Deron Foks i Domantas Sabonis (Foto: AFP)
Deron Foks i Domantas Sabonis (Foto: AFP)

Kingsi spremni da se odreknu Foksa zbog Sabonisa

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.01.22. | 21:43

Pregovori sa Indijanom otvoreni, Sakramento zainteresovan i za problematičnog Bena Simonsa

Dugo traje post franšize iz glavnog grada Kalifornije. Sakramento Kingsi su poslednji put plej-of igrali u sezoni 2005/06. To je najduži niz u istoriji NBA lige i uprava kluba je spremna da to promeni. Svesna je da je timu potreban kvalitetan centar, pa su kako bi ojačali unutrašnju liniju voljni da se odreknu i 24-godišnjeg Derona Foksa - prve zvezde tima u poslednjem periodu. Prva želja Kraljeva je litvanski reprezentativac iz Indijane Domantas Sabonis i pregovori o trejdu su već otpočeli.

Kako Džejson Anderson iz lista Sakramento Bi prenosi, Foks je dosad bio nedodirljiv kada su razmene u pitanju, ali su Kingsi promenili ploču. Imaju učinak 18-28 u dosadašnjem toku sezone i sva je prilika da se ponovo neće domoći doigravanja. Zauzimaju 11. mesto na tabeli zapadne konferencije, koje ih čak ne bi odvelo ni u baraž za plasman u plej-of.

Izabrane vesti

Zato su rešili da reaguju. Svesni da nemaju puno opcija, odlučili su da u ponudu za Sabonisa uključe i sjajnog Foksa. Eksplozivni plejmejker je minule sezone blesnuo (prosečno beležio 25,2 poena, 7,2 asistencije i 3,5 skoka), pa je čak bio i nadomak Ol star poziva. Ove igra nešto slabije (prosečno beleži 20,9 poena, 5,1 asistenciju i 3,7 skokova) i šutira sa svega 25,3 odsto uspešnosti van linije za tri poena, pa se čini da je to ubedilo Kingse da ga stave na trejd listu.

Svesni su u glavnom gradu Kalifornije i da imaju dva talentovana beka u Tajrisu Haliburtonu i Devijonu Mičelu, koji bi mogli da nadomeste Foksov učinak i uticaj na ekipu. Ipak, mora se priznati da je malo igrača Foksove brzine, ali ona dosad nije bila dovoljna Sakramentu da niže pobede. S druge strane, u reketu je veliki problem. Iz sezone u sezonu Kraljevi pokušavaju da zakrpe rupu, pokušali su ove sezone to da urade sa Aleksom Lenom i Tristanom Tompsonom, ali ne ide. Brljotina koja je napravljena na draftu 2018. godine kada je pre Luke Dončića odabran Marvin Begli (mladi krilni centar na marginama u klubu), teško će se otkloniti sama od sebe. Zato su rukovodici zasukli rukave i krenuli po Sabonisa.

Litvanac je godinu dana stariji od igrača kojeg bi Pejsersi mogli da dobiju za njegove usluge. Ipak, ima iza sebe dva Ol star nastupa, a velika je šansa da uskoro dobije poziv i za treći. Bez sumnje je prva violina sastava iz Indijanapolisa sa prosekom od 18,9 poena, 11,9 skokova i 4,7 asistencija po nastupu. Pritom šutira sa sjajnih 57,3 odsto preciznosti za dva poena i za centra sasvim solidnih 31,4 van linije za tri. Bio bi veliko pojačanje za sastav iz Kalifornije, a izgledi za realizaciju trejda su čini se prilično veliki.

Naime, Indijana je još u decembru odlučila da krene u rebilding sa novim trenerom Rikom Karlajlom. Tako je prema navodima američkih medija pokazala spremnost da se rastane sa ponajboljim igračima - Sabonisom, centrom Majlsom Tarnerom ili bekom Karisom Lavertom. Ukoliko bi sina legendarnog Arvidasa Sabonisa zamenili za Foksa, dobili bi idealnu zamenu za Laverta, kojeg bi potom mogli da trejduju za vredna pojačanja. a dva puta najbolji bloker lige Tarner bi dobio više prostora za igru.

Razmena sa Sakramentom im je posebno primamljiva, jer je Foks godinu dana mlađi od Litvanca i ima potpisanu saradnju do leta 2026. godine (Sabonis zaključno sa sezonom 2023/24). Dužina ugovora za tim sa ne tako popularnog tržišta (za kakvo se smatra Indijanapolis) nije mala stvar. Daje sigurnost klubu i potpunu kontrolu nad igračevom sudbinom.

Teško će ipak uspeti Sakramento da napravi dogovor i sa Filadelfijom ukoliko trejduje Foksa, jer su Seventisiksersi bili voljni da puste Simonsa u suncem okupanu Kaliforniju samo u slučaju da u suprotnom smeru krene upravo hitronogi plejmejker. Male su šanse da Kingsi u svojim redovima pronađu adekvatnu alternativu..

Kako bilo, rok za trejdove je 10. februar, Sakramento Kingsi su povukli prvi potez i izgleda da ekipi Alvina Džentrija slede ozbiljne promene.


tagovi

Dearon FoksDomantas SabonisSakramento KingsIndijana PejsersFiladelfija SeventisiksersBen Simons

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara