuniorska košarkaška reprezentacija SrbijeNenad StefanovićNikola TopićBogoljub MarkovićAndrej MušickiKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara