"Prva vedeta - Dairis Bertans"
"Prva vedeta - Dairis Bertans"

LETONIJA – nepredvidljiva, desetkovana družina

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.16. | 11:25

Činjenica da su Beogradu neće naći Kristaps Porzingis i Davis Bertans prilično otežava situaciju Ajnarsu Bagackisu

Prva vedeta - Dairis Bertans

Letonci su mogli u Beograd da dođu prilično snažni, ali je ipak slučaj da su desetkovani. Osakaćeni su neigranjem Kristapsa Porzingisa i Davisa Bertansa i to je teret sa kojim će Ajnars Bagackis morati da se nosi. Porzingis želi da radi individualno ovog leta, dok Bertans želi da se odmori od naporne sezone.

Izabrane vesti

MOZZART Kvote, Srbija na Olimpijskim igrama: DA (1,30), NE (3,10)

Time su šanse Letonije da se dokopa Rija drastično pale.

KVOTE ZA MEČ SA JAPANOM POGLEDAJTE OVDE

Ipak, Letonci neće doći u Beograd sa belim peškirom. Ima tu i dalje aduta koji mogu da pokažu lep basket. Letonci poslovično imaju problema sa centrima, a to bi mogao da reši i to na duže staze mladi 21-godišnji Anzejrs Pasekniks koji sa svojih 216 centimetara predstavlja bastion Letonaca u reketu. Igrao je za Gran Kanariju prošle sezone i stekao neophodno iskustvo koje bi sada mogao da pretoči u dobre igre u dresu reprezentacije.
"U dobroj smo formi, imamo mlad tim sa dosta talentovanih igrača. Pokušaćemo da dobijemo sve utakmice na turniru i odemo u Rio", poručio je Janis Blums po dolasku u Beograd.

Ova baltička zemlja je prilično jaka na pozicijama tri i četiri. Martin Mejers, Kaspars Berzins i Mareks Mejeris će pokušavati da “vrte”, da kao muve protrčavaju kroz reket sa svih strana i na taj specifičan način prave problem protivnicima.

E sada dolazimo do jako važnog i dobrog dela letonskog sastava. Organizatora igre. Prvi plejmejker će biti Janis Strelnijeks, košarkaš Bamberga. Momak koji ima u rukama i poene i dobru kreaciju, kao i asistencije. Pravi evroligaški igrač koji će svojim iskustvom biti lepak za ceo tim. Od njega će mnogo zavisiti.

Nedostajaće Letoncima - Kristaps Porzingis

Tu je i Dairis Bertans koji je prošle sezone briljirao u dresu Bilbaoa i od koga se mnogo očekuje na ovom turniru.

Podršku će mu praviti prevejani Janis Blums koji će uvek biti tu da šutne trojku. Biće tu i Ingus Jakovič koji je stekao iskustvo i može sasvim korektno da odradi posao kada Strelnijeks bude išao da odmara.
"Srbija sigurno oseća pritisak. Na ovakvim turnirima bitan je taj psihički momenat kako biste dobili utakmice. Mi želimo da budemo bolji i bolji u svakoj novoj utakmici. Ako budemo bili na najboljem novu, verujem da možemo do Olimpijskih igara", dodao je vrlo motivisani Blums.

Snaga ekipe biće i Ajnars Bagackis koji forsira zanimljiv stil košarke, lep za oko, sa mnogo trčanja, napadanja “u leđa” i naravno – šuteva za tri.

Rome doprinosi i reljef ekipe kojom raspolaže. Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj Letonci su igrali za sedmo mesto protiv Češke sa kojom će biti u grupi i ovoga puta u Beogradu, kao i sa Japanom.

Realno je da se Česi i Letonci bore za prvo mesto u Grupi B, ali zbog izostanka dva najbolja košarkaša verovatno će Česi imati premoć.

Da je pre svega Porzingis tu to bi bio veliki vetar u leđa ekipi i na parketu i van njega, ipak je to momak koji je u NBA usponu, ali odabrao je lični napredak ispred nacionalnog tima.

Letonci će igrati sa onim što raspolažu, boriće se do poslednje kapi znoja, a koliko daleko mogu teško da zna i sam Bagackis.

LETONIJA

Plejmejkeri i bekovi:

Janis Strelnijeks (191cm, Brose Basket)
Ingus Jakovič (185cm, Riga)
Ajgars Skele (192cm, Valmeira)

Krila:

Dairis Bertans (193cm, Bilbao/Darušafaka)
Janis Blums (191cm, Avelino)
Janis Tima (201cm, Zenit)
Janis Berzins (201cm, Riga)
Ojars Silins (204cm, Ređo Emilija)

Krilni centri i centri:

Mareks Mejeris (207cm, Elan sportif šalon)
Kaspars Berzins (213cm, Zenit)
Martin Mejers (208cm, Riga)
Anzejrs Pasekniks (216cm, Gran Kanarija)

Selektor: Ajnars Bagackis


RASPORED UTAKMICA

ponedeljak:

18.00 Japan – Letonija
21.00 Srbija – Portoriko

utorak:

18.00 Portoriko – Angola
21.00 Letonija – Češka

sreda:

18.00 Angola – Srbija
21.00 Češka – Japan

petak – polufinala
subota – finale

(FOTO: MN Press, Action Images)


tagovi

Srbijakvalifikacije za Olimpijske igreKošarkaška reprezentacija LetonijeDairis Bertans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara