Treneri Superligaša - Stefanović, Barać, Mijatović, Nedović, Avdalović, Isakov Kovačević i Đokić (©MN Press, Star Sport)
Treneri Superligaša - Stefanović, Barać, Mijatović, Nedović, Avdalović, Isakov Kovačević i Đokić (©MN Press, Star Sport)

Kreće Superliga Srbije: FMP i Mega favoriti za polufinale, Borac Mozzart razmišlja o baražu, Zlatibor sa jednim, a Spartak sa dva pojačanja

Vreme čitanja: 8min | uto. 25.04.23. | 12:37

Beogradski večiti se priključuju od plej-ofa, OKK Beograd ostao bez Jovića i Paunovića koji su otišli u Megu, Vojvodina bez značajnih izmena, Metalac u problemima...

Po završetku prve faze ABA lige i Košarkaške lige Srbije, sada je vreme za Superligu. Ove godine učešće u najjačem srpskom klupskom takmičenju uzeće deset klubova, s tim što se branilac titule Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet priključuju od polufinala, u koje će takođe ići pobednici dve grupe.

Kako je žrebom odlučeno, Grupu A čine FMP Železnik, osvajač KLS Zlatibor, te drugoplasirani Spartak iz Subotice i OKK Beograd, dok su u Grupi B Mega, Borac Mozzart, Vojvodina i Metalac iz Valjeva. Po propozicijama igraće se dvokružno, a pobednicima grupa će na osnovu koeficijenta uspešnosti biti dodeljeni takmičarski brojevi kako bi se odredilo ko će na Parni valjak, a ko na crveno-bele u polufinalu.

Izabrane vesti

Prva utakmica igra se već danas od 18 časova, kada će FMP u Železniku ugostiti subotički Spartak. U prvom kolu OKK dočekuje Zlatibor, a susret je na programu u četvrtak od 18.00, dok će istog dana od 19.30 igrati Metalac i Vojvodina. Kolo zatvaraju Borac Mozzart i Mega u nedelju od 12 časova.

GRUPA A - FMP, Zlatibor, Spartak Subotica, OKK Beograd

FMP je postavljen za nosioca Grupe A i kao takav apsolutni je favorit za prolaz u polufinale. Duel je pomeren za dan ranije od planiranog zbog obaveza kluba i u plej-ofu Jadranske lige koji za Pantere kreće u subotu gostovanjem Cedeviti Olimpiji u Ljubljani. Nenad Stefanović napravio je minimalne promene u odnosu na sastav koji je izneo najveći deo sezone. Klub se rastao sa Nikolom Jankovićem, Paulijusom Valinskasom i Nikolom Manojlovićem, a kao jedino pojačanje za Superligu doveo plejmejkera Hercegovca Mateju Todorića. Momak koji je kroz karijeru već sarađivao sa trenerom Stefanovićem u Zemunu stigao je kao treći strelac Druge lige Srbije i prvi asistent takmičenja, pa bi trebalo da dobije šansu da se dokaže u superligaškom društvu. No, najveći teret i dalje će nositi bekovski tandem Čarls Mening - Čarls Mur, uz iskustvo Boa Biča i kapitena Čarlsa Dženkinsa, te atletski kvalitet Ebuke Izundua i jezgro srpskih košarkaša. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

Zlatibor je uspeo da ponovi prošlogodišnji uspeh i ponovo osvoji KLS, tačnije sada da odbrani tron prve faze srpskog klupskog takmičenja, što je zadovoljilo sve u klubu. Ranija eliminacija ih plej-ofa ABA 2 lige nije poremetila planove struke i igrača koji su ostali praktično u istom broju za Superligu. Trener Strajin Nedović odlučio se da ekipi doda pojačanje u liku Dušana Stojičića, 21-godišnjeg centra Kolubare kojeg je dobro upoznao u KLS pošto je bio jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Kolubara nije uspela da izbori opstanak u takmičenju, ali je Stojičić imao dobru sezonu sa 13,4 poena, 7,1 skokom i 1,1 asistencijom što ga je preporučilo ekipi koja će se i naredne jeseni takmičiti u ABA 2 ligi. Ekipa jeste izgubila mnogo zbog teške povrede Tadije Tadića, koji se i dalje oporavlja od kidanja ligamenta kolena, ali je zadržala prepoznatljivi identitet i kvalitet. Brano Đukanović, Nemanja Protić i Marko Tejić biće glavne vedete uz Džordana Votsona, Milića Starovlaha i Filipa Đurana koji daje na potrebnom iskustvu ekipi, jer zajedno drže najveći deo napadačkog kolača tima. Oni u prvom kolu, u četvrtak od 18 časova gostuju OKK Beogradu.

Subotički Spartak verovatno je najprijatnije iznenađenje KLS ne samo zbog pojavljivanja u Superligi već i zbog osvojene druge pozicije koja garantuje plasman u ABA 2 ligu. Klub je posle godina "šaranja" po rangovima srpske košarkaške piramide i izbacivanja u najniži rang takmičenja zbog nagomilanih dugova ipak uspeo da stane na stabilnije noge. Klub je preuzela nova uprava koja je pred javnost izašla sa jasnim planom i programom za budućnost. Cilj je od početka bio da se Spartak finansijski stabilizuje, da se vrate dugovi i izađe iz finansijske blokade. Sve to je Spartak postigao i čak uspeo da završi KLS iza Zlatibora, iako su tokom sezone ekipu vodila čak četvorica trenera! Počelo je sa Srećkom Sekulovićem, potom je došao Oliver Kostić koga je zamenio Željko Lukajić i pravio dobre rezultate. On je otišao posle poraza od Dinamika i prekida serije od deset pobeda čime je doveo ekipu na drugo mesto, a na kormilo je stigao Vladimir Đokić.

Đokić je jedan od miljenika subotičke košarkaške publike iz dana kada je bio igrač jer je u Spartaku ostavio dubok trag. Zbog toga je njegov dolazak na klupu izazvao oduševljenje među navijačima. Sa Đokićem su za Superligu stigli plejmejker Ilija Milijašević i centar Vojin Medarević, obojica iz Dinamika. Obojica su mladi reprezentativci Srbije, Milijašević je u KLS beležio 13,2 poena, 2,3 skoka i 1,8 asistencija, dok je Medarević beležio 12,7 poena, 7,4 uhvaćene i 1,1 podeljenu loptu. Obojica su najavljeni da će debitovati protiv FMP i trebalo bi da predstavljaju velika pojačanja za Spartak. Klub u doigravanje ulazi sa samo jednim strancem, plejmejkerom i prvim strelcem ekipe Patrikom Hardijem, dok će igra dobrim delom zavisiti od Andrije Bojića, Filipa Barne, Miloša Milisavljevića, Aleksandra Danilovića. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

OKK Beograd je zahvaljujući dobrim izdanjima pod komandom trenera Vuleta Avdalovića stigao do Superlige gde će u teškoj konkurenciji pokušati da se pokaže u što boljem svetlu. Klub je ozbiljno profitirao od dovođenja supertalentovanog Nikole Topića, koji je ekspresno izrastao u lidera ekipe i nekim briljantnim partijama pokazao da je spreman za izazove ABA lige. Ekipa u Superligu ulazi slabija za perspektivnog Filipa Jovića koji će ovaj deo sezone provesti sa prvim timom Mege, baš kao i Luka Paunović. U suprotan smer otišao je Mihailo Mušikić, dok su pojačanja član OKK, bek Andrija Vučurović koji je sezonu proveo u Primorju, te centar Dunava Srđan Krsmanović. Naravno, sve će polaziti i završavaće se kroz učinak Nikole Topića, te nešto starijeg beka Stefana Miljenovića koji se ove sezone profilisao među najboljim pojedincima KLS, te mladog centra Andrije Jelavića, kome je mentor Predrag Samardžiski. Veći prostor mogao bi da ima Timotej Malovec koji je pomogao juniorskom timu Mege da ponovo odbrani regionalni tron. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

GRUPA B - Mega, Borac Mozzart, Vojvodina, Metalac Valjevo

Nikola Đurišić (©ABA liga - Igokea / Marija Vuruna)Nikola Đurišić (©ABA liga - Igokea / Marija Vuruna)

Poput FMP, Mega je postavljena za nosioca i prvog favorita Grupe B za plasman u polufinale Superlige, a takođe ima tekuće obaveze u doigravanju ABA lige gde u petak ide na noge Budućnosti i ovaj duel će u Morači otvoriti ovogodišnji plej-of od 18 časova. Marko Barać računa gotovo na isti sastav u Superligi, mada je prvenstveno fokus sada na regionalnom takmičenju. Okosnicu ekipe čine Nikola Đurišić, kapiten Luka Cerovina, Danko Branković, Malkolm Kazalon i Matej Rudan, dok Ahmad Rori nije registrovan za Superligu zbog ograničenja broja stranaca i on će braniti boje Mege u nastavku ABA takmičenja. Kao što je već najavljeno kroz deo vezan za OKK Beograd, Mega se za Superligu pojačala Filipom Jovićem i Lukom Paunovićem, a daće i šansu mladim nadama svog pogona poput Bogoljuba Markovića, Ognjena Nikolića, Andreja Mušickog, Miodraga Gačića, Petra Milosavčevića, Vuka Popovića i Ognjena Srzentića. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

Mega u prvom kolu ide u Čačak na gostovanje Borcu Mozzart, koji će u međuvremenu odigrati dve utakmice baraža za opstanak u ABA ligi protiv Heliosa i to je sada prioritet ekipe Dejana Mijatovića. Čačani takođe nisu menjali ništa u registraciji igrača za Superligu, ponovo će sve oči biti uprte ka sjajnom Hanteru Hejlu, te iskusnim kajlama Savi Lešiću, Đorđu Gagiću, Dianteu Boldvinu uz svestranog Aleksu Novakovića, a klub je rešio da pozove i decu kluba kao što su Pavle Nikolić, Đorđe V. Ćurčić koji su igrali i u ABA ligi, te Uroš Ivković, Dušan Erić, Petar Radović, Strahinja Dragićević, Vasilije Stojić... Svakako, Mijatoviću i igračima je prvi cilj opstanak u ABA ligi, posle će se razmišljati o plasmanu na tabeli Grupe B u Superligi. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

Vojvodina je jedina zadržala isti izgled tima za Superligu, u odnosu na onaj koji je nosio klub do trećeg mesta u KLS. Perspektivni trener Miloš Isakov Kovačević napravio je sjajan posao sa svojim stručnim štabom jer je obezbedio treće mesto u godini koja je u klubu označena kao godina stabilizacije kluba. Prva igla Vojvodine je jedini srpski reprezentativac iz KLS Dušan Beslać, a svojim iskustvom jako doprinose Marko Ljubičić, Nikola Pešaković, Nikola Gaćeša i ostali. Ekipa iz Novog Sada je veliki cilj ispunila i u konkurenciji Mege i Borca Mozzart želi da se pokaže u što boljem svetlu i da u perspektivi pripada regionalnom društvu. Za početak, igraće u Valjevu sa dobrom poznatim rivalom - Metalcem. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

"Sam plasman u Superligu je ove godine veliki uspeh, s obzirom da smo svi u klubu znali da je naš cilj stabilizacija Vojvodine i vraćanja kluba na normalne tokove kako bi se pokazala u što boljem svetlu. Mi smo ove godine igrali zaista dobro, kvalitetnu košarku, imamo trenera Isakov Kovačevića koga bih jako pohvalio. Kao neko ko je prošao kroz karijeru dosta toga i sarađivao sa dosta trenera, treba to da istaknem, da Srbija dobija dobrog, mladog stručnjaka koji će pokazati svoje domete", rekao je Ljubičić za Mozzart Sport i dodao:

"Iznedrili smo reprezentativca Beslaća, koji je pokazao kvalitet, mi smo pokazali da smo dobar tim, vratili smo košarku u Novi Sad i meni kao Novosađaninu to mnogo znači. U narednom periodu pokazaćemo tek da će se dobra košarka igrati kod nas".

Trener Metalca Saša Milićević (©MN Press)Trener Metalca Saša Milićević (©MN Press)

Metalac u Superligu ulazi sa najvećim problemima. Otišao je trener Branislav Ratkovica posle serije loših rezultata, ali i situacije u klubu jer su kasnile plate igračima. Ratkovica je odlučio da ode posle poraza od Novog Pazara i odmah posle utakmice u svlačionici rekao igračima da ide, što je ubrzo potvrđeno i od strane kluba. Posao u Superligi poveren je njegovom dosadašnjem pomoćniku Saši Milićeviću. Kako tvrde svedoci dešavanja u Metalcu, ekipu je dosta poremetio odlazak Čarlsa Meninga u FMP nedugo posle Kupa Radivoja Koraća, što je uslovilo da rezultati budu slabiji i da ekipa na kraju ipak dođe do Superlige zahvaljujući zalihama iz prvog dela sezone kada je bila na čelu KLS. Metalac je takođe uradio veliku stvar prolaskom među deset najboljih klubova Srbije, a sada ostaje da se vidi koliko mogu Uroš Luković, Andreja Stevanović, Ibrahim Durmo, Džorden Dafi i ostali. Sastav ekipe pogledajte OVDE.

SUPERLIGA SRBIJE - 1. kolo

GRUPA A

Utorak:

18.00: FMP Železnik - Spartak Subotica

Četvrtak:

18.00: OKK Beograd - Zlatibor

GRUPA B

Četvrtak:

19.30: Metalac - Vojvodina

Nedelja:

12.00: Borac Mozzart - Mega


tagovi

Košarkaška SuperligaFMP ŽeleznikBorac MozzartKK Borac ČačakKK VojvodinaKK Zlatibor ČajetinaKK Spartak SuboticaOKK BeogradKK MetalacKK MegaMiloš Isakov KovačevićMarko LjubičićNenad StefanovićVladimir ĐokićVule AvdalovićNikola ĐurišićBrano Đukanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara