Korneli, Li, Pojtres, Moneke (©Starsport, fiba.basketball)
Korneli, Li, Pojtres, Moneke (©Starsport, fiba.basketball)

Košarkaški transferi: Korneli Monakov, Li u Asvelu, Kamagete potpisao za Olimpiju Milano, čeka se Pojtres

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.07.23. | 21:25

Čima Moneke pojačao Baskoniju, Dešon Tomas se preselio u Evrokup, Tonje Džekiri ide u CSKA

Nastavljaju da se ređaju potpisi na košarkaškoj pijaci. Timovi širom kontinenta uveliko rade na sastavljanju igračkih kadrova za nastupajuću sezonu, a danas je ozvaničeno još nekoliko akvizicija u Evroligi.

Za Monako je posle Mama Žetea, Terija Tarpija i talentovanog Tea Pišara potpisao i doskorašnji košarkaš Real Madrida Petr Korneli. U pitanju je trogodišnji ugovor.

Izabrane vesti

Nije se Korneli naigrao u španskoj prestonici, ali je postao šampion Evrope. Po isteku saradnje je napustio Kraljevski klub, a u sezoni za nama beležio je 5,8 poena i 3,1 skok u Evroligi, kao i 4,4 poena i tri uhvaćene lopte u ACB ligi.

Francuski internacionalac se tako vraća kući, gde je od 2013. do 2019. nastupao za Leman, bio i na pozajmici u Metropolitenu (2017/18), dok je od 2019. do 2021. igrao za Po Ortez. Nakon toga je otišao u NBA, ali nije se izbori za ulogu u Denveru, te je mahom vreme provodio u Razvojnoj ligi.

Sa Realom je osvojio i Superkup Španije, a u rezimeu ima i dva pehara se Le Manom: Kup Francuske (2016) i Kup lidera (2014). Pre osam godina je bio proglašen za najboljeg mladog igrača francuskog šampionata, dok je nastupajući za filijalu Denvera u Dži ligi bio njen najbolji skakač (2022).

Važan posao završio je i drugi francuski evroligaš, Asvel je dogovorio dvogodišnju saradnju sa doskorašnjim košarkašem Panatinaikosa, Parisom Lijem.

Ovaj 28-godišnji košarkaš je bio jedan od najboljih u redovima Zelenih prošle sezone, beležio 11,2 poena i 3,8 asistencija u Evroligi, ali nije bio po ukusu novog trenera Ergina Atamana, te nije iskorišćena opcija u njegovom ugovoru da ostane još sezonu u Atini.

Li se tako vraća u Francusku, gde je već nastupao za Monako, a tokom karijere je branio i boje Antverpena, Bamberga i Orleana.

Pre njega ekipu Ti Džej Parkera su pojačali Frenk Džekson, Džon Egbunu, Boris Dalo, Embaje Endiaj i Naom Jakov.

Olimpija Milano je dobila novog centra, pošto je dvogodišnji ugovor sa klubom potpisao talentovani francuski centar Ismael Kamagate. Minule sezone je nastupao za Pariz, okušao se i u Evrokupu, a beležio je 9,9 poena i 7,5 skokova.

Inače, Kamagate je izabran kao 46. pik na NBA draftu 2022. godine. Uzeli su ga Detroit Pistonsi, ali je ubrzo trejdovan u Denver, koji polaže prava na njegove usluge. Trener tima iz Kolorada, Majk Meloun, govorio je tokom NBA finala o budućnosti 22-godišnjeg centra u redovima Nagetsa, istakao da će biti naredne sezone uz Nikolu Jokića u ekipi, ali je ipak odlučeno da provede još makar jednu sezonu na kaljenju u Evropi i to kod iskusnog Etorea Mesine.

Uz Kamagatea, unutrašnju liniju Manekena bi trebalo da pojača i doskorašnji centar Makabija, Aleks Pojtres. Moše Barda sa izraelskog portala ONE je prvi preneo o interesovanju italijanskog šampiona za američkog centra, a BasketNews tvrdi da su dve strane u završnoj fazi pregovora.

Pojtres je minule sezone imao problema sa povredom, ali je pokazao kvalitet i prosečno beležio 7,8 poena i 3,6 skokova na 16 upisanih nastupa. Pet meseci je proveo van stroja, ali je bio na raspolaganju Odedu Katašu u plej-ofu Evrolige protiv Monaka, kada je beležio sedam poena i 3,4 uhvaćene lopte za 14 minuta na parketu. U izraelskom šampionatu je bio još bolji sa 10,6 poena i 5,2 skoka.

Milano je dosad, uz Kamagatea, zvanično angažovao još samo mladog italijanskog reprezentativca Guljelma Karuza, ali je potpisao nove ugovore sa Ševonom Šildsom, Đampaolom Ričijem i Kajlom Hajnsom. Najavljen je i dolazak Maodoa Loa iz Albe. Šabaz Nejpir se preselio u Crvenu zvezdu, a klub su napustili i Timoti Luvavu Kabaro, Davide Alviti, Naz Mitru Long (Žalgiris), Pol Biliga, Tomaso Baldaso, kao i Luiđi Datome koji se povlači posle Svetskog prvenstva, ali bi trebalo da dobije novu ulogu u klubu iz Prestonice mode.

Otišao je i Dešon Tomas posle sezone za zaborav, a zvanično je obelodanjeno da se seli u Evrokup, gde će nastupati za jednog od glavnih favorita - Huventud. Dve strane su se dogovorile za narednu sezonu, a postoji opcija i da iskusni Amerikanac ostane u Badaloni još jednu.

Tomas donosi sa sobom veliko iskustvo, čak 219 odigranih mečeva u Evorligi, te nema sumnje da je njegovo angažovanje potvrda visokih ambicija ekipe Karlesa Durana. Tokom karijere je nastupao za Nanter, Barselonu, Efes, Makabi, Panatinaikos i Bajern Minhen na Starom kontinentu, pre nego što je stigao u Milano. Jednu sezonu proveo je i u NBA Razvojnoj ligi nastupajući za Ostin Sparse, a u takmičarskoj godini 2020/21 je igrao za Alvark Tokio u Japanu. Dva puta je bio šampion Grčke sa Zelenima, osvojio titulu i u Izraelu sa Makabijem.

Veliki posao napravila je i Baskonija, koja je posle Nika Maniona, Kodija Miler Mekintajera, Nikosa Rogavlopulosa i Kalife Diopa potpisala i Čimu Monekea. Bivši MVP Lige šampiona dolazi iz Monaka, a parafirao je dvogodišnju saradnju sa timom iz Vitorije.

On je posle izuzetnih izdanja u Manresi, kada je dominirao pomenutim FIBA takmičenjem i dobio priznanje za najkorisnijeg igrača, dobio šansu u NBA i sezonu za nama počeo u redovima Sakramento Kingsa. Ipak, posle tavorenja po Razvojnoj ligi, odlučio je u januaru da se vrati u Evropu i prihvati ponudu Monaka.

Odigrao je 16 utakmica u Evroligi za Kneževe i prosečno beležio 3,9 poena i 3,1 skok. Daleko bolji bio je u Francuskoj, sa 9,7 poena i četiri skoka za oko 18 minuta na parketu.

Fenerbahče je osvežio centarsku liniju angažovanjem Sertača Šanlija i Jorgosa Papajanisa, pa su višak postali Devin Buker i Tonje Džekiri. Amerikanac bi trebalo da se vrati u Bajern, dok Nigerijac odlazi iz Evrolige i karijeru nastavlja u Rusiji. Eurohoops prenosi da je na pragu prelaska u moskovski CSKA, kao i da će parafirati dvogodišnji ugovor.

U sezoni za nama je beležio 4,9 poena i 3,2 skoka u Evroligi, dok je u Turskoj bio na proseku od 5,6 poena i 5,5 uhvaćenih lopti. Ovaj 28-godišnji centar je već nastupao u Rusiji za Uniks (2021/22), a tokom karijere je branio i boje Bandirme, Ostendea, Gazijantepa, Asvela i Baskonije.


tagovi

Košarkaški transferiKK MonakoAsvelParis LiOlimpija MilanoIsmael KamagateAleks PojtresDešon TomasHuventudČima MonekeBaskonijaTonje DžekiriKK CSKA Moskva

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara