Kori Higins (©Star Sport)
Kori Higins (©Star Sport)

Kralj je Barsa! Šarasov i Mirotićev prvenac, Higins u MVP modu, Real za 30 minuta dao 50 poena (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.02.21. | 20:24

Barselona prevrnula Madrid i osvojila treći pehar kupa u poslednje četiri godine

Osvajač Kupa kralja za 2021. godinu je - Barselona! Treći put u poslednje četiri godine, a ono što je pristalicama katalonskog giganta možda i najslađe - drugi put u madridskom Vizink Centru tokom prethodne tri godine. Naravno, preko Reala.

Te 2019. Svetislav Pešić vodio je Barsu do trijumfa posle dramatične završnice, večeras je to učinio Šarunas Jasikevičijus za svoj prvi trofej otkako je preuzeo klupu velikana sa istoka Španije - 88:73 (20:11, 32:20, 17:19, 19:23). Barselona je ove sezone obesmislila pojam El Klasiko pošto je treći put zaredom ostvarila nadigrala ljutog takmaca iz Madrida, mada je Real na otvaranju sezone uzeo trofej u Superkupu baš u najvećem košarkaškom derbiju Evrope. Ovog puta Barsa je odnela ubedljivu pobedu koja je lako mogla da bude i ubedljivija da se Real nije probudio u poslednjoj četvrtini i sprečio da se dogodi prava bruka večeras u glavnom gradu.

Izabrane vesti

Ova Barselona izgleda toliko moćno da je veliko pitanje kako će Real Madrid bez pravog organizatora igre, odnosno naslednika Fakunda Kampaca moći da se suprotstavi evropskom Drim timu. Kori Higins odigrao je utakmicu za pamćenje i Realu spakovao 20 poena 7/15 iz igre, uz tri skoka i jednu asistenciju što mu je donelo i MVP zvanje. Ronalds Smits ga je ispratio sa 13, a Nik Kalates i Nikola Mirotić po 12 poena, s tim što je grčki as pribeležio jop devet asistencija i pet skookva, koliko je imao i španski reprezetnativac. Zanimljivo, Aleks Abrines je turnir završio bez promašaja, a večeras je imao 4/4 iz igre, uz osam poena.

Odavno Real Madrid nije izgledao ovako izgubljeno u jednoj utakmici za titulu. Barselona je večeras demonstrirala kako igra najbolja odbrana Starog kontinenta i to protiv jednog od najdominantnijih klubova Evrope. Malo ko je uspeo Kralja da ostavi na samo devet završnih dodavanja, što je jednako samo Kalatesovom učinku na drugoj strani. Da se Realu večeras sprema težak poraz videlo se već posle desetak minuta igre. Real je uspeo da spusti prvi dvocifreni zaostatak s početka utakmice, a kada je Barsa ponovo otišla na preko 10 poena razlike, tu je bio kraj. Serijom 7:0 sredinom i jođ 11:2 u finišu poluvremena Barselona je preko Higinsa, Mirotića i Kalatesa otišla na ogromnih 23 poena razlike! Gosti iz Katalonije su na poluvreme otišli sa preko 60 odsto pogodaka iz igre, duplo više od direktnog rivala.

Koliki su napadački problemi bili večeras videlo se posle 30 minuta igre, kada je Real ostao na samo 50 ubačenih poena, uz minus od 19 poena pred završnih deset minuta. Jedan od razloga ovako lošeg izdanja Blankosa jesu povrede pošto su Rudi Fernandez i Entoni Rendolf su bili van stroja. Na sve to Serhio Ljulj je odigrao možda i najlošije finale jednog takmičenja u poslednjih nekoliko godina. Priča se već neko vreme da je vedeta Kraljevskog kluba izgubila na oštrini posle svih pretrpljenih povreda tokom prethodnih sezona, a to je večeras isplovilo na površinu. Ostao je na samo osam poena, ali i tri pogotka iz igre na trinaest ispaljenih šuteva (2/8 za tr). Samo Alberto Abalde sa 15 i Valter Tavares sa 17 poena uspeli da isporuče nešto u napadu, svi ostali su bili daleko ispod očekivanog nivoa. Fabijen Kozer ubacio je pet poena (2/7 iz igre, 1/4 za tri), Trej Tompkins ostao je na osam poena, Karlos Alosen je dodao poen više, dok je Džejsi Kerol ostao bez poena uz svih osam promašaja!

KUP KRALJA - finale

Real Madrid - Barselona 73:88

/Tavares 17 - Higins 20/


tagovi

ACB ligaKup kraljaKori HiginsKK BarselonaKK Real MadridNikola MirotićSerhio Ljulj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara