Luka Dončić i Rik Karlajl (©AFP)
Luka Dončić i Rik Karlajl (©AFP)

Kako je Karlajl postao višak u Dalasu: Pokušao da posvađa Luku sa prijateljima i naleteo na minu

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.12.21. | 19:07

Dosad nepoznati detalji isplivali na površinu...

Posle 13 godina na klupi i uprkos aktivnom ugovoru na još dve sezone, Rik Karlajl je letos napustio Dalas Maverikse. Vest o rastanku Karlajla i Dalasa je tada odjeknula kao grom iz vedra neba, a ubrzo je počelo da se šuška kako je šampion NBA lige iz 2011. osetio kako više nije poželjan u klubu zbog čega je ubrzo potpisao za Indijana Pejserse.

Iako je sam Karlajov odlazak predstavljao veliko iznenađenje, nije se podigla velika prašina i brzo se zaboravilo na ovaj događaj. Sve do danas, kada je ugledni novinar ESPN Tim Mekmahon objavio priču koja je zatalasala košarkaški svet.

Izabrane vesti

01.30: (2,25) Dalas (12,5) LA Lejkers (1,80)

Kako se navodi u tekstu, veliki udeo u odluci vlasnika kluba Marka Kjubana da potraži novog trenera leži u činjenici da Karlajl nije mogao da uspostavi odnos sa igračima, pogotovo prvom zvezdom Lukom Dončićem. Karlajl je navodno predao ekipu u ruke Dončiću i nije želeo da mu staje na žulj i njihov direktan odnos nije bio problem. Sve dok nije postao. Naime, Karlajlovo ponašanje prema drugim igračima smetalo je Dončiću, zbog čega se sve ubrzo okrenulo naglavačke!

“Nije bio problem u tome kako se Karlajl ponašao prema Luki, već koliko je Luka mrzeo Rikovo ponašanje prema ljudima u klubu“, izjavio je za ESPN igrač koji je bio član Dalasa u sezoni 2018/19, ali je želeo da ostane anoniman.

Osim toga što je na terenu brzinom svetlosti dostizao status košarkaške superzvezde, Dončić je prema svedočenju Mekmahona mnogo uradio na stvaranju jake timske hemije. Primera radi, Denis Smit i Salah Mežri bili su Lukini prijatelji, a Karlajl se prema njima ponašao loše. Toliko da su mnogi tadašnji prvotimci ostali u šoku kada je tokom jednog treninga Karlajl optužio Smita da je ljubomoran na Dončića. Ostatak ekipe je smatrao da se tadašnji šef struke poneo neprofesionalno prema Smitu i stavio ga u nezgodnu poziciju. Priča ide toliko daleko da je Karlajl navodno pokušavao namerno da posvađa Smita i Dončića pošto je trener duže vreme imao problem sa sadašnjim košarkašem Portlanda. Razlog za to jeste Karlajlova želja da draftuje Donovana Mičela što na kraju nije uspeo, dok Smit nije uspeo da ispuni očekivanja.

Luka Dončić i Rik Karlajl (©AFP)Luka Dončić i Rik Karlajl (©AFP)

Što se Mežrijevog slučaja tiče, u autorskom tekstu piše da je Karlajl neprestano vršio veliki pritisak. Mežri i Dončić su bili prijatelji još iz vremena kada su zajedno delili svlačionicu u Real Madridu. Tunišanin se od prvog dana kada je Dončić promovisan u prvotimca postavio prema njemu kao stariji brat. Koliko su njih dvojica bili bliski možda najbolje opisuje detalj iz Dončićeve ruki sezone u Dalasu, kada je pristao na jedan intervju sa lokalnom televizijom samo pod uslovom da i Mežri dobije svojih pet minuta.

Nezadovoljstvo igrača prema Riku Karlajlu proteže se čak do Kristapsa Porzingisa. Letonac nije bio zadovoljan ulogom koju mu je Karlajl namenio, iako je od početka bio označen kao drugi igrač ekipe. Osim toga, postoji uverenje da se tadašnji strateg taktički loše postavio prema Porzingisu jer ga je više forsirao da šutira sa poludistance, da se iz pika otvara van linije 7,24 metara, ne ka košu...

Karlajlov kraj počeo je da se nazire onog trenutka kada je Dončiću pukao film. Slovenački as je nekoliko puta tokom utakmica ulazio u verbalne rasprave sa prvim trenerom, zbog čega je postalo jasno da će neko morati da ode. Dončić je Karlajla znao često da pita ko je zapravo mozak operacije na klupi – Rik ili direktor Haralabos Bob Vulgaris čija je moć u klubu počela da raste zajedno sa nezadovoljstvom igrača. Verovali su da Karlajl ne određuje ko će i koliko igrati, nego upravo Bob Vulgaris.

Dončićeva frustracija Karlajlom počela je da raste zbog sitnica kako je vreme prolazilo, toliko da mu je smetalo kada ga trener izvodi iz igre... Zato je Mark Kjuban presekao lanac i doveo Džejsona Kida sa interesom da vrati harmoniju u svlačionicu Dalasa. Ekipa nije naročito uspešna na početku nove sezone uz skor 14-13, ali izvori bliski klubu tvrde da su igrači srećniji i zadovoljniji više nego ikad u Karlajlovom mandatu.

“Ako se ne zabavljaš, jako je teško igrati i dati sve od sebe. Osećam da je okruženje ove godine mnogo opuštenije nego ranije“, izjavio je Porzingis nedavno, na šta se nadovezao Dončić:

“Moramo da se držimo zajedno, kao tim. Tako funkcionišu prave ekipe, držimo se zajedno. Lako je funkcion isati tako kada je sve u redu, zar ne? Najbitnije je ostati kao ekipa kada su vremena teška“.



tagovi

rik karlajlLuka DončićDalas MaveriksKristaps PorzingisDenis SmitMark KjubanNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara