Košarkašice Srbije (©fiba.basketball)
Košarkašice Srbije (©fiba.basketball)

Košarkašice Srbije protiv Britanki za četvrtfinale Evrobasketa, Krajišnik poručuje: Da pokažemo kakav smo tim

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.06.23. | 14:32

Poraz od Mađarske otežao je put ekipi Marine Maljković ka medaljama

Košarkašice Srbije su na Evrobasket u Izraelu i Sloveniji stigle kao branioci trona. Otpočele su velikom pobedom nad Turskom, rutinski savladala Slovačku, ali je usledio neočekivan poraz od Mađarske u poslednjem kolu grupne faze, koji je izabranice Marine Maljković poslao u doigravanje za četvrtfinale protiv selekcije Velike Britanije. Večeras napadaju plasman među osam najboljih, gde ih čeka Belgija (21.00).

Očekivano, jedna od predvodnica naše reprezentacije je kapitenka Tina Krajišnik. Iskusna košarkašica ruskog Jekaterinburga je najkorisnija među srpskim igračicama u dosadašnjem toku turnira sa prosečnim indeksom 12,5. Svesna je da težine i važnosti predstojećeg duela.

Izabrane vesti

"Više nema da li mogu, već moram. Zakomplikovale smo sebi život. Nismo iskreno očekivale da ćemo ovako sebi da otežamo put, ali šta je tu je. I ekipi sam rekla da se u ovakvim trenucima poznaje karakter, da sada treba da pokažemo kakav smo tim. Da odigramo dobru utakmicu i vratimo se na naš put", rekla je Krajišnik.

Bolan je bio neočekivani poraz od Mađarica. Imala je Saša Čađo šut koji bi ublažio poraz i lansirao Srbiju na čelo grupe u poslednjim trenucima, ali lopta nije htela u koš. Na kraju 81:75, iako bi i poraz od četiri ili manje poena razlike odveo naše košarkašice na čelo grupe. Šta je nedostajalo u prethdonom susretu?

"Odbrana. Reket je bio šupalj, odbrana nije bila stabilna. Nismo gradile koš, imale su dosta skokova. Jednostavno, bilo je haotično. Neki kontraritam. Neću komentarisati suđenje, jer nije to presudilo. Ali, sve se nekako poklopilo i izgubili smo tu utakmicu koja je bila od presudnog značaja za prvo mesto u grupi".

GRANICA POENA U MOZZARTU ZA TINU KRAJIŠNIK - 9,5

Iako Velika Britanija ne predstavlja veliki pojam u svetu muške košarke, među košarkašicama itekako ima šta da ponudi.

"Zaista imaju kvalitetan sastav. Imaju i igračice iz Evrolige. Izborile su plasman na Evropsko prvenstvo veoma dobrim utakmicama u kvalifikacijama. Ne treba potcenjivati Veliku Britaniju. Pogotovu kada je utakmica za prolazak u četvrtfinale. Maksimalno ozbiljno i fokusrano moramo da uđemo u taj meč. To je zemlja koja ulaže u košarku, ima tim u Evrokupu, žele da se razvijaju. Ne sumnjam da će biti motivisani protiv nas".

Ne sumnja ipak kapitenka Srbije u novi uspeh i plasman u četvrtfinale, gde srpske košarkašice čeka stari poznanik - Belgija.

"Kao kapiten potpuno verujem devojkama. Mislim da ćemo imati taj karakter i da ćemo moći da odigramo baš dobru utakmicu. Svih 40 minuta ozbiljno. Onu našu odbranu. Imamo dovoljno kvaliteta, gde će tečnost u napadu doći. Ali moramo da poštujemo naše principe, ono što se od nas traži", zaključila je Krajišnik.

GRANICA POENA U MOZZARTU ZA KRISTIN ANIGE - 13,5

Od nje se sasvim sigurno mnogo očekuje, a imaće pune ruke posla sa Kristin Anige koja vodi na listi najboljih skakača kontinentalne smotre sa 11,7 uhvaćenih lopti po nastupu.

Udarna igla selekcije Marine Maljković i na tekućem Evrobasketu je naturalizovana Ivon Anderson. Sa prosekom od 14,3 poena trenutno je 14. na listi najboljih strelaca turnira.

"Sada je svaka utakmica finale. Znamo šta su prednosti protivnika ali ne poznajemo ih dovoljno. Mislim da će utakmica više zavisiti od toga kako mi odigramo. Moramo da odigramo pametnije u napadu i u odbrani", izjavila je Anderson.

GRANICA POENA U MOZZARTU ZA IVON ANDERSON - 15,5

Srbija se dosad tri puta sastajala sa Velikom Britanijom na Evropskim prvenstvima. Izgubila je 2013. rezultatom 68:76, a potom dobila Britanke 76:54 2015, kao i 81:55 pre četiri godine.

EUROBASKET ZA KOŠARKAŠICE (OSMINA FINALA)

Ponedeljak

Češka - Grčka 79:76

/Holešinska 19 - Fasula 26/

Crna Gora - Italija 63:49

/Jovanović 17 - Andre 10/

Utorak

18.00: (1,45) Nemačka (15,0) Slovačka (3,05)

21.00: (1,25) Srbija (17,0) Velika Britanija (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Košarkašice Srbiježenska košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2023Tina KrajišnikIvon AndersonMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara