Plej-of ABA 2 lige (©ABA liga)
Plej-of ABA 2 lige (©ABA liga)

Kreće plej-of ABA 2: Spartak sa vrha juri pehar, Vojvodina ima intimnu želju, Zlatibor pamti nepravdu

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.04.24. | 11:00

U razgovoru za Mozzart Sport, Miloš Isakov Kovačević, Strajin Nedović i Predrag Prlja istakli ambicije pred najvažnije izazove, ali i prokomentarisali nadolazeće promene u regionalnoj košarci

Pre nego što startuje borba za titulu u najvišem rangu jadranske košarke, otpočeće i ona za promociju u isti. Mečevima u utorak i sredu kreće četvrtfinale plej-ofa ABA 2 lige, a za jednu od osam najboljih ekipa spremna je karta za promociju. Među konkurentima su i tri srpska kluba – Spartak iz Subotice, novosadska Vojvodina i Zlatibor koji su u regularnoj fazi pokazali daleko najviše.

U razgovoru za Mozzart Sport, treneri Miloš Isakov Kovačević i Strajin Nedović, te sportski direktor subotičkog sastava Predrag Prlja govorili su o ambicijama pred kulminaciju sezone, ali ujedno i prokomentarisali nadolazeće promene u regionalnoj košarci za narednu takmičarsku godinu.

Izabrane vesti

U doigravanje za titulu, sa pol-pozicije i sa ulogom blagog favorita kreće Spartak koji je u 13 odigranih utakmica ostvario bilans od 11 pobeda i samo dva poraza. Otud i ne kriju da za cilj imaju plasman u ABA 1 ligu koju ove sezone, za razliku od prethodnih, obezbeđuje samo šampion.

“Sa pravom imamo velike ambicije koje smo postavili još pre početka sezone, a to je osvajanje KLS i ABA 2 lige. Ne bežimo od toga, iako smo u toku sezone promenili i stručni kadar. Na mesto trenera je umesto Vladimira Đokića došao Vlade Jovanović, a sa njim su nastupile promene i u igračkom kadru. Sa nekim igračima smo sporazumno raskinuli saradnju, dok su u klub došli Cerovina, Lazić, Gordić, Mozli i Marelja. Bio je potreban period adaptacije na novi sistem, ali mislim da je u poslednjih mesec i po dana sve leglo i da izgledamo dobro.”, ističe za naš portal sportski direktor Subotičana Predrag Prlja.

Rival u četvrtfinalu je Helios iz Domžala, a prvi duel na programu je danas od 18:00 u Sloveniji, dok se revanš igra za sedam dana u Dudovoj šumi.

“Nisam siguran koliko ekipe iz gornjeg dela imaju prednost domaćeg terena u plej-ofu. Prva utakmica se igra u gostima, jedan loš dan i ti si u problemu. Međutim, ako imaš šampionske ciljeve, nema izgovora, sve moraš da pobediš jer kako nama tako i svima. Helios smo pobedili u ligaškom delu, ali to je bio sam početak sezone. Sada smo mnogo bolji nego što smo bili tada i ukoliko budemo pravi, ne bi trebalo da imamo ikakvih problema”.

Predrag Prlja iz igračkih dana (©ABA liga)Predrag Prlja iz igračkih dana (©ABA liga)

Od naredne sezone će najviši rang regionalne košarke umesto 14 brojati 16 ekipa, među kojima će osim šampiona ABA 2 lige biti i novajlija sa Bliskog istoka, ekipa Dubaija. Takođe, doneta je odluka o proširenju nacionalnog ključa tako da će Srbija moći da ima do šest predstavnika u eliti, što nije bio slučaj ranijih sezona. Na sve te promene, Prlja gleda sa odobravanjem.

“Za srpsku košarku je dobro što je dobila mogućnost da ima šestog predstavnika. Svi se sećamo situacije sa ekipom Zlatibora od pre nekoliko godina. Mislim i da će ulazak Dubaija doneti neke dobre stvari, posebno na popularnosti i zanimljivosti. Sve to može da donese samo dobro”, zaključuje svoje javljanje prvi operativac vojvođanskog kluba.

Što se pak tiče drugog tima iz severne srpske pokrajine, novosadske Vojvodine, ona po rečima trenera Miloša Isakov Kovačevića nema rezultatski imperativ u doigravanju.

“Sve zacrtane ambicije pre početka sezone smo već ostvarili i zato smo svi u klubu prezadovoljni. Međutim, usled dobrih rezultata došli smo u situaciju da do nekih dugoročnih ciljeva dođemo i pre vremenskog okvira koji smo postavili. U kontinuitetu držimo visok nivo, u sezoni u kojoj smo odigrali već preko 40 utakmica smo ostvarili veliki broj pobeda i mnogo puta obradovali navijače. Posle završavanja regularnog dela ABA 2 lige na drugom mestu, trenutno na pobedu do istorijske prve titule u KLS i jednog odličnog izdanja na Kupu Radivoja Koraća gde smo se predstavili široj javnosti, zaista smo prezadovoljni, ali imamo neku našu intimnu želju da se ne zaustavimo na tome”, jasan je Isakov Kovačević.

Najpre pred sobom imaju Sutjesku koju su u toku ligaškog dela savladali bez mnogo muke (79:62).

“Očekuje nas izuzetno kvalitetan protivnik koji ima dosta igrača koji su igrali na višem nivou od ovog. Bez obzira što smo ih pobedili jednom u formatu 'balona', imaju veoma vruć teren. Prema informacijama koje imamo u Nikšiću će biti puna hala, napravili su apsolutnu mobilizaciju pred ovu utakmicu što samo pokazuje koliko nas cene. Ono što mi moramo da shvatimo jeste da drugo mesto na tabeli ništa ne znači, ne postoji prava prednost domaćeg parketa. Ova serija nam dolazi malo u nezgodnom momentu jer smo na korak od osvajanja trofeja u domaćoj ligi. Potrebno je da držimo konstantnost u igri u oba meča i da pokušamo da valorizujemo eventualni protivnikov pad u svakom mogućem momentu”.

Miloš Isakov-Kovačević (©ABA liga)Miloš Isakov-Kovačević (©ABA liga)

Za razliku od Prlje, Isakov Kovačević ne smatra da su promene koje su nastupile u interesu srpske košarke.

“Na prvu sve to deluje tako, međutim kada se malo dublje razmisli o tome, to baš i nije tako. Mislim da su Spartak, Vojvodina i Zlatibor uz još neke druge ekipe pokazali da mogu da pariraju timovima u prvoj ABA ligi. Uvek bih dao šansu da se na terenu pokaže ko je najbolji. Ove godine imamo situaciju da niko ne ispada iz prvog ranga, pa time neće biti mesta za neke ekipe koje dolaze. Zato nisam siguran da je to uopšte u interesu samog takmičenja jer je kvalitet lige ugrožen. Pravi se zatvoreno takmičenje koje nije dobro za ABA ligu. Isto tako, vreme će pokazati da li će ulazak Dubaija predstavljati dobar potez. Zasada deluje zanimljivo”.

Mnogo je priča bilo i biće oko toga da li košarkaška Srbija treba da se okrene formiranju profesionalne lige ili je ostanak u zajedničkim takmičenjima bolje rešenje.

“Pre svega treba da se zapitamo šta je dobro za srpsku košarku. Postoji veliki broj ljudi koji imaju značajno iskustvo i koji bi trebalo da sednu za sto i da se dogovore u kom smeru treba ići u razvoju igrača i održavanju našeg košarkaškog gena kako bi uspeli da u određenom periodu ostanemo konkurentni, kako u seniorskoj reprezentativnoj košarci tako i u mlađim kategorijima. Treba svi da se ujedinimo, prestanemo da gledamo lične interese i uradimo nešto što je dobro za našu košarku u celini”, naglasio je za kraj mladi stručnjak novosadske ekipe.

Treći naš predstavnik, Zlatibor, je jedini srpski tim koji je dosada osvojio ABA 2 ligu (2022), međutim zbog suludog pravila prema kojem je maksimalno pet srpskih ekipa moglo da učestvuje u najvišem rangu, ostao je bez promocije, što je do danas ostala jedna od najvećih nepravdi učinjenih u regionalnoj košarci. Sada u doigravanje ulaze sa treće pozicije, a za protivnika u četvrtfinalnom dvoboju imaju Podgoricu. Nisu glavni favoriti za titulu, međutim to nisu bili ni pre dve sezone pa su svejedno stigli do samog kraja.

“Pobeda nad Podgoricom od preko 20 poena razlike u regularnom delu sezone nije nikakav pokazatelj pred ovu seriju. Mislim da će to biti mnogo težak okršaj za nas, pogotovo ovaj prvi na strani. U ovakvim kup sistemima imamo velikog iskustva, u sličnom sistemu smo igrali i u sezoni kada smo osvojili ligu. Taj četvrtfinalni duel je pogotovo izazovan i očekujem da nam ovo bude jedan od najtežih mečeva pa zato ni ne gledamo dalje od njega, i ne razmišljamo na koga možemo da idemo u potencijalnom polufinalu.”, napominje strateg Zlatibora Strajin Nedović.

Strajin Nedović (©ABA liga)Strajin Nedović (©ABA liga)

Nije nimalo čudno što se u ekipi iz Čajetine ne gleda u potpunosti blagonaklono ka ulasku Dubaija koji nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu, a već je postao deo elite, dok Zlatibor to nije uspeo iako je taj status ostvario na parketu.

“Sport se stavlja u drugi plan. Sa finansijskog aspekta i kvaliteta lige je to dobro, međutim sa sportskog aspekta baš i ne. Sa našeg stanovišta, saznanje da pravila mogu da se promene kako se hoće je malo ružno. Ipak, mi tu ništa ne možemo da uradimo, ostaje nam da probamo da damo sve od sebe i ponovo osvojimo titulu u ovoj godini koja će sigurno biti jedina u kojoj će biti prolaza za srpske klubove. Od sledeće će opet ABA 1 biti zatvorena za nas.”, zaključuje Nedović.

ABA 2 LIGA - ČETVRTFINALA

PRVI MEČEVI

Utorak:

18.00: Helios – Spartak

20.00: Podgorica – Zlatibor 20:00

Sreda:

18.00: Sutjeska – Vojvodina 18:00

20.00: MZT Skoplje – Široki 20.00

* Revanši su na programu za sedam dana, a u narednu rundu ide tim koji bude imao više poena posle dva meča.

Polufinala

Helios/Spartak – MZT/Široki

Sutjeska/Vojvodina – Podgorica/Zlatibor


tagovi

Miloš Isakov KovačevićStrajin NedovićPredrag PrljaKK VojvodinaKK Zlatibor ČajetinaKK Spartak SuboticaABA 2 liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara