Mark Gasol (©Reuters)
Mark Gasol (©Reuters)

Kakav dan za malenu Đironu: Za pet godina od četvrte lige do elite, Mark Gasol junak (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.06.22. | 05:49

Katalonski tim se plasirao u Endesu posle pobede protiv Estudijantesa sa 66:60 u finalu plej-ofa u drugoligaškoj konkurenciji

Biće narednih dana karnevalska atmosfera u Đironu, gradiću u Kataloniji, 100 kilometara od Barselone, koji ima oko 100.000 stanovnika. U jednom danu u elitni španski rang vratili su se i fudbaleri i košarkaši.

Kristijan Stuani i drugovi su u revanšu finala plej-ofa Segunde pobedili Tenerife sa 3:1 i posle tri godine su u Primeri, a u najboljoj košarkaškoj ligi Endesa gledaćemo opet i košarkaše. Junak ovog grada je Mark Gasol. Nekadašnji as Memfisa, Toronta i Los Anđeles Lejkersa posle 13 godina u NBA ligi odlučio je da se vrati u grad gde je igrao od 2006. do 2008. godine i tu završi bogatu karijeru.

Izabrane vesti

On je i predsednik ovog kluba. Đirona je nedelju uveče pobedila Estudijantes sa 66:60 u finalu plej-ofa u drugoligaškoj konkurenciji. Mlađi od braće Gasol je meč završio sa 11 poena, a imao je i osam skokova. Najzaslužniji za trijumf vredan plasmana u najbolje društvo bio je Maksimo Fjelerup sa 19 poena.

20.30: (1,60) Monako (14,5) Asvel (2,55)

Pune tribine u dvorani u ovom katalonskom gradu, s poslednjim zvukom sirene, radovali su se ulasku u elitni rang, a u centru pažnje bio je Gasol. Dok se njegov brat Pau penzionisao u dresu Barselone, Mark, koji ima 37 godina, verovatno je odigrao poslednji meč u karijeri.

Podsetimo, Mark ima titulu sa Toronto Reptorsima u NBA ligi 2019. godine posle trijumfa u finalnoj seriji protiv Golden Stejta. Sa Španijom je bio dva puta prvak Evrope i sveta, a ima i dva olimpijska srebra.

Mark Gasol je 2014. godine u Đironi ponovo osnovao klub. Prethodni se ugasio usled finansijskog kraha. U sezoni 2006/2007 na klupi tima iz Đirone je bio Svetislav Pešić, sadašnji selektor Srbije. Prvih godina novoosnovani klub se takmičio samo u mlađim kategorijama. Od 2016. je katalonski tim dobio naziv Đirona Mark Gasol, a naredne godine je klub preimenovan u Basket Đirona.

Pre pet godina Basket Đirona je oformio i seniorski sastav koji je krenuo od četvrtog ranga španske košarke i za kratak period je stigao do elite. U novembru 2021, mlađi od braće Gasol je najavio da će posle bogate karijere “preko bare” da zaigra za klub čiji je predsednik.


tagovi

Mark GasolLiga EndesaENDESA ligaKK Đirona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara