(MN press)
(MN press)

Kurtinaitis: Željku nikad nije bilo stalo do sopstvene plate, Partizan sjajan projekat

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.07.21. | 16:03

"Ako završe sa pravljenjem sjajnog igračkog kadra, imaju sve šanse da osvoje Evrokup i da se vrate u Evroligu"

Rimas Kurtinaitis, litvanska igračka legenda i trofejni stručnjak, neke od najlepših i najtežih trenutaka u trenerskoj karijeri preživeo je na klupi Himkija, s kojim je osvojio dva puta Evrokup i jednom VTB ligu, ali i s kojim je zbog nemaštine u perthodnoj sezoni dodirnuo dno Evrolige... Ipak dugo nije želeo da priča o teškim danima u Podmoskovlju koje je napustio polovinom januara, dok je klub kasnije praktično nestao sa košarkaške mape, odnosno sledeće sezone zbog ogromnih finansijskih problema neće igrari u evropskim takmičenjima i VTB ligi.

Izabrane vesti

"Kada voljena osoba umire i neko pita: da li se već osećate? Svi to razumemo, nisam hteo da govorim u žurbi. Sezona je bila vrlo loša zbog mnogih objektivnih razloga. Morate sami da shvatite iako je sve jasno, ni razgovarate dok je sveže. Čak ni sa prijateljima. Kada se sretnemo, praktično nikada ne dodirujemo temu košarke...", rekao je Kurtinaitis u razgovoru za "Krepšinis".

Izdvojio je nekoliko nevolja - lošu pripremu, bolesti, povrede, finansije - koje su potopile ruski klub.

"Sa početkom sezone počeli su novčani problemi u klubu. Od oktobra su jednog igrača počela da bole leđa, drugog noga, a ispostavilo se da nema plata. Nisam pratio šta se (finansijski) dešavalo jer košarka, košarka ... Stranci su bogati, oni su iz NBA. Rekli su: mi smo profesionalci, nismo plaćeni, nismo došli u Rusiju iz ljubavi, već da radimo. Pokušao sam da rešim, da spojim košarku i novac odvojeno, ali ne u ta vremena, ne toj zemlji i ne sa tim ljudima."

Kurtinaitis je dodao da i dalje održava dobre odnose sa bivšim klubom i čak je od njega dobio zahtev za spasavanje.

"Bilo je teško... Znate, ja sa svim tim porazima, ne mogu da kažem da mi je osmo mesto dobro... Ali odnosi sa klubom su više nego prijateljski. Svi smo videli problem. Dao sam celo srce za tim, nastojao sam da nađem sponzore. Radio sam osam godina. Sam sam stvorio tim. Nismo uspeli, ali poštuju me. Klub me i dalje zove da pomognem oko sponzora, jer su sadašnji odbili da ih podrže."

Priznao je da nikada nije bio sklon da se žali u takvim situacijama.

"Kada me je francuski klub otpustio (u igračkim danima), ostali smo u kontaktu. Otpustili su me - otpustili me, ja sam profesionalac. Kada su došli da igraju u Viljnusu, ja sam radio u Odeljenju za fizičku kulturu i sport. Odveo sam ih u hotel, sedeli smo tamo do noći i prisećali se starih dana."

Trenutno ne zna na koju će stranu, ali ne krije da je zainteresovan za rad na projektu poput Partizanovog u koji se vratio Željko Obradović.

"Poznajem Obradovića odlično. Razgovarali smo o tome zašto je napustio Panatinaikos (2012. godine). Rekao je da je otišao, ne zbog toga što bi mu bila smanjena plata. Tražio je još 3.000.000 više za budžet tima. Klub to nije mogao da obezbedi i on je otišao. Nije mario za sopstvenu platu. Rekao je da su mu potrebni igrači za pobedu. Rekao je da to neće moći ako ne bude imao ključne igrače."

Litvanski trener nema dilemu da će crno-beli sa Željkom napraviti veliki rezultat.

"Partizan je za njega idealna situacija. Imaju ambicije da igraju u Evroligi. Baš kao i Zenit, troše novac, kupuju igrače, imaju odličnog trenera. Ako završe sa pravljenjem sjajnog igračkog kadra, imaju sve šanse da osvoje Evrokup i da se vrate u Evroligu. To je sjajan projekat", dodao je Kurtinaitis.


tagovi

Rimas KurtinaitisKK PartizanŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara