Entoni Edvards i Ajsak Okoro (©Reuters)
Entoni Edvards i Ajsak Okoro (©Reuters)

Koje menadžerske agencije su najbolje prošle na NBA Draftu? Na listi i trojica Srba

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.11.20. | 16:25

Na vrhu Lebronov pajtos

Draft je završen. Polako se sumiraju rezultati, ko je kako prošao, ko je zadovoljan, a ko nije, da li je bilo, a jeste, neočekivanih "pazara", ali i razočaranja, jer mesta u izboru je bilo samo za 60 igrača, od kojih će polovini, onoj gornjoj, prema slovu kolektivnog ugovora, do početka predstojeće sezone biti ponuđen ugovor na četiri godine. Od kojih su prve dve garantovane, a u ogromnoj većini slučajeva se kasnije "pokupe" i druge dve (2+1+1).

Draft nije bio prilika samo da se proceni trenutna vrednost, ali i sveukupan potencijal ponuđenih košarkaša u starosti od 19 do 23 godine, odnosno šansa timovima da "svežom krvi" dopune igrački kadar. Bila je i šansa da menadžerske agencije pokažu sposobnost, pre svega da ubede igrače, uglavnom sa koledža (jer drugi još od juniorskih dana uzimaju agente) da im ukažu poverenje o zastupanju pre najveće košarkaške pijace na svetu koja bi mogla značajno da im odredi karijeru, a zatim i da "nagovore" timove da im baš njihov klijent nedostaje u sklapnju pobedničkog mozaika.

Izabrane vesti

Veče posle drafta teško je izvući zaključak da li su svi, odnosno igrač, tim i agencija profitirali. Za to treba vreme od bar nekoliko godina da se vidi li igrač uživa u svom timu, da li je tim zadovoljan njegovim performansama, pa ako su svi odgovori potvrdni, opet će se sesti za sto i potpisati "veteranski" ugovor, daleko veći nego što je sadašnji za novajlije. Ali, otom potom...

Sada, bar sa strane, ostaje da se površno, statitsički, vidi koja je agencija bila najuspešnija u noći između 18. i 19. novembra, odnosno koja je imala najviše izabranih igrača i sa koje pozicije.


Na vrhu, ne po kvantitetu, je "Klutch Sports", ne toliko omiljenog Lebronovog pajtosa Riča Pola, koja zastupa prvog pika Entonija Edvardsa. Najviše, osam igrača među 60, odnosno pet u prvoj i tri u drugoj rundi imao "Excel Sports Management", više od decenije "kooperant" agencije Beobasket (Miodrag Ražnatović) koja pak sarađuje sa Sports Leaders (Nemanja Živanović), primarnim zastupnikom Marka Simonovića.

Na drugoj strani, Waserman (potpredsednik Aleksandar Rašković) koja zastupa Alekseja Pokuševskog, u prvoj rundi je imala trojicu i u drugoj jednog igrača, dok iza petorice momaka iz prve i dvojice iz druge runde stoji Creative Artists Agency (CAA). Isti broj igrača, ali sa drugačijim rasporedom (1+6) imao je "Priority Sports & Entertainment". Naziv "Roc Nation", čijeg osnivača, Džej Zija bolje poznaju oni u muzičkim krugovima, piše u rubrici zastupnika petorice košarkaša (4+1) koliko ih, ali u obrnutom rasporedu (1+4) zastupa "BDA Sports Management".

Bar prema dostupnim informacijama (Real GM), po dvojicu izabranih na draftu 2020 imali su pomenuti "Klutch Sports", pa "Octagon" (0+2), "Pensack Sports" (1+1), "Neustadt Group" (1+1), "Dynasty Sports Management" (0+2) i "Independent Sports & Entertainment" (1+1).


tagovi

NCAAMarko SimonovićAleksej Pokuševski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara