Ognjen Kuzmić (©Star Sport)
Ognjen Kuzmić (©Star Sport)

Letnji dril na primorju, briga o telu i Radonjićeva reč - kako je oživeo Ognjen Kuzmić

Vreme čitanja: 7min | pon. 25.10.21. | 08:05

Put od čestih povreda u Realu, teške saobraćajne nesreće i izgubljenih 12 kilograma, preko ispuštene dve sezone, do "krvavog" rada, presudne želje trenera i povratka u reprezentativnu formu...

Minuti su bili potrebni dovitljivim poznavaocima modernih tehnologija da "iseku" i na društvene mreže postave kratak video snimak sa promašajem Ognjena Kuzmića protiv Žalgirisa, kada je lopta iz poluhoroga pala ispred obruča. Tada se, baš kao i svih meseci od povratka u Crvenu zvezdu, oko imena i prezimena centra iz Doboja uglavnom vrtela ista matrica. Ukratko, Ognjen Kuzmić treba sam da ode iz kluba...

Koliko taj detalj sa ovosezonske evropske premijere Crvene zvezde u Beogradu može da se podvuče kao sublimacija svega što je Kuzmić doživeo kroz godine koje su pojeli skakavci, toliko su njegove igre u poslednje četiri utakmice dovele do toga da padaju vilice na pod od oduševljenja! Novi život Ognjena Kuzmića centralna je tema gotovo svih košarkaških razgovora oko Crvene zvezde. Nije lako objasniti koliki je zapravo "bum" napravio za samo devet dana, od CSKA do Mornara. A veče pre utakmice u Moskvi, verovatno bi svaki navijač Crvene zvezde pristao da uloži celu jednu platu na opkladu da Kuzmić više nikad neće biti onaj igrač iz prvog mandata na Malom Kalemegdanu.

Izabrane vesti

Utorak, 20.00: (1,17) Olimpijakos (20,0) Alba (5,50)

Zvuči grubo kada se karijera jednog igrača postavi u takvu ravan. Pogotovo jer su Ognjena Kuzmića svojevremeno kritičari svrstavali u krug najboljih defanzivnih centara Evrope, zbog čega ga je Real Madrid birao i dao mu milionski ugovor, Srbiji je doneo srebro na Evrobasketu u Istanbulu, a navijačima Crvene zvezde nezaboravnu radost posle trijumfa nad Fenerbahčeom uz čuvenu rečenicu kolege Darka Plavšića: "Neće moći preko Kuzmića".

Samo Ognjen Kuzmić zna koliko mu je teško bilo da dobaci na ovaj nivo... Na uzastopne dabl-dablove u Jadranskoj ligi, indeks korisnosti kakav nije imao još od one uzbudljive decembarske večeri 2016. godine kada je Dimitris Itudis izgubio takt posle teškog poraza u Areni, zabranio igračima CSKA da idu na novogodišnji odmor i vratio ih za Moskvu kako bi ih iscedio kao limun. Na prvu dvocifrenu utakmicu u Evroligi posle 23 meseca. I, što je možda najvažnije, da se ponovo oseća bitnim i bude važna karika igre Crvene zvezde.

Statistički gledano protiv Mornara bio je na jedan indeksni koeficijent od rekorda karijere ostvarenog baš protiv Armejaca, da bi sinoć postavio novi "plafon" po broju uhvaćenih lopti u regionalnom takmičenju (13). Sa još 14 poena, dve ukradene lopte i po jednom asistencijom i blokadom – sve to za 25 minuta na parketu – po parametru indeksa odigrao je utakmicu u ravni s onom iz novembra 2016, kada je u pobedi na gostovanju staroj Olimpiji u Ljubljani spakovao 20 poena, devet uhvaćenih i jednu podeljenu loptu za 24 minuta.

A kako je Ognjen Kuzmić uspeo da nadmaši sve izglede i povrati košarkašku formu kakva ga je krasila u sezoni pre transfera karijere i potpisa za Real Madrid?

Ognjen Kuzmić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)Ognjen Kuzmić (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Iza svakog rezultata stoji rad koji je morao da se isplati. Kako se može čuti, posle osvajanja triple krune i kraćeg odmora Ognjen Kuzmić je tokom leta prošao ozbiljan dril sa pomoćnim trenerom Crvene zvezde Goranom Boškovićem u jednom mestu na crnogorskom delu jadranskog primorja. Tamo se izolovao od očiju javnost i dobio mir kako bi mogao da se posveti individualnim treninzima po specijalnom programu, sve sa idejom da nadoknadi izgubljene dve sezone i pronađe nešto što će na parketu da liči na Kuzmića iz najboljih dana.

Istovremeno, 31-godišnji centar doneo je važnu životnu odluku - rešio je da se posveti maksimalno ostanku u Crvenoj zvezdi. Angažmani u inostranstvu mu nisu bili u glavi. Ima u toj odluci dosta i do igara koje su bile daleko ispod nekadašnjeg renomea, ali Kuzmić je prijateljima rekao da želi da bude u Crvenoj zvezdi sve dok ga klub želi i da mu ne bi smetalo da karijeru završi noseći crveno-belu opremu. To je bio njegov odgovor na "savete" da bi možda najbolje za njegovu karijeru bilo da ode u neki drugi klub.

Koliko je ozbiljan po pitanju ostanka u Beogradu i Srbiji govori to što intenzivno razmišlja o kupovini nekretnine u glavnom gradu. A da bi njegove ideje mogle da se ostvare ključnu je ulogu odigrao Dejan Radonjić. Naime, dok je sastavljao tim za takmičarsku 2021/22 najtrofejniji stručnjak u istoriji Crvene zvezde je insistirao na Kuzmićevom ostanku, verujući da u njemu i dalje negde čuči igrač iz njihove prve saradnje u Crvenoj zvezdi. Uostalom i situacija na tržištu nije bila najbolja. Vladala je oskudica centara dostupnih Zvezdi, dok je Lendri Noko posle dosta razmišljanja ipak odabrao transfer u Baskoniju. Zbog toga u klubu nisu želeli da ostanu bez obe "petice". Kuzmić se takođe uklapao i u Radonjićevu sliku tima sa što manje stranaca.

Dejan Radonjić i Ognjen Kuzmić (©MN Press)Dejan Radonjić i Ognjen Kuzmić (©MN Press)

Poznavaoci dešavanja u Crvenoj zvezdi tvrde da Radonjić i Kuzmić imaju posebnu vezu koja možda nije vidljiva golim okom, ali im zajednički rad prija. Pogotovo se to odnosi na Radonjićev pristup košarci, treninzima i ponašanje prema igračima. O navikama iskusnog stručnjaka baš je nedavno govorio i Nikola Kalinić u intervjuu za Sportklub. Zbog razlike koju je osećao kod drugih, kako se priča po košarkaškim krugovima, Kuzmić je igrački i ljudski "patio" u vremenu pre Radonjićevog povratka. U poređenju s tim danima, Ognjen Kuzmić sada cveta, što se uostalom sve više primećuje na konkretnim primerima s parketa. Sada je igra Crvene zvezde više adaptirana Kuzmiću i njegovim kvalitetima. Generalno centrima. Više se "vrti" pik'n'rol, a pre svega lopta se spušta na njega kada izgradi poziciju u reketu. Reći će vam svako ko je pažljivo pratio Zvezdine utakmice pre Radonjića, situacije kada je srpski centar dobijao loptu od svojih bekova unutra bile su na nivou statističke greške. Jednostavno su se gađale drugačije taktičke zamisli.

I u rečima hvale treba biti realan, jer se osvajač evropskog srebra i dalje nije rešio svih duhova prošlosti. Nije to ni lako, pogotovo jer je dugo bio opterećen raznim problemima. Oni datiraju još iz vremena u Real Madridu. Podsetimo, već u oktobru 2017, nedugo po dolasku u klub s Evropskog prvenstva, pokidao je prednji ukrtšeni ligament levog kolena zbog čega je propustio kompletnu sezonu 2017/18. Vratio se na parket početkom naredne takmičarske godine, ali je ubrzo doživeo nezgodnu povredu desnog skočnog zgloba, što ga je odvojilo od terena duži vremenski period. Zbog toga je imao velikih problema da se vrati među dvanaest igrača i kod Pabla Lasa je do rastanka odigrao samo 12 utakmica.

Potpisom dvogodišnjeg ugovora sa Crvenom zvezdom Kuzmić je pokušao da pronađe sigurnu luku što možda jeste delimično tačno u sportskom smislu, ali mu je život priredio verovatno najteže momente...

U teškoj saobraćajnoj nesreći čudom je izbegao trajne posledice ili čak fatalan ishod, iako su mu konstatovane teške povrede glave i grudnog koša zbog čega se nalazio u indukovanoj komi. Tri meseca kasnije izgubio je oca. Uprkos svim predviđanjima dok je bio u postelji, takmičarsku košarku zaigrao je tri i po meseca posle nesreće - utakmica protiv Barselone u Pioniru - a samo dve sedmice pošto je doživeo porodičnu tragediju. Ne treba zaboraviti da je javnost iznenađeno gledala fotografije Kuzmića u šetnji gradom nepunih 15 dana pošto je mogao da izgubi život... U periodu oporavka, pre nego što je ponovo obukao Zvezdin dres, izgubio je 12 kilograma i imao problem s okom što je bila posledica snažnog udarca. Sve to je trebalo da se sanira pre nego što uopšte pomisli da opet istrči pred navijače.

Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić (©MN Press)Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić (©MN Press)

Jednom prilikom je otkrio da mu je veliki oslonac i podrška u najtežim trenucima života i karijere bio Čarls Dženkins. Da je popularni Đenka njegov prijatelj i da je u svakom trenutku mogao da se osloni na njega, zbog čega mu je bilo lakše da prebrodi dane ispunjene teškim emocijama. Priča se da se baš tih dana dogodila još jedna velika promena u Kuzmićevom životu - počeo je više da obraća pažnju na telo. Navodno je udes imao veliki uticaj na njega, da shvati koliko je važno da vodi računa o svakom aspektu oporavka, zbog čega je promenio neke navike i postao izuzetno pažljiv. Danas Ognjen Kuzmić pokušava da produži funkcionalni vek trajanja svog tela, zbog čega važi za izuzetnog profesionalca.

Na kraju, na Kuzmićeve igre pozitivan efekat ima i sadašnji ambijent u Crvenoj zvezdi. Okružen je ljudima iz stručnog štaba i saigračima koje dobro poznaje iz prethodnog mandata u klubu ili reprezentacije Srbije i uživa u vremenu sa njima. Čak postoji interesantna procena da su mu dani kada je bio jedini klasični centar u rotaciji, tokom odsustva Majka Cirbesa zbog virusa korona, pomogli da konačno probije mentalnu barijeru i zaista pokaže da nije, narodski rečeno, za staro gvožđe.

Crvena zvezda ponovo ima Kuzmu na kojeg ozbiljno može da se osloni, a Ognjen Kuzmić utakmice koje je verovatno sanjao od dana kada je stigao u Madrid...



tagovi

Ognjen KuzmićKK Crvena zvezdaEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara