(©Star Sport)
(©Star Sport)

Kraj Fenerbahčea kakav smo poznavali: Odlaze Slukas, Datome, De Kolo, Kalinić, Vilijams…

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.06.20. | 18:03

Čekala se odluka Željka Obradovića da igrači počnu da odgovaraju na ponude drugih klubova

Kao što se Panatinaikos nikada nije potpuno oporavio posle rezanja budžeta i odlaska Željka Obradovića, tako se sivi oblaci nadvijaju i nad Fenerbahčeom posle odluke najtrofejnijeg evropskog trenera da napusti klub.

Obradović se držao svojih principa i nije želeo da ostane u klubu koji nema najviše ambicije. Posle njegove odluke brojne zvezde Fenerbahčea bi mogle da izaberu sličan put i da napuste istanbulski klub. Turski mediji pišu da je gomila Fenerovih zvezda čekala odluku kluba o skraćenju budžeta i Obradovićevu odluku. Vrlo je moguće da će većina najboljih igrača napustiti Fener ovog leta, jer skoro svi imaju atraktivnije ponude

Izabrane vesti

LUIĐI DATOME

Iako ima ugovor sa Fenerbahčeom na još dve godine, Italijan bi mogao da ode već ovog leta. S obzirom na to da je jedan od bolje plaćenih igrača u klubu sa oko 1.700.000 evra po sezoni, Datome će biti jedan od najviše pogođenih rezanjem budžeta i skraćenjem plata, što je idealan razlog da razmisli o bogatoj ponudi Olimpije iz Milana koja mu je spremila trogodišnji ugovor. Italijani ne žele da plaćaju obeštećenje već će sačekati da Datome raskine ugovor sa Fenerom da bi potom potpisali s njim kao slobodnim igračom.

KOSTA SLUKAS

(©MN press)(©MN press)

Grk je bio jedan od omiljenih Željkovih đaka u Feneru i više puta je isticao da čeka odluku srpskog stručnjaka, pa da i on proceni šta mu je činiti. Slukas je prošlog leta produžio ugovor do 2022. za ukupno 6.100.000 dolara i poput Datomea bi morao da pristane na drastično smanjenje plate. Čak finansijski motiv i nije najbitniji u Slukasovom slučaju, jer je njemu bilo najbitnije da ostane Obradović. Sada se sve menja, a Grk je prethodnih nedelja dobijao pozive Real Madrida, CSKA i Olimpijakosa, koji je izašao sa konkretnom ponudom od 5.500.000 evra za tri godine. Vrlo je verovatno da će grčki bek nazad u Pirej.

NANDO DE KOLO

Sa platom od 2.600.000 evra po sezoni i ugovorom na još godinu dana (plus opcija za još jednu) De Kolo je drugi najplaćeniji igrač Fenerbahčea i veliko opterećenje za već skresani budžet. Francuski bek se do sada nije izjašnjavao oko nastavka karijere, ali je danas otkrio da je iznenađen odlukom trenera Obradovića i da mu želi sve najbolje. Prethodnih nedelja se spekulisalo da je De Kolo želja Valensije, Virtusa i Asvela. Toni Parker ga želi u Vilebanu kao kapitalno pojačanje, ali je pitanje koliko može da mu ponudi. Virtus definitivno može da mu izađe u susret sa visokim ugovorom i da ga upari u bekovskom tandemu sa nekadašnjim saigračem Milošem Teodosićem, ali je pitanje da li Francuz želi da igra Evrokup. Na kraju, možda i najrealniji je povratak u Valensiju gde je nekada blistao. U više navrata je isticao da mu je cilj da se jednog dana vrati u Valensiju i živi u prelepom gradu na Mediteranu. Tamo je nekada uživao, tamo je upoznao suprugu i tamo vidi idealne uslove za miran porodični život u jeseni karijere. A s obzirom da Valensija traži kapitalca na njegovoj poziciji, da ima novac i da će igrati Evroligu, mnogo je pozitivnih signala za De Kolovu drugu epizodu u ovom španskom klubu.

DERIK VILIJAMS

Nekadašnji drugi pik na NBA draftu je letos došao u Fener kao veliko i zvučno pojačanje. Potpisao je tada jednogodišnji ugovor vredan 1.500.000 dolara i ostavio odličan utisak. Fenerbahče mu nije ponudio nastavak saradnje, ali zato jeste Himki. Nije poznato koliko novca klub iz Podmoskovlja nudi Amerikancu, ali se šuška da je makar u rangu onoga što je zarađivao u Istanbulu. Vrlo verovatno i više od toga. Pregovori su u odmakloj fazi i uskoro treba očekivati da Rusi i Vilijams ozvaniče saradnju.

NIKOLA KALINIĆ

Poput Vilijamsa, i srpskom reprezentativcu je istekao ugovor sa Fenerbahčeom. Prema nekim informacijama iz Turske, njegov ugovor je iznosio 1.200.000 evra godišnje. U više navrata se Kalinić pokaza kao Fenerov “iks” faktor koji bi prelamao utakmice kada bi ostale zvezde zakazale. Srpsko krilo je imalo nemerljiv doprinos prethodnih godina i Fener bi verovatno želeo da ga zadrži. Ali je pitanje pod kojim uslovima. Turci pišu da je Kalinić želja Crvene zvezde, ali i da će vrlo verovatno imati još ponuda.

(©MN Press)(©MN Press)

JAN VESELI

Češki centar je najplaćeniji igrač u Fenerbahčeu. Prema našim izvorima, njegov ugovor u Istanbulu iznosi 2.700.000 evra po sezoni. A ugovor mu traje još dve godine. Ipak, poslednje infromacije iz Turske glase da je Veseli od svih stranaca najbliži ostanku u klubu i da pregovara sa klubom oko redukcije ugovora. Iako je za njega zainteresovana i Barselona, Čeh najverovatnije ostaje u Fenerbahčeu.

DŽEJM NANELI

Naneli se usred sezone vratio u Fenerbahče i potpisao ugovor do njenog kraja koji je sada istekao. Amerikanac je slobodan u izboru nove sredine, Fenerbahče nije ni planirao da razgovaraju o novoj saradnji, a šuška se da ima ponude iz Španije od kojih je najinteresantnija ona Baskonijina.

ŽOFRI LOVERNJ

Francuski centar sigurno odlazi jer mu je ugovor istekao. Čak i bez finansijske krize i svega što se desilo, Lovernj ne bi dobio ponudu za produžetak ugovora u Fenerbahčeu. Bio je jedan od najskupljih promašaja turskog kluba. Sa platom od preko 1.500.000 evra po sezoni nije opravdao taj novac na terenu i češće je bio povređen nego što je igrao. U Feneru neće mnogo žaliti za njim.

MALKOLM TOMAS

Američki centar je došao u Fener tokom sezone zbog situacije sa povredama u ekipi. Potpisao je ugovor do kraja sezone i poput Nanelija je slobodan u izboru nove sredine. Još se ne zna gde bi mogao da nastavi karijeru.

LEO VESTERMAN

Francuski plejmejker je došao prošlog leta i ima ugovor na još godinu dana. Nije bio među igračima sa najvećom zaradom i on bi mogao da ostane u timu za sledeću sezonu. Njegov status će da zavisi od zamisli novog trenera, ali je može se očekivati da Partizanov bivši košarkaš bude startni plej Fenera u narednoj sezoni.

Ko ostaje?

Važeće ugovor sa Fenerom imaju Bobi Dikson, Ahmet Duverioglu i domaći igrači Melih Mahmutoglu, Tarik Biberović, Ekrem Sandžakli, Berrkaj Džandan… Uz još neka pojačanja, ostanke Veselog i Vestermana, ovo bi trebala da bude okosnica Fenerovog tima za narednu sezonu. 



tagovi

KK FenerbahčeLuiđi DatomeNikola KalinićDerik VilijamsNando De KoloKostas SlukasDžejms NaneliŽofri LovernjLeo Vesterman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara