"Iz arhive: Slavlje protiv Hrvatske 2010. godine"
"Iz arhive: Slavlje protiv Hrvatske 2010. godine"

Kešelj: Bolji smo od Hrvatske! Imamo dobitnu kombinaciju za polufinale

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.08.16. | 08:59

"Imamo igrače koji su igrali u Turskoj, a Aleksandar Đorđević je na klupi", podseća srpski internacionalac u razgovoru za MOZZART Sport

Iz arhive: Slavlje protiv Hrvatske 2010. godine

Došao je i taj dan. Dan koji se čekao punih šest godina. Da se na velikim takmičenja Srbija i Hrvatska ponovo sastanu na košarkaškom borilištu (RTS, 03.15). 

Izabrane vesti

Mnogo vremena je prošlo, kao i dosta međusobnih okršaja prijateljskog karaktera. Ali meč koji će dobar deo Balkana ostaviti budnim u noći između srede i četvrtka unosi posebnu strast, jer tim koji preskoči ovu prepreku imaće veliku šansu da se iz Rija u domovinu vrati nakićen medaljama. 

A jedan od onih koji znaju kako se pobeđuje Hrvatska kada se vode najljuće i najvažnije borbe na parketu jeste Marko KešeljBio je iskusni krilni košarkaš član poslednje generacije koja je pobedila Hrvatsku onda kada je to bilo važno. Bilo je to u osmini finala nikad prežaljenog Mundobasketa u Turskoj 2010. godine, nakon čega je Srbiji oduzeto pravo da bude deo velikog finala zbog kardinalne greške sudija.

KVOTE ZA MEČ POGLEDAJTE OVDE

Šest godina kasnije Kešelj veruje da je Srbija na dobrom putu da objedini dobar rad sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem jednim od tri odličja na najvećoj planetarnoj smotri. Ali podseća da početak olimpijskog turnira nije bio nimalo lak.
"Bilo je malo turbulentno u početku, što je i normalno. Jer posle one utakmice sa Venecuelom odigrali smo tri jako teška i naporna meča i to protiv rivala koji su već viđeni na postolju", jasno će Kešelj u razgovoru za naš portal.

Gurović: Sve podseća na Indijanapolis! Bogdan je ispucao ćorke, sad ide rafalna paljba

On ne vidi ništa loše u tome što je Srbija overila tek poslednju kartu za četvrtfinale, jer veruje da su Orlovi uhvatili dobar zalet za nastavak takmičenja.
"To što smo zauzeli četvrto mesto u grupi ne mora ništa da znači, jer vidite i sami kako se stvari razvijaju u Riju. U grupi se igra promenjivo dok se ne nađe prava forma i sklope sve kockice. Utakmica sa Kinom ne bi trebalo nikog da zavara, jer kvalitetom nije na nivou naše reprezentacije. Iskustvom i načinom igre smo daleko ispred njih. Međutim, utakmice sa Francuskom i SAD, koje su bile na jednu loptu, daju nam za pravo da razmišljamo da smo na dobrom putu i da idemo ka medalji".

Đorđević na klupi, Teodosić na parketu

Zato i poziva reprezentativne drugove na opreznost i da je vreme da zaigraju najbolje što znaju. 
"Čini mi se da nas sreća nije pogledala u prvoj fazi. Zato verujem da će momci biti spremni za četvrtfinale i najvažniju utakmicu koja sledi. Sada ide ono glavno i sada više nemaju pravo na grešku. Ako su ambicije medalja, čemu se svi nadamo, od četvrtfinala na dalje nema lakog protivnika, što je svima jasno. Ali prvo - Hrvatska".

Svestan je nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i Olimpijakosa da selektor Đorđević nije pravio neke velike korekcije na terenu, ali on upravo ovaj detalj vidi kao vrlo važan u daljim naporima nacionalnog tima da se domogne medalje.
"Ne razlikuje se igra nešto posebno otkako je Aleksandar Đorđević stigao na klupu i to je dobra stvar. Igraju timski, brzo, lepo za oko, spoljašnja i unutrašnja linija sarađuju odlično, što je jako bitna stvar. Zato mislim da sa mnogo optimizma možemo da čekamo nastavak takmičenja".

Kao i te 2010. godine, kada je Aleksandar Rašić majstorski realizovao akciju i Orlovima doneo pobedu za četvrtfinale, tako je i sada Kešelj uveren da Srbija ide dalje. 
"Svi od te utakmice prave možda nešto više od sporta, kao i uvek. Stvaraju se neke nepotrebne, dodatne emocije. Oni su u sasvim dobroj formi i nisu slučaju bili prvi u svojoj grupi. Dosad su pokazali da su dosta napredovali na timskom planu u odnosu na neke prethodne periode. Imaju veliki broj kvalitetnih igrača i sigurno neće biti nimalo laka utakmica. Ali ja sam ubeđen da smo mi bolji od Hrvatske i da ćemo igrati polufinale".

Siguran je naš sagovornik da će samo detalji odlučiti ko će ići kući, a ko dalje u polufinale. Zato nam je i otkrio šta je to što bi moglo da donese prevagu u korist aktuelnog vicešampiona sveta. 
"Dobro se poznaju svi igrači u oba tima. Većina ih je igrala zajedno u klubovima u nekom periodu karijera i sreću se po evroligaškim mečevima. Nije neka nepoznanica, kao što je slučaj sa nekim drugim reprezentacijama, sa drugih kontinenata. Našu prednost u odnosu na Hrvatsku vidim u našem iskustvu, što smo odigrali veći broj utakmica ove važnosti, momci u rukama imaju mnogo ovakvih mečeva u reprezentativnom dresu. Pritom, znaju da pobeđuju, što je najvažnije od svega".

Mada Kešelj ima drugačije viđenje, srpski narod za okšaje s Hrvatskom vežu posebne, lepe uspomene. Ipak, smatra da bi miks nekih starih, dobro poznatih elemenata mogao da donese Srbiji neke nove trenutke za pamćenje. Naravno, mislio je na spoj Aleksandra Đorđevića i one čuvene trojke sa Evrobasketa 1997. godine, ali i na Miloša Teodosića i Stefana Markovića, koji su i već pomenute 2010. godine porazili Kockaste.
"Imamo sada spoj mladosti i iskustva. Imate igrače koji su igrali u Turskoj, a Aleksandar Đorđević je na klupi. Verujem da bi to trebalo da bude dobitna kombinacija protiv Hrvatske", s osmehom će Kešelj.

Na pitanje da li očekuje još jednu antologijsku završnicu meča, Kešelj je samo kratko konstatovao:
"Ako već mora nešto da se dogodi, neka se to dogodi u našu korist. Još nijednom nismo izgubili od njih na velikim takmičenjima, pa neka se tako i nastavi. Ali, sve treba da ostane u okviru sporta, da ostane utakmica koja je važna našem timu u borbi za medalje na Olimpijskim igrama", zaključuje srpski internacionalac. 

(FOTO: MN Press)


tagovi

Rio 2016OI 2016Marko Kešeljkošarkaška reprezentacija SrbijeAleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara