Juniorska selekcija Srbije (©FIBA Basketball)
Juniorska selekcija Srbije (©FIBA Basketball)

Ko su momci koji su pokorili Evropu: Zvezdini i Megini biseri, osvajač Evrolige sa Realom, trio iz Čačka...

Vreme čitanja: 6min | pon. 31.07.23. | 08:00

Juniori koji su učili Srbiju ponosnom

Posle pet godina, juniorska selekcija Srbije domogla se zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, ukupno pete. Sjajan turnir su odigrali izabranici Nenada Stefanovića i krunisali ga trijumfom nad Španijom u finalu 81:71, pokazali da se u njima nalazi ogroman potencijal, sa kojim sada pažljivo mora da se radi pri prelasku na seniorski nivo.

I daleko od toga da je najsjajnije odličje na kontinentalnoj smotri slučajnost. Jer imali su Orlići veoma dobre sezone u klubovima, osvajali titule, obarali rekorde. Nikola Topić je dominirao na najvećoj pozornici, blistao i među seniorima, Bogoljub Marković, Filip Jović (do povrede) i Andrej Mušicki sa juniorskim timom Mege nisu podigli pehar samo u Evroligi, što je pošlo za rukom mladoj nadi Real Madrida, Mitru Bošnjakoviću.

Izabrane vesti

Uz njih, među najboljima u podvigu na samitu najboljih evropskih selekcija u juniorskom izrastu izdvojio se i talentovani krilni košarkaš čačanskog Borca, Pavle Nikolić, koji je u sezoni za nama debitovao i za prvi tim, beležio odlične partije protiv vršnjaka u Juniorskoj ligi Srbije, kao i Zvezdin centar Pavle Mišić koji je dobro iskoristio višak prostora zbog Jovićeve povrede i pokazao da se pre svega dobro snalazi pod protivničkim košem.

Naravno, najveću pažnju javnosti svojim partijama u sezoni za nama privukao je MVP Evrobasketa, Topić. Sin bivšeg reprezentativca i košarkaša Crvene zvezde Milenka Topića dokazao je da spada u red najboljih mladih plejmejkera u Evropi, u njegovoj generaciji (2005) boljeg nema, to je sada sasvim jasno.

Tokom kvalifikacija za završni turnir Juniorske Evrolige je postavljao rekorde. Izjednačio rekord ANGT-a sa 49 poena, kao i sa 20 pogođenih penala, ostvario treći najveći indeks korisnosti (65). Uprkos porazu Zvezde od Mege u finalu, proglašen je za najkorisnijeg igrača kvalifikacija odigranih u Beogradu, te je, naravno, bio uvršten i u idealnu petorku takmičenja.

Potom je bio i član idealne petorke završnog turnira Evrolige u Kaunasu, a na najvećoj klupskoj pozornici za juniore prosečno je beležio impresivnih 28,4 poena, 6,9 asistencija i 5,3 uhvaćene lopte.

Uz sve to, igrao je i KLS u dresu OKK Beograda i bio najzaslužniji za plasman Klonfera na završnicu. Pod vođstvom Vuleta Avdalovića je beležio 18,1 poen i 4,8 asistencija, potom u Superligi bio na proseku od 17,2 poena i 6,3 završna dodavanja.

Bogoljub Marković će bez dileme biti jedan od narednih velikih projekata Mege. Debitovao je i za prvi tim, beležio dva poena i 4,5 skoka u završnici domaćeg prvenstva, a u juniorskoj konkurenciji dominirao sa 23 poena i 10,2 skoka u domaćem prvenstvu, pa je na kraju proglašen i za najkorisnijeg igrača i najboljeg strelca.

Odličnim nastupima na završnom turniru Evrolige u Kaunasu kupio je i mesto u idealnoj petorci, a predvodio je Megu sa 15 poena i 8,6 skokova.

Njegov talenat dobio je potvrdu i pozivom na kamp Košarke bez granica u Solt Lejk Sitiju, a igrama u dresu reprezentacije je samo nastavio da dokazuje da ga čeka blistava budućnost u košarci.

Uz njega je i Andrej Mušicki ostavio odličan utisak od Meginih igrača. Pokazao je svestranost u ranoj fazi karijere, spremnost da se posveti raznim aspektima igre, a ne isključivo poenima, što je u njegovom uzrastu retkost. Bez izuzetka izgara u odbrani, pokazao se kao odličan organizator igre i neko ko uvek napaja ekipu energijom.

U sezoni za nama je beležio 9,3 poena, 7,3 asistencije i 3,1 ukradenu loptu u Juniorskoj ligi Srbije, 5,6 poena, 7,6 asistencija i 3,4 krađe u Evroligi. Dobio je priliku da dokaže vrednost i sa seniorima i vrlo dobro se pokazao sa prosekom od šest poena, 2,5 asistencije i dve ukradene lopte u završnici domaćeg prvenstva.

Tu je naravno i Filip Jović. Prava je šteta što se povredio, jer je na početku EP u Nišu bio jedan od naših najboljih igrača. Stigao je sredinom sezone u Megu iz sarajevskog Sparsa (15 poena, 7,3 skoka u ABA 2), nastupao za juniore i seniore, a kalio se i u dresu OKK Beograda. Sakupio je vredno iskustvo i beležio 12 poena i četiri skoka u dresu Mege tokom završnice domaćeg šampionata, 8,3 poena i 3,1 skok tokom ligaškog dela KLS kao član Klonfera. Protiv vršnjaka je mahom bio dominantan, pa je u Evroligi prosečno beležio 21 poen i 5,4 skoka, u U 19 ABA ligi 16,5 poena i 8,5 skokova.

Junak finala, Bošnjaković, sa Realom je stigao do titule u juniorskoj Evroligi i to je bio jedan od boljih igrača u redovima Kraljevskog kluba sa prosekom od 11,2 poena i 5,8 uhvaćenih lopti. Igrao je i za tim Reala koji se takmiči u četvrtom rangu španske košarkaške piramide, postizao 10,3 poena po meču, dok je u U18 prvenstvu Španije bio na proseku od 7,9 poena u minuloj sezoni. Ima samo 16 godina i nema sumnje da je pred njim velika budućnost.

Pavle Nikolić je u dresu Borca osetio čari seniorske košarke, debitovao u ABA ligi i upisivao 11 poena, četiri skoka i tri ukradene lopte protiv Cibone. Zato je u konkurenciji vršnjaka bio među najboljima sa prosekom od 13,4 poena i 6,6 skokova u domaćem prvenstvu, dok je na završnom turniru U19 ABA lige beležio 18,5 poena, 9,5 skokova i 2,5 ukradene lopte.

Pavle Mišić je i na EP u Nišu još jednom demonstrirao da se veoma dobro snalazi pod protivničkim košem i vrlo dobro iskoristio višak prostora usled povrede Jovića. U sezoni uoči kontinentalne smotre beležio je 15,4 poena i 8,4 skoka u Juniorskoj ligi kao član Crvene zvezde, 8,4 poena i 6,3 uhvaćene lopte u Evroligi, a ubeležio je i dva nastupa u završnici U19 ABA lige.

Aleksa Ristić i Ognjen Romić su nastupali za Dinamik u Juniorskoj ligi, ali i KLS. Ristić je briljirao u konkurenciji sa vršnjacima, postizao 18,4 poena, 6,1 asistenciju i 4,7 skokova, dok se solidno pokazao i protiv senior sa 5,3 poena po nastupu. Romić je takođe pružao odlične partije u prvenstvu za juniore (16,1 poen, 3,8 skokova), a iako nije imao preterano ubedljive brojke sakupio je vredno iskustvo nastupajući za Dinamik u KLS.

Đorđe Ćurčić je poput Nikolića dobio priliku u prvom timu Borca, čak ubeležio i dva nastupa u ABA ligi, ali je ipak najviše vremena proveo sa juniorima i postizao čak 16,7 poena, uz 4,3 asistencije u domaćem šampionatu. Ostavio je dobar utisak i na dve odigrane utakmice u završnici U19 regionalnog prvenstva sa prosekom od 10 poena, šest skokova i tri asistencije.

I treći predstavnik čačanskog kluba u zlatnoj generaciji, Matija Milošević, ostavio je odličan utisak u svom uzrastu sa 12,5 poena i 3,4 asistencije po nastupu u Juniorskoj ligi, kao i 8,5 poena, 2,5 skoka i 2,5 assitencije u U19 ABA ligi, a upisao je čak i više nastupa od Nikolića i Ćurčića sa seniorima, pošto je dobio priliku na tri meča regionalnog takmičenja.

Najmlađi član naše reprezentacije Andrej Kostić (2006) se dokazao nastupima u dresu kadetske selekcije Crvene zvezde. Beležio je 13,9 poena, 4,3 skoka i 2,3 asistencije u u domaćem prvenstvu, pa je dobio priliku i sa nešto starijima i u Juniorskoj ligi beležio 8,7 poena. Poveo ga je Branko Jorović i na završni turnir Evrolige u Kaunasu, gde je prosečno postizao 4,3 poena, uz tri skoka i 1,3 asistenciju.



tagovi

Nikola TopićMitar BošnjakovićBogoljub MarkovićAndrej MušickiFilip JovićĐorđe ĆurčićNenad StefanovićU18 Evropsko prvenstvo u NišuSrbija U18juniorska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara