Kandidati iz senke i snovi o plej-ofu

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.04.18. | 12:35

Dve zanimljive utakmice na programu današnje ACB lige

Špansko košarkaško prvenstvu ušlo je u završnih šest rundi, odnosno u period sezone kada bi svaka pobeda trebalo da donese jasniju sliku ko će se boriti za opstanak, ko će na vrh, ko ide sigurno u plej-of, kao i ko će do poslednjeg momenta sanjati mesto u istom.

Među onima koji iz prikrajka vrebaju šansu da se nađu u doigravanju možda i najjačeg nacionalnog prvenstva u Evropi jesu upravo današnji rivali - Obradoiro i Estudijantes, odnosno Tenerife i Fuenlabrada.

Izabrane vesti

U fokusu je susret Obradoira i Estudijantesa u Galiciji, gde gosti iz predgrađa Madrida dolaze bez najboljeg igrača i najboljeg strelca lige - Silvena Landsberga. Estudijantes je ostao bez nekadašnjeg šutera Makabija iz Tel Aviva zbog problema sa tetivom skočnog zgloba i sada nije poznato kada bi mogao da se vrati na parket. Da stvari budu još lošije - Studenti neće moći da računaju ni na Landsbergovu logičnu zamenu Adama Solu jer ima problema sa kondicijom.
„Izgubili smo Landsberga, onda i Solu koji je trebalo da bude njegova zamena. Idemo u goste Obradoiru s namerom da odigramo bolje nego protiv Andore“, jasan je trener Estudijantesa Salva Maldonado, podsećajući da su njegovi izabranici prekinuli seriju od četiri pobede upravo protiv tima s krajnjeg juga Španije.

Maldonado veruje da je Obradoiro dobrim delom sezone igrao na višem nivou od realnog, ali i uputio na to da ni rezultati tima iz Galicije u poslednje vreme nisu realni. Podsetimo, Obradoiro u poslednjih osam utakmica ima samo jednu pobedu, uz tri vezana poraza kod kuće, a utakmice od Unikahe i Gipuzkoe izgubio je u produžetku.
„U pitanju je sasvim solidan tim, jasno nam je kako oni igraju. Od protivnika zahtevaju da budu psihički na visokom nivou, da ne dopuste opuštanje, taktički dobro potkovan sastav sa dobrim kretnjama svih igrača. Sposobni su da igraju na visokom nivou, zato verujem da će biti izjednačen meč“, smatra Maldonado, koji Obradoiro vidi kao direktnog rivala za ulazak u plej-of, iako domaćin današnjeg susreta ima čak osam bodova manje od osmoplasirane Mursije i praktično ima samo teoretsku šansu da se plasira u doigravanje. Istini za volju, Obradoiro mora više da gleda ka tome da i matematički obezbedi opstanak, pošto je nepovoljna serija rezultata dovela do toga da se sve manje pominje plej-of, a sve više misli o opstanku. 

Poslednjih godina utakmice ovih takmaca u Galiciji karakteriše mali broj poena - najmanje 119, najviše 144. Estudijantes ima tri poraza u poslednja četiri meča,  s tim da je svaki put dopuštao bar 78 poena. Bez Silvena Landsberga napad će mnogo trpeti. Pobeda za Estudijantes znači mnogo, jer bi ostao u igri za narednu fazu takmičenja. Mursija sada beži samo četiri boda.

Između Mursije i Estudijantesa nalaze se Tenerife i Fuenlabrada, koja je posle pet uzastopnih poraza dovedena u situaciju da mora da reaguje upravo na teškom gostovanju timu sa Kanarskih ostrva. Ni domaćin nije baš u zavidnoj formi, vezao je tri poraza i tako ispao iz prvih osam na tabeli, baš kao i Fuenlabrada.

Klub iz predgrađa Madrida trenutno je izjednačen sa Mursijom na tabeli, uz pobedu više od Tenerifa, zbog čega je ova utakmica više od običnog okršaja direktnih rivala za plej-of. Fuenlabradi u naredna dva meča kod kuće gostuju timovi iz vrha ACB lige - Barselona i Valensija, dok su poslednja tri meča protiv timova koji se bore za opstanak - Huventud, Saragosa i Gipuzkoa.

Fuenlabrada je prvi meč ovih rivala dobila sa 11 poena razlike (79:68) i tu razliku moraće da sačuva ukoliko želi da ostane u prednosti. Opet, na Kanarskim ostrvima Fuenlabrada nije slavila još od 2009. godine. Biće to izazov više za Madriđane, ponajviše ako ni najbolji igrač Marko Popović ne bude igrao zbog povrede skočnog zgloba.

ACB - 29. kolo

Subota:

19.00: (1,55) Obradoiro (14,5) Estudijantes (2,70)
19.00: (1,30) Tenerife (16,0) Fuenlabrada (3,90)

Nedelja:

12.30: (1,55) San Pablo (14,5) Huventud (2,70)
12.30: (1,02) Barselona (30,0) Gipuzkoa (13,0)
12.30: (1,85) Bilbao (14,0) Andora (2,10)
12.30: (1,20) Mursija (19,0) Saragosa (5,00)
12.30: (2,70) Betis (14,5) Gran Kanarija (1,55)
18.30: (1,45) Valensija (15,0) Unikaha (3,05)

Četvrtak, 3. maj:

18.00: Real Madrid - Baskonija

*** Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

ENDESA ligaACB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara