Pablo Laso (©Star sport)
Pablo Laso (©Star sport)

Laso: Ako igračima moram da govorim da je polufinale prošlost i da je fokus na finalu – glupi su

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.05.22. | 13:40

“Svi smo imali problema, ko ih nije imao. Mnogo sam pričao sa Atamanom o tome. Kritikovali su i mene i njega, svako ima svojih problema, ali mi smo sada ovde“

Nedugo posle završene druge polufinalne utakmice i Realovog preokreta u Klasiku sa Barselonom u košarkaškoj javnosti povela se priča o tome da li je Pablo Laso među potcenjenijim trenerima evropske košarke?

Gotovo svake godine dođe momenat kada se spekuliše o otkazu koji mu sprema klub, lošim rezultatima ili slabijoj formi, a on sve vreme ćuti, radi i donosi rezultate. Drugi put u poslednje četiri godine ima šansu da sa Real Madridom osvoji Evroligu, treću otkako je postao trener i preuzeo Kraljevski klub.

Izabrane vesti

Finale dočekuje u dobrom raspoloženju i sa idejom da Beograd postane nešto više od mesta koje poštuje i čijem dolasku se raduje svaki put...

“Velika utakmica je pred nama, finale Evrolige. Jako smo srećni što smo ovde, veliki trud smo uložili da dođemo do ovog momenta“.

Koliko je ozbiljna povreda Najdžela Vilijams Gos i kako je ista poremetila plan utakmice?

“Gubitak Najdžela tako rano teško nam je pao. Nije nam poremetilo plan utakmice jer su neki drugi igrači iskočili. Ali, ostaje da nas je jako zabolelo to što smo izgubili čoveka u ovako važnom trenutku. Mislim da je povreda ozbiljnija od izvrnuća skočnog zgloba, moraćemo da uradimo dodatne analize kada se vratimo u Madrid. Definitivno nismo imali sreće, a najviše on koji se povredio na Fajnal foru“.

Subota, 19.00: (1,90) Real Madrid (13,5) Efes (2,05)

Ovo je 19. finale za Real Madrid, koliko je to dokaz veličine kluba?

“Pitali su nas i ranije o zaostavštini koju ima Real Madrid. Ovo je istorijski klub, stoji na čvrstim temelijma, jako sam ponosan što svakodnevno mogu da pišem istoriju Reala. Znamo da ljudi koji nas podržavaju žele da pobedimo. Svi žele da pobede, želja za uspehom nas vuče napred. Vodio sam velike igrače kao trener i to me čini srećnim, kao i svi rezultati koje smo napravili“.

Da li može Toma Ertel da pokriije izostanak Vilijams Gosa?

“Naravno, to je jedna od opcija“.

Prošli ste dugačku i tešku sezonu, uz mnogo uspona i padova, ligaški deo završili ste sa osam poraza u poslednjih deset utakmica. Da li je bilo momenata da ste sumnjali u uspeh ekipe?

“Nikada nisam sumnjao. Svako ima svoje probleme, u životu ništa nije lako, malo šta će ići baš onako kako si planirao. Ali, moraš da se boriš da napraviš sve što možeš. Ne razmišljam o prošlosti, to je iza nas. Svi smo imali problema, ko ih nije imao. Mnogo sam pričao sa Atamanom o tome. Kritikovali su i mene i njega, svako ima svojih problema, ali mi smo sada ovde“.

Kako se finalna utakmica odigrava u vašoj glavi?

“Na F4 morate brzo da se oporavite od polufinala, da vidite kakav je tim danas, a onda da se radi na pripremi sledeće utakmice. Ekipa se oseća dobro. Ne mogu da kažem sada kako se utakmica odigrava u mojoj glavi, svaki put želim da pobedimo i budemo šampioni. Ali, igramo protiv velikog rivala, šampiona, da bismo pobedili moramo da uradimo mnogo toga dobrog“.

U polufinalu Efes je dobio utakmicu na manje od 65 poseda, a Real je imao 69. Koliko ovaj detalj može da nam otkrije o tome šta nas čeka u finalu?

“Ne mogu da kažem da će broj poseda od juče imati uticaja na ono što će biti u finalu. Biće to sasvim drugačija utakmica. Čeka nas potpuno drugačiji rival. Moramo da razmišljamo o drugačijoj odbrani, kako da se postavimo i tome da nećemo imati Najdžela“.

Kako ubediti igrače da zaborave na Barsu i koncentrišu se na Efes?

“Ako moji igrači ne shvate da je prošla utakmica završena i da nas čeka finale, da moram da im kažem, onda su glupi. Geršon, da li si glup“, pitao je Laso i stavio tačku na ovo pitanje.

Da li će za vas najvažniji posao biti da zaustavite Larkina i Micića?

“Efes je skup odličnih individualaca koji čine tim. Vasilije i Larkin su igrači koji rešavaju utakmice. Čak i kada ih budemo čuvali, oni će pronaći drugo rešenje na drugim pozicijama. Eto koliko su dobri. Prošle godine je jedan od najboljih igrača bio Kris Singlton. Bilo bi apsurdno da budem zadovoljan ako bismo Micića i Larkina ostavili bez poena, a oni ipak dobili. Verujem u timsku odbranu, to je moja filozofija. Efes nisu samo Micić i Larkin“.

Koliko je teško spremiti se za finale?

“U smislu motivacije, ovo je najlakša utakmica za igrače. Motivacije u ovakvim trenucima ne sme da manjka. Moramo da radimo i da igrači shvate da će njihov trud da se isplati. Kada smo izgubili utakmicu od Crvene zvezde, ostao sam miran. Znao sam da smo igrali dobro iako nismo pogodili neke šuteve. Radim sve što mogu da ubedim igrače da su u jednom od najvećih klubova na svetu i da će uspeh doći“.

Šta Real čini velikim klubom i da li ste kao čovek rođen u Vitoriji ranije shvatili veličinu ove organizacije?

“Rođen sam u Vitoriji koji je poput Beograda grad košarke. I dalje sam u duši čovek iz Vitorije, volim klub i grad. Ali, kada sam prešao u Real, u meni je pre mnogo godina gorela želja da igram za taj klub. Tada nisam shvatao šta Real znači i koliko je veliki. Sada razumem. Kada dođeš u Real Madrid moraš da budeš mnogo bolji nego što si bio kada si došao. Nisam siguran, ali mislim da Real Madrid ima više pratilaca na društvenim mrežama od bilo kog NBA tima. Ponosan sam što sam trener Real Madrid, kao tim i klub, ovo je najveća organizacija na svetu“.


tagovi

Pablo LasoKK Real MadridEvroligaFajnal forFajnal for Beograd 2022Fajnal for EvroligeFajnal for u Beogradu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara