Kalinić i Ružencev (©Star Sport)
Kalinić i Ružencev (©Star Sport)

Kalinić se vratio i odveo Zvezdu u finale, Mega Mozzart nadigrana do poluvremena

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.06.22. | 20:01

Ognjen Dobrić sa zavojem oko desnog lista posmatrao utakmicu, dodatno podmlađeni sastav Vlada Jovanovića nije imao snage da se izbori za neizvesniji treći susret

Treći put u poslednjih šest godina - sezona 2019/20 prekinuta zbog korone - Crvena zvezda i FMP iz Železnika odmeriće snage u finalu Superlige. Branilac titule igraće svoje desetu uzastopnu seriju za titulu u prvenstvu Srbije, dok je Mega Mozzart zatvorila još jedan uspešan ciklus u kojem je Vladimir Jovanović maksimalan fokus stavio na promociji novih mladih snaga, zaokružen sa dva polufinala i solidnim izdanjima u ABA ligi - 88:66 (26:16, 27:17, 15:12, 20:21).

Urodile su kritike Dejana Radonjića plodom i odmah se osetila razlika u odnosu na susret od nedelje kada je i sam priznao da njegovi igrači glavama "nisu došli na utakmicu". Imao je dosta toga da zameri trofejni stručnjak, ponajviše na pristupu u drugom poluvremenu kada je prokockano vođstvo od 12 poena, zato su večeras crveno-beli odigrali utakmicu nalik onoj s početka polufinala.

Izabrane vesti

U sastav se posle kraće pauze nakon završenih obaveza u finalu Jadranske lige vratio Nikola Kalinić. Najbolji igrač Crvene zvezde je zamenio Ognjena Dobrića koji je dešavanja posmatrao u civilu sa zavojem oko desnog lista. Nije poznato kakvo je zdravstveno stanje MVP finalne serije regionalnog takmičenja, ali mu je odmor sigurno dobro došao posle ozbiljne višemesečne potrošnje. Srećom po domaćina njegov izostanak se nije osetio na parketu, pošto je glavnu ulogu ponovo imao Kalinić.

Uskoković i Marković (©Star Sport)Uskoković i Marković (©Star Sport)

Već do poluvremena Zvezda je u rukama imala razliku veću od 20 poena posle Kalinićeve simultanke koji je samo u drugoj četvrtini ubacio 15 od ukupno 21 poena za prvi deo! Srpski as je u ovom delu meča šutirao bez greške - 8/8 iz igre, uključujući i 3/3 sa distance. Ispratio ga je Ostin Holins sa četiri trojke iz osam pokušaja. Dok su Kalinić i Holins zatrpavali koš Mege Mozzart, Stefan Marković radio je svoj deo posla i do odlaska u svlačionicu podelio sedam asistencija, a Zvezda je do pauze imala osam trojki, šest u drugom desetominutnom intervalu. Na učinku od 21 poena zaustavio se Kalinić pošto nije igrao previše u nastavku, dok je Holins dodao 17 poena. Marković je uz šest poena imao osam asistencija, pet skokova i četiri ukradene lopte. Mitrović je dopisao po sedam poena i uhvaćenih lopti, a šansu je ponovo dobio i Majk Cirbes koji je dopisao šest poena.

Zvezda je do ozbiljne udaljenosti i garancije za mirniji nastavak meča stigla pre svega dobrom odbranom kojom je "gušila" napade protivnika. Gosti su dugo bili bez poena i pod pritiskom agresivne odbrane birali teške šuteve na šta trener Jovanović nije mogao da utiče previše uprkos čestim promenama Završna četiri minuta prve i dva i po minuta na startu druge deonice prošla su bez koša Mege Mozzart, od trojke Boriše Simanića do pogodaka Mihaila Mušikića sa slobodnih bacanja, posle čega je Ružencev završio akciju iz kontre. Distanca je već tada postajala ozbiljnija...

Crvena zvezda je u vreme posta rivala prebacila prag dvocifrene razlike, posle čega je sve bilo mnogo lakše. Luka Mitrović i Eron Vajt su postavili temelj utakmice dobrim rešenjima pod samim košem i ovog puta se nije toliko forsirao šut, bar ne u početnoj fazi majstorice. Kasnije su odbrana i dobro nameštena "praćka" doveli do toga da na semaforu posle 43:31 na četiri minuta do velikog odmora tri napada kasnije stoji 52:31 posle tri povezana hica sa distance u kojim su učestvovali Holins i Kalinić. I to je praktično bio prelomni deo utakmice, jer od tog momenta do poslednjeg zvuka sirene prednost je uglavnom iznosila oko 20 poena i čekao se samo konačni ishod.

Ružencev i Holins (©MN Press)Ružencev i Holins (©MN Press)

Dodatno podmlađena ekipa Mega Mozzart hrabro se nosila sa favorizovanim rivalom od prvog do poslednjeg minuta kompletne serije, jer u odsustvu Nikole Jovića, Nikole Đurišića, Karla Matkovića i Malkolma Kazalona velika stvar za ovaj talentovani sastav je što su uopšte igrali tri duela sa Crvenom zvezdom. I večeras, baš kao što je to bio slučaj u prva dva okršaja, igru Mege Mozzart nosili su Samson Ružencev, Matej Rudan i Luka Cerovina poenima, a Aleksa Uskoković organizacijom, ali nije se moglo više posle nove kiše trojki i pre svega daleko ozbiljnije partije crveno-belih. Najefikasniji su bili Simanić i Ružencev sa po 12 poena, Cerovina je dodao 11, a Rudan osam poena.

Finale Superlige između Crvene zvezde i FMP startuje u petak, a domaćin prve od maksimalno tri utakmice je šestostruki uzastopni šampion.

-----------

- Treća utakmica polufinala Superlige Srbije - 

CRVENA ZVEZDA - MEGA MOZZART 88:66

/26:16, 27:17, 15:12, 20:21/ 

Beograd

Dvorana: Aleksandar Nikolić 

CRVENA ZVEZDA: Kalinić 21 (4as), Holins 17 (5sk), Marković 6 (5sk, 8as), Vajt 9, Kuzmić 9 (5sk), Lazarević 5 (5sk), Davidovac, Mitrović 7 (7sk), Lazić, Simonović, Ivanović 7 (6as), Cirbes 8.

MEGA MOZZART: Ružencev 12 (6sk, 3as), Rudan 8 (6sk, 4as), Uskoković 4 (4sk, 8as), Cerovina 11, Simanić 12, Paunović, Vujić, Kočović, Kovačević 4, Grbović 7, Mušikić 8, Bogavac.

-----------

SUPERLIGA SRBIJE - PLEJ-OF

Treća utakmica

Crvena zvezda - Mega Mozzart 88:66

/Kalinić 21 - Simanić 12/

Druga utakmica, nedelja:

Mega Mozzart - Crvena zvezda 77:70

/Ružencev 23 - Mitrović 16/

Prva utakmica, petak:

Crvena zvezda - Mega Mozzart 114:78

/Ivanović 25 - Ružencev 16/

FINALE

Petak:

Crvena zvezda - FMP Železnik

Nedelja:

FMP Železnik - Crvena zvezda

Treća utakmica (po potrebi) igrala bi se 21. juna.


tagovi

KK Crvena zvezdaMega MozzartNikola KalinićMatej RudanKošarkaška SuperligaSamson RužencevBoriša SimanićEron VajtOstin Holins

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara