Stef Kari (Foto: AFP)
Stef Kari (Foto: AFP)

Karijeva košarka unutar košarke: Kad se udaljavaš od koša da bi bio produktivniji

Vreme čitanja: 6min | sre. 15.12.21. | 13:31

Sinoć je i zvanično konstatovano - živimo u eri najboljeg šutera svih vremena

Znalo se i ranije, ali više niko ne može da porekne - Stef Kari je najbolji šuter u istoriji košarke. Uspeo je da premaši rekord Reja Alena po broju ubačenih trojki, pa je zvanično seo na čelo večne liste sa 2.977 preciznih šuteva sa distance. Ima više nego dovoljno vremena da postavi praktično nedostižan rekord i - kako piše španska Marka predstoji - mu "100 godina samoće". Na vrhu, podrazumeva se.

Bilo mu je potrebno 511 utakmica manje od Alena da dođe do 2.973 ubačene trojke, što jasno ukazuje da će konkurenciju ostaviti u prašini iz koje će teško izaći. Procena je da će ukoliko poput bivšeg košarkaša Milvokija, Sijetla, Bostona i Majamija upiše 1.300 nastupa u ligi, ukoliko nastavi u ritmu iz poslednje tri sezone (5,6 trojki po meču) doći do cifre od 5,970 pogodaka van linije za tri poena u karijeri!

Izabrane vesti

Imala je Marka i jednu interesantnu opservaciju. Majkl Džordan, Lebron Džejms i Kobi Brajant su "superheroji bez plašta" koji izvode stvari koje ne može niko. Kari je bez premca u najvećoj konkurenciji na svetu, jer praktično svako može da pogodi trojku (pogotovu danas). Doduše, niko kao Stef.

Gotovo je apsurdno kako je postao to što danas jeste. Jer u košarci je najsigurniji šut iz reketa, a as Golden Stejta je postigao istorijsku produktivnost kada se udaljio ne samo od reketa, već i od linije za tri poena. Počeo je da šutira "sa parkinga", "sa klupe", "iz svlačionice" i da pogađa u nenormalnim procentima. Tako je postao efikasniji, ujedno i atraktivniji.

Kako se Stef pomerao od koša, tako su se pomerale i granice košarke. Lopta je sve manje u reketu, a sve više u rukama spoljnih igrača koji uglavnom imaju jedan zadatak - da ubace najvredniji šut u igri. Videli su svi na primeru Golden Stejtovog čuda da je to način. "Run and gun" košarka se pojavila daleko pre Karija, ali je delovalo neozbiljno igrati tu igru. Istina, srljali su mnogi u pokušaju da u igri što kraćih poseda ubace što veći broj poena. A onda se pojavio mrškasti momak iz Ejkrona i sve nas ostavio bez daha. Ono što je pre njega bio samo šut iz očaja u smiraj napada, danas je legitimno oružje brojnih NBA košarkaša. Samo zbog njega.

Morali su protivnici da se prilagođavaju, a pojedinima se i svidelo to što su videli. Prepoznali su potencijal i shvatili da je moguće zasnivati igru u potpunosti na šutu koji donosi najveći broj poena. Prava revolucija je, čini se, počela u odbrani. Jer teren je zbog Karijevog udaljavanja postao odjednom veći. Širila se igra u napadu, a sa njom i odbrana, što je defanzivce dovelo u poziciju da moraju da pokrivaju veći prostor i troše se mnogo više nego ranije. Pritom su Kari i njegovi sledbenici počeli da unose i paniku u protivničke redove. Njega je gotovo nemoguće sačuvati, jer može da pogodi sa svih pozicija na protivničkoj polovini. Ne smete ga ostaviti ni na centru, ni na sedam, ali ni devet, 10 metara od koša... Pogodiće iz ugla, sa strane, preko ruke... Počeo je redovno da pogađa i sa tribina.

O tome koliko je teška misija stati mu na kraj, možda najbolje govore reči trenera Stiva Kera.

"Za odbranu ne postoji veći izazov nego da iscrpi Karija. Čak ni u poređenju sa Džordanom", rekao je čovek koji je i dalje ima najveći procenat u šutu za tri poena u NBA i koji je sa Majklom Džordanom osvojio tri šampionska prstena.

Da se začas vratimo na brojke. U sezoni 2015/16 je pogodio 402 šuta sa distance i to je još jedan NBA rekord koji drži. Ipak, posle 19 utakmica u toj takmičarskoj godini je bio na koti od 105 trojki - u tekućoj je za isti broj mečeva ubacio 145. Dakle, na dobrom je putu da obori i sopstveni rekord. Pogodio je po trojku na 151 meču zaredom, što je još jedan istorijski rezultat. Na 21 utakmici dao je makar 10. Sledeći na toj listi je njegov "Spleš brat" Klej Tompson - sa pet takvih nastupa.

Iza fenomena se krije strašna radna etika. Godinama je do detalja radio i na najmanjim detaljima, a teško je zamisliti koliko je puta samo izveo isti šut. Telo je prilagodio potrebama i svoju igru, u smeru u kojem je želeo, doveo do perfekcije.

"Prirodan talenat može da vas dovede do neke tačke. Postoji neki duh u ovome što radim na osnovu svega što sam radio od malih nogu i načina na koji gledam na igru, koliko se zabavljam šutirajući loptu. Ali rad je jedini put koji može da nas stavi u ovu situaciju. Svi smo na ovom nivou talentovani na određeni način, izdvajamo se atletski, inteligencijom, veštinom... Rad je ipak jedini način da ostaneš konstantan iz godine u godinu", rekao je Kari i podsetio na još jednu važnu stvar - koliko se ustvari zabavlja na terenu.

"NAJTEŽI POSAO NA SVETU JE KADA NAJBOLJEM ŠUTERU SVIH VREMENA MORAŠ DA PRIČAŠ DA NIJE DOVOLJNO DOBAR"

Posle istorijskog nastupa, prisetio se i povrede od pre 10 godina, koja mu je promenila karijeru. Naime, tokom oporavka od operacije članka upoznao je Brendona Pejna, lokalnog trenera koji je radio sa NBA igračima.

"Jednog dana sam sedeo na rehabilitaciji i Bi Pejn mi je prišao i rekao mi da ima neke vežbe koje mogu da radim tokom oporavka. Rekao mi je da ne moram da budem na nogama i da može da mi pomogne da sačuvam kontrolu lopte, da radim na koordinaciji i to sve iz fotelje", rekao je Kari.

Pejn je u to vreme bio poznat kao inovator u svetu košarke. Imao je genijalan pristup treninzima i radu na razvoju osnovnih košarkaških elemenata, kondicije i kognitivnih sposobnosti na terenu. Svoje metode naziva: "Postizanje poena bez lopte". Posle samo jednog treninga sa Pejnom, Kari je shvatio da je na pravom mestu. Do danas su ostali nerazdvojni.

"Imam jako težak posao. Moram iznova najboljem šuteru svih vremena da govorim da nije bio dovoljno dobar", izjavio je Pejn koji se redovno čuje sa 33-godišnjim košarkašem pre i posle utakmica.

Otkrili su američki mediji i kako izgledaju Karijevi treninzi između dve sezone. Prilično se razlikuju od onih koje ima tokom iste. Naime, najbolji šuter u istoriji košarke ne šutira besomučno sa svih pozicija, već ima precizno napravljen poligon koji iznova i iznova prolazi. On se sastoji iz 10 šuteva, iz uglova, sa osnovne linije, krila, a između svakog mora punim sprintom da prođe čitav teren. Sve to mora da uradi sa 80 odsto preciznosti i ispod 56 sekundi. Ako ne uspe, kreće ponovo.

Za kraj, par reči najboljeg šutera na svetu. Ne planira da stane.

"Bio je ovo prelep kraj nedelje. Stvorila se posebna atmosfera zbog ove brojke. Znao sam da će Garden, ovo legendarno mesto, ispuniti očekivanja. Ne mogu dovoljno da se zahvalim svima, podrška navijača i način na koji su prošli ovaj trenutak sa mnom i dozvolili mi da se u njemu izgubim mi znače sve. Kada sam šutnuo sa krila, osećao sam se dobro, izgledao dobro. Osećao sam se kao kod kuće. Bio je to poseban trenutak, nesumnjivo. Trenutak koji će ceniti i pamtiti do kraja života, s ozbirom šta za mene predstavlja što sam preskočio Reja. On i Redži, momci na koje sam se ugledao su došli na utakmicu i to je bilo nešto zaista posebno. Oni su postavili granicu i pokazali šta znači biti istinski šuter i istrajati. Na svom putu sam to pokušao da primenim, pre svega na polju kapaciteta, količine i efikasnosti. Ponosim se time što šutiram u visokim procentima. Ponosan sam što nam to omogućava da dobijamo utakmice. A sada kada sam stigao do tog broja koji je Rej postavio mogu da budem ponosan i na istrajnost i nadam se da ću granicu postaviti tako visoko da niko ne može da je stigne. Videćemo šta će se desiti".


tagovi

Stef KariRej AlenNBA ligaGolden Stejt VoriorsStiv Ker

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara