Košarkaši Zenita (Star sport)
Košarkaši Zenita (Star sport)

Kraj strahovlade CSKA i rastanak sa Itudisom posle osam godina - prvi trofej u istoriji za Zenit

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.06.22. | 15:34

Armejci pali sa trona posle 10 godina

Svakoj seriji dođe kraj pa i strahovladi moskovskog CSKA u VTB ligi. Posle 10 godina, Armejci su pali sa trona u regionalnom takmičenju, a nakon osam godina upravljanja ekipom moskovski gigant se rastao sa Dimitrisom Itudisom. Novi šampion je Zenit koji je posle jako uzbudljive finalne serije danas u sedmoj utakmici u Moskvi zadao završni udarac devetostrukom uzastopnom šampionu.

Zenit je slavio u prestonici 81:75 zahvaljujući velikom preokretu u poslednjoj četvrtini. Odmah nakon poraza u majstorici, CSKA se zvanično pozdravio sa grčkim strategom.

Izabrane vesti

Itudis je šest puta bio prvak Rusije, ima dve Evrolige, kao i šest trofeja VTB lige. Četiri puta je bio biran za najboljeg trenera VTB lige, uključujući i ovu sezonu.

"Odlučili smo da krenemo različitim putevima. Ne želimo da kažemo zbogom, već vidimo se", poručili su iz CSKA.

Može se reći da su košarkaši iz Sankt Peterburga napravili čudo jer su u partijama gubili 0:1 i 1:3 u finalnoj seriji ali su na kraju uspeli da naprave dva brejka u Moskvi i da po prvi put u istoriji kluba osvoje trofej šampiona VTB lige.

Gosti su odlično otvorili majstoricu u Moskvi i na krilima sjajnog Aleksa Pojtresa stigli do vođstva od 25:19 na kraju prvog kvartala. Nastavio je Pojtres da dominira i u drugom kvartalu, Zenit je stigao i do plus 15, ali se probudio Aleksej Šved i CSKA je do poluvremena istopio prednost gostiju na samo dva razlike (42:44).

Gde je stao u drugoj, CSKA je nastavio u trećoj četvrtini. Razgoropadio se pod košem Nikola Milutinov i Armejci su preokrenuli na 52:46. Delovalo je da je Zenit propustio poslednju šansu... Uoči poslednjih 10 minuta sezone, CSKA je vodio 62:56 posle zakucavanja Milutinova.

Ali Zenit je u poslednjem kvartalu zaigrao strašnu odbranu. CSKA duže od tri minuta nije ubacio ni poena, a trojka Mikija i novi poeni Pojtresa su opet okrenuli rezultat na vodenicu gostiju. U tim momentima su zakazali svi aduti domaćih. Zenit je imao više raspoloženih igrača, bitne trojke su ubacili Zaharov i Karasjov i doneli ozbiljnu prednost koju su sa linije penala potvrdili Bili Beron i Džordan Lojd.

Džordan Miki je sa 19 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu uz po devet skokova i asistencija. Lojd je ubacio dva manje ali uz slab šut iz igre (5/14), dok je Pojtres bez promašaja iz igre (6/6) dodao 13 poena. Kasper Vori je za CSKA ubacio 17 poena, Milutinov je imao 16 poena i čak 16 skokova. Vil Klajburn je ubacio 13 poena uz očajnih 1/10 iz igre.

Zenitu je ovo prvi trofej u klupskoj istoriji i postao je tek treći klub koji je osvajao VTB ligu. U dosadašnjih 12 sezona je CSKA bio prvak 11 puta, a Himki jednom.


tagovi

KK CSKA MoskvaKK ZenitVTB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara