Nikola Jokić protiv Lejkersa (©AFP)
Nikola Jokić protiv Lejkersa (©AFP)

Lejkersi dobro znaju kakvo ih "čudovište" čeka u Koloradu, ali uspevali su da ga ukrote

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.05.23. | 10:58

Jokić u 24 utakmice sa Jezerdžijama prosečno beležio 19 poena,10.2 skoka i 6.2 asistencije

Sjajan duel očekuje se u finalu ovogodišnjeg plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige. U reprizi 2020. sastaju se Denver Nagetsi i Los Anđeles Lejkersi, a mišljenja o putniku u veliko finale trenutno su podeljena. Lejkersi su uspeli da podignu formu kada je bilo najpotrebnije i u finišu ligaškog dela sezone izbore se za baraž, u kom su preskočili Minesotu, a onda preko Memfisa i aktuelnog šampiona Golden Stejta stigli do Denvera.

Na krilima fantastičnog Nikole Jokića Nagetsi su savladali takođe Minesotu, pa Finiks. Iako su Sansi uspeli da nadoknade 0:2 i pred svojim navijačima stignu do izjednačenja, u petoj i šestoj utakmici Denver je demonstrirao silu. I zato je favorit protiv Lejkersa (kvota 1.50 na pobedu Nagetsa u prvom meču).

Izabrane vesti

U pomenutom finalu Zapada od pre tri godine uspešniji su bili Lejkersi (4:1), a kao ključan detalj serije Kentavijus Kaldvel-Poup, koji je tada igrao za tim iz Los Anđelesa, a sada je član Denvera, naveo je trojku Entonija Dejvisa u poslednjoj sekundi za pobedu u drugom meču.

"Uvek pričam ljudima istu priču: da Entoni Dejvis nije pogodio tu trojku, mislim da bismo izgubili celu seriju. To je ono što mislim o ovom Denverovom timu", rekao je Kaldvel-Poup po dolasku u ekipu iz Kolorada.

Bio je to koš preko ruke Nikole Jokića, mada je srpski centar samo pokušavao da učini nešto posle očajne komunikacije Mejsona Plamlija i Džeremija Granta koji su omogućili Dejvisu da dođe do prilike za šut.

Obe ekipe pretrpele su velike promene od te serije, ali su nosioci igre i dalje isti. Na jednoj strani Jokić, Džamal Mari i Majkl Porter, na drugoj Lebron Džejms i Entoni Dejvis.

U četiri okršaja tekuće sezone učinak je polovičan, pošto su Lejkersi slavili dvaput u Los Anđelesu, a Nagetsi su odbranili svoj teren oba puta. Te mečeve, ipak, ne bi trebalo uzimati kao argumet za ono što nas čeka jer su igrani pre nego što su Jezerdžije obnovile ekipu i ušle u formu. Poslednji susret bio je 9. januara, 122:109 za Nagetse.

Od dolaska u NBA ligu Nikola Jokić je odigrao 24 meča protiv Lejkersa, koji su uspeli da ga ukupno gledano zadrže na ispod 20 poena, ali s dabl-dabl učinkom: 19 poena, 10.2 skokova i 6.2 asistencije. Ipak, u ovosezonska četiri okršaja srpski centar je beležio učinak bolji od pomenutog proseka: 23.3 poena, 12.3 skoka i 9.8 asistencija. Iako je tripl-dabl učinak postao nešto uobičajeno za srpskog košarkaša, protiv Lejkersa je samo triput uspeo da ostvari takav učinak i samo triput je prebacio cifru od 30 poena. Kažemo "samo" jer je Nikola Jokić poslednjih sezona prilično visoko postavio granicu očekivanja, ali su ovi podaci i pokazatelj o kakvom rivalu se radi. Iako su ove sezone delovali prosečno, šampionski mentalitet kluba i Lebrona Džejmsa ponovo su daleko doveli Jezerdžije.

Očekuje se da veliku ulogu na konačan ishod finala Zapadne konferencije imaju Jokićevi dueli sa Dejvisom. As Denvera je u fantastičnoj formi i u plej-ofu prosečno postiže 30.7 poena, uz 12.8 skokova i 9.7 asistencija, dok je centar Lejkersa među najboljim defanzivcima lige. Zanimljivo je da su u ligaškim mečevima ove sezone i jedan i drugi imali dobre ofanzivne partije u direktnim okršajima. Naime, kada ga je Dejvis čuvao, Jokić je šutirao iz igre 64 odsto, dok u suprotnoj situaciji košarkaš Lejkersa ima 62.5 odsto. Reč je odličnim brojkama, te bi prevagu mogao da odnese onaj ko bude koncentrisaniji na igru u odbrani.

Imajući u vidu Jokićev sjajan pregled igre, Nagetsi su ga koristili da izvuče Dejvisa od koša i svojim dodavanjima omogućava utrčavanja bekova. Videćemo hoće li Majk Meloun ponovo koristiti istu taktiku ili sprema neko iznenađenje za kolegu Darvina Hema.

Svestan je trener Lejkersa odakle preti najveća opasnost.

"Znamo da nas čeka čudovište u Stenovitim planinama (Rocky Mountains, planinski venac u blizini Denvera), ali prvo ćemo da uživamo malo", izjavio je Hem posle noćašnje pobede nad Golden Stejtom.

Prva dva meča ove serije, koja se takođe igra na četiri pobede, su u Denveru, a prvi je u sredu, 17. maja od 02.30.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsLos Anđeles LejkersLebron DžejmsEntoni DejvisNBA ligaplej-of NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara