Stefan Marković (©Starsport)
Stefan Marković (©Starsport)

Kako je Marković zakrpio sve Zvezdine rupe: Tu sam šta god da treba, bitne su samo pobede i trofeji

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 10:27

"Ognjen je veliki borac, to je pokazao iks puta. Verujem u njega i nije mi čudno - kada dođu velike stvari, biće tu", rekao je Zvezdin plejmejker posle pobede nad Virtusom

Ušla je Crvena zvezda u duel 11. kola Evrolige sa Virtusom iz Bolonje bez važnog igrača. Nikola Ivanović je u večitom derbiju povredio tri rebra i čeka ga pauza od jednog do dva meseca, ali to nije sprečilo crveno-bele da nastave trijumfalni niz. Savladali su vicešampiona Italije 83:74 i udarili šestu vezanu recku u oba takmičenje, dobili svaki meč od dolaska Duška Ivanovića na klupu.

Zaista je iskusni stručnjak preporodio srpskog i regionalnog šampiona. Zategao odbranu, podelio uloge u napadu i vratio Zvezdi veru u pobede. Susreo se sa prvim ozbiljnijim kadrovskim problemom, ali je i tu prepreku uspešno preskočio.

Izabrane vesti

Velike zasluge za trijumf nad vicešampionom Italije zato idu na račun Stefana Markovića. Očekivano je dobio veću minutažu zbog Ivanovićevog izostanka, ali i zbog problema koje je Nedović imao sa faulovima još u prvom poluvremenu. Preuzeo je odgovornost, dao neophodnu mirnoću Zvezdinim napadima i sigurnost u odbrani.

"Krenuli smo sporo u utakmicu, ali vratili smo se u drugom poluvremenu energetski i ono što smo pripremili sprovodili u delo, počeli da zatvaramo stvari kao što smo se dogovorili i dalo je rezultate", istakao je Marković posle susreta.

Iskusni plejmejker je odigrao zaista sjajnu utakmicu i doprineo u svim segmentima. Doduše, najmanje u poenima, ali to nije ni bio njegov zadatak (dva). Zato je punio ostale statističke kolone i na kraju imao isti indeks korisnosti kao najbolji strelci crveno-belih Ognjen Dobrić (20 poena) i Luka Vildoza (16 poena) - 17.

"Džoni nam prilično nedostaje i pokušao sam da nadomestim njegovo odsustvo. Dolaskom trenera Ivanovića je ušao u dobar ritam i to je veliki gubitak za nas. Trudiću se da pomognem ekipi. Tu sam, šta god radio, bitne su samo pobede i trofeji i nadam se da će ih biti u što većem broju, zbog toga sam i ovde", rekao je Marković nakon što je protiv bivšeg kluba značajno pomogao u kontroli skoka (osam uhvaćenih lopti), dirigovao napadima (pet asistencija) i dva puta ukrao protivnicima loptu - bez ijedne izgubljene.

Šou je ipak ukrao Dobrić najboljom partijom u sezoni. Nije ga hteo šut u poslednje vreme, ali je protiv Virtusa pronašao željeni ritam i odigrao ključnu ulogu. Ne treba zaboraviti da je Zvezdin reprezentativac praktično spojio sezone. Posle osvajanja triple krune (19. jun) priključio se državnom timu za junsko/julski FIBA prozor. Potom odradio kompletne pripreme sa reprezentacijom Srbije pred Evrobasket (početak avgusta), sa njih se priključio Zvezdinim, a onda se povredio tokom generalne probe i propustio prvih par mečeva. Ponovo je bio na raspolaganju selektoru Svetislavu Pešiću tokom novembarskog FIBA prozora - praktično nije imao predah od početka sezone 2021/22.

Uprkos svemu, nastavlja da igra važnu ulogu u timu, a sinoć je podsetio sve na svoje ofanzivne kvalitete i da bi mogao da bude bitan faktor i ove takmičarske godine, posebno u odsustvu Ivanovića.

"Volim takav tip igrača i stvarno verujem u njega. Kad pogledate svetsku i evropsku košarku, nema igrača koji ne uđe neki put u crne serije. Ljudi smo, svaki čovek ima neki loš period u životu. On je veliki borac, to je pokazao iks puta. Verujem u njega i nije mi čudno - kada dođu velike stvari, biće tu", pričao je Stefan o saigraču, pre nego što je prokomentarisao saradnju sa trenerom Ivanovićem.

Crvena zvezda je promenu na klupi napravila sa učinkom 1-6 u Evroligi. Za manje od tri sedmice Duško Ivanović je popravio skor na 5-6.

"Suvišno je trošiti reči. Trener Ivanović se ovim poslom bavi toliko dugo, CV je predugačak. Uneo je to iskustvo u ekipu i prodrmao nas. Nadam se da ćemo nastaviti ovako".

Crveno-beli bi do polovičnog učinka mogli da dođu u istorijskom večitom derbiju na evrosceni, s ozbirom da naredne sedmice gostuju Partizan Mozzart Betu u 12. rundi elitnog takmičenja.

"Spektakl. Prvi derbi u Evroligi, poseban trenutak za srpsku košarku. Imamo između utakmicu koja je bitna za nas protiv Studentskog centra, nemam mnogo vremena da se oporavimo. Sutra let, pa utakmica. Spremaćemo Partizan od nedelje. Sad da se odmorimo i spremimo Studentski centar", napomenuo je Stefan Marković.


tagovi

KK Crvena zvezdaStefan MarkovićLuka MitrovićVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara