Košarkaši Srbije (©Star Sport)
Košarkaši Srbije (©Star Sport)

Kad god su nas otpisali, uzvratili bismo jače!

Vreme čitanja: 6min | sub. 26.08.23. | 08:07

Novi početak za košarkašku reprezentaciju Srbije u Manili i podsetnik kako smo do medalja dolazili kada je malo ko verovao...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Naši ljudi znaju da kažu da je tanka linija između euforije i razočaranja. Hteli smo zlato u Lilu i nije nam se dalo da prođemo Litvance. Silno smo želeli da odemo do kraja u Pekingu, desili su nam se Španija i Argentina. Bili smo uvereni da je Berlin mesto gde ćemo konačno da prekinemo dvodecenijski post vodeći čovekom koji nas je poslednji put vodio do vrha, ali nam je na put stala italijanska “čizma“.

Izabrane vesti

Ovog leta smo okrenuli ploču. Ali, prvo smo se opet razočarali. Hteli smo NBA šampiona Nikolu Jokića, novopečenog asa Oklahome Vasilija Micića, vrsnog kapitena Vladimira Lučića, svestranog Nikolu Kalinića, eksplozivnog Nemanju Nedovića, veliku nadu Alekseja Pokuševskog... Hteli smo da kompletni odemo u Manilu i pokažemo da je plavi košmar iz Berlina prošlost, ali je sudbina ponovo umešala prste. Zato, hajde da pričamo o onom u čemu smo od rastanka sa Crnom Gorom bili najbolji – da pokažemo moć kada nas svi otpišu!

Srbija u kultnoj dvorani Araneta Koloseum, poprištu najpoznatije bokserske borbe svih vremena i mesto na kojem je Jugoslavija po drugi put zagospodarila planetom u spektakularnom finalu sa Sovjetskim Savezom i silnim Vladimirom Tkačenkom, započinje novo poglavlje na najvećoj sceni uz motivacionu poruku: “Neka bude onako kako samo mi znamo“. Prkosno, hrabro, efektno! Kada drugi pomisle da si pao i da ne možeš da pobediš, ti uzvratiš poput Muhameda Alija, tako da protivnik ne zna šta ga je snašlo.

Prati nas ta mantra otkako smo postali država za sebe. Setićemo se Evrobasketa 2009, Mundobasketa 2014. i kontinentalnog takmičenja u Istanbulu. Svaki put smo na mala vrata otišli od kuće, samo da bismo se vratili sa medaljom oko vrata. Ni u jednom slučaju nismo imali dovoljno snage i iskustva za zlato, ali kako je od poslednje medalje prošlo šest godina, svako mesto na podijumu došlo bi kao melem na otvorene rane koje su postale samo dublje posle nesreće u Mercedes Benc Areni.

U Poljsku smo 2009. godine otišli bez kapitena Miloša Vujanića i Darka Miličića, kao i sa timom koji je počeo da gradi Zoran Slavnić, a dovršio ga je Dušan Ivković. Tada smo videli neočekivan uzlet Orlova do prve medalje posle Indijanapolisa. Legendarni Duda zavrnuo je rukave i preko kvalifikacija, koje smo morali da igramo prvi put još od 1995. godine i ukidanja sankcija, lansirao tim koji nas je nosio tokom naredne decenije. Kapitena Vujanića zamenio je Bojan Popović, dok je traku dobio Nenad Krstić kao jedini NBA igrač u tom trenutku. Miloš Teodosić, Milenko Tepić, Stefan Marković, Uroš Tripković, Kosta Perović, Novica Veličković, te četvorica “studenata“ iz univerzitetske reprezentacije – Miroslav Raduljica, Ivan Paunić, Nemanja Bjelica i Milan Mačvan. Srbija je sa prosekom nešto iznad 22 godine bila apsolutni hit Evropskog prvenstva! I danas se pamte Teove čarolije protiv Litvanaca i posebno Slovenaca, kada je ubacio 20, odnosno 32 poena, Krletovu dominaciju protiv Poljaka, pa Tripkovićevu rafalnu paljbu po Rusiji... Otišli smo u Poljsku sa željom da ne prođemo kao u Granadi dve godine ranije, vratili se kao heroji nacije.

Blistavo sećanje iz Madrida 2014. (©Star Sport)Blistavo sećanje iz Madrida 2014. (©Star Sport)

Nešto slično dogodilo se pet godina kasnije. Duda Ivković je na odlasku sa selektorske klupe ostavio u amanet svom nasledniku Saši Đorđeviću overenu kartu za Granadu i sigurno učešće na Mundobasketu. Nekadašnjeg asa čekalo je mnogo posla, jer je morao da gradi tim u hodu. Iz kragujevačkog Radničkog povukao je Miroslava Nikolića kao svog prvog pomoćnika, a sa čuvenim Mutom Nikolu Kalinića, Stefana Jovića i Stefana Birčevića. Raška Katića zatekao je na skeli, dok je renovirao kuću. Nenad Krstić je tek izlazio iz teške povrede i dobro je poznata anegdota da je Đorđević u nekadašnjem kapitenu tražio da odigra samo dve utakmice – polufinale i finale. I tako je bilo. Srbija je tada bila suočena sa povredama, izostali su Novica Veličkovićotkazao poziv pošto je spisak objavljen, zbog čega su izostali Savanović i Mačvan –, Nemanja Nedović, Vladimir Lučić, Vasilije Micić, Ognjen Kuzmić i Nemanja Dangubić... Vladimir Micov je sklonjen zbog ponašanja koje je selektor smatrao nedoličnim tokom pripremnog meča sa Novim Zelandom, Miroslav Raduljica se vratio u reprezentaciju posle nekoliko godina uglavnom hladnih odnosa sa Dudom...

----------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

----------

Bilo je mnogo problema sa kojim se Đorđević tada suočio, ali znamo kako se sve završilo. Grčka u osmini finala – bam! Brazil u četvrtfinalu – bam! Francuska u polufinalu – bam! Vrhunac je bio meč za zlato sa Amerima koji nas jesu nadigrali, ali ponovo smo se kući vratili sa medaljom oko vrata. Na balkonu Skupštine bio je priređen nezaboravni doček za momke koji su mimo svih očekivanja napravili gotovo senzacionalni rezultat!

Pamtićemo po dobrom i Evrobasket 2017, iako je sve počelo gotovo košmarno. Povrede su iz tima izbacile Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu, Miroslava Raduljicu, Nemanju Nedovića, Nikolu Kalinića, Marka Simonovića, dok je Nikola Jokić prvi put stao na žulj naciji odlukom da ne igra za reprezentaciju, pošto ga je čekalo potpisivanje ugovora sa Denverom teškog 150.000.000 dolara. Na sve to, Stefan Marković je posle srebra u Riju odlučio da ode u reprezentativnu penziju. Sve je bilo protiv Srbije, ali je Srbija znala da se uzdigne kada je bilo najteže i ode do novog srebra! Velika je šteta što se Stefan Jović povredio u polufinalu sa Rusima i što je kao posledicu imalo veću potrošnju Bogdana Bogdanovića, jer ko zna šta bi bilo protiv Slovenije u finalu... No, tada smo dobili Marka Gudurića, Vladimira Lučića, Bobana Marjanovića posle šest, a Vasilija Micića posle četiri godine, dok u se vratili i Dragan Milosavljević i Ognjen Kuzmić. Bilo je posebno, iako se nije završilo zlatom.

Poslednja medalja za Srbiju, Evrobasket 2017. (©Star Sport)Poslednja medalja za Srbiju, Evrobasket 2017. (©Star Sport)

Tako dolazimo do Manile i 2023. godine. Srbija je ponovo saterana uza zid posle svih povreda i otkaza, Bogdan Bogdanović je promovisan u novog kapitena, Stefan Jović priključio se naknadno zbog određenih problema u porodici, a dobili smo potvrdu da smo na pravom putu da dobijemo Nikolu Jovića za narednu deceniju. Gledaćemo i debitante na velikim takmičenjima Aleksu Avramovića, Ognjena Dobrića, Filipa Petruševa, Borišu Simanića, te pomenutog bisera Majami Hita. Nikola Milutinov odavno je stasao u centra svetske klase, Dejan Davidovac, Vanja Marinković i Dušan Ristić imaju poverenje selektora, dok je bi turnir u Manili trebalo da bude poslužen za Marka Gudurića da odigra najbolje što zna.

Srbija je imala uspone i padove tokom ovih 17 godina, ali je prkos znao da prevlada i donese nam novu dozu radosti i optimizma. Da nije došao kraj srpske reprezentativne košarke, da nećemo da nestanemo sa mape, da možemo da se borimo, da i te kako možemo da budemo konkurentni. Neka tako bude u Manili, dok ostali gledaju ka Španiji, SAD, Kanadi, Francuskoj, Australiji, Nemačkoj i ostalima...

MUNDOBASKET – VAŽNE INFORMACIJE

Grupna faza igra se od 25. do 30. avgusta u Okinavi, Džakarti i Manili. Japan i Indonezija domaćini su po dve, a Filipini četiri grupe Svetskog kupa. Nakon prve faze dolazi do spajanja grupa i to redom A i B, C i D, E i F, te G i H.

U drugu rundu prolazi tačno polovina od 32 reprezentacije, odnosno po dve selekcije i svake grupe. Svaka reprezentacija odigraće po dve utakmice, 1. i 3. septembra. Preostalih 16 reprezentacija ide u razigravanje od 17. do 32. pozicije, takođe kroz spajanje grupa. Dueli ovih timova na programu su 31. avgusta i 2. septembra.

Posle druge faze sledi četvrtfinale, odnosno dalje razigravanje za pozicije. Četvrtfinalni mečevi su 5. i 6. septembra, polufinala su 8. septembra, a finale i meč za treće mesto dva dana kasnije. Mečevi za podelu ekipa od 5. do 8. mesta startuju 7. septembra, dok su dueli za peto i sedmo mesto zakazani za 9. septembar.

Prenosi utakmica Srbije, te polufinala i finala možete gledati na RTS. Eksluzivna prava za ceo turnir, uključujući i pomenute mečeve, ima Sportklub.

RASPORED GRUPE B

26. avgust

10.00: Južni Sudan - Portoriko

14.00: Srbija - Kina

28. avgust

10.00: Kina - Južni Sudan

14.00: Portoriko - Srbija

30. avgust

10.00: Južni Sudan - Srbija

14.00: Kina - Portoriko


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Bogdan BogdanovićNikola MilutinovMarko GudurićNikola JovićStefan JovićDejan DavidovacOgnjen DobrićBoriša SimanićAleksa AvramovićVanja MarinkovićDušan RistićFilip PetruševSvetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara