Maodo Lo (©Starsport)
Maodo Lo (©Starsport)

Lo zatrpao koš Olimpijakosa, Alba vezala treću pobedu; Drama u Vilerbanu pripala Baskoniji

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.03.22. | 21:43

Crveno-beli iz Pireja pali posle četiri trijumfa u nizu, Baski preskočili Asvel

Kasno je čini se Alba upalila motore, ali pokazuje da bi, ako ništa drugo, mogla da bude nagazna mina za brojne timove do kraja regularnog dela sezone. Vezala je treću pobedu, posle Asvela i Žalgirisa potpuno iznenadila Olimpijakos kod kuće i prekinula mu niz od četiri vezana trijumfa - 90:75.

Nije još sve izgubljeno za sastav iz Berlina, večerašnjom pobedom prišao je na dve od osmog mesta i Makabija. Ima učinak 9-12, dok je osmoplasirani Makabi trenutno na 11-11 (Crvena zvezda sedma sa 11-12). Olimpijakos je prilično siguran na četvrtom mestu sa 15 pobeda i osam poraza.

Izabrane vesti

Sjajno su šutirali domaći igrači, ubacili 13 trojki iz 21 pokušaja (61,9 odsto), dok su pogodili 23 dvojke iz 37 (62,2 odsto). Samo pet puta su izlazili na liniju penala, ali su bili nepogrešivi. Olimpijakos je sa druge strane mahom rešenja tražio iz reketa, pa je opalio samo 15 trojki i pogodio svega četiri (26,7 odsto).

Blistao je nemački reprezentativac Maodo Lo sa 27 poena i sedam asistencija (5/6 za tri) - sve to za indeks 34. Ispratio ga je Džejlen Smit sa 15 poena, dok je 10 uz sedam skokova dodao Oskar Da Silva. Kod Olimpijakosa Saša Vezenkov na skok od dabl-dabla (19 poena), Hasan Martin je dodao 15, dok je dvocifren sa 11 bio i Tajler Dorsi. Kostas Slukas je brojao do šest, ali uz devet završnih dodavanja.

Posle tvrde prve deonice domaćin se odvojio serijom 11:2 u finišu drugog kvartala i na veliki odmor otišao sa +7 (37:30). Trgnuo se Olimpijakos, stigao i do preokreta sredinom treće četvrtine, ali je uporni domaćin ipak izborio šest poena viška pred poslednji odmor. Čuvao je prednost sve do sredine odlučujućeg perioda, kada je usledila kiša koševa. Raspucali su se domaći i serijom 15:2 otklonili sve dileme u Berlinu.

Baskonija je posle velikog trijumfa nad Efesom na svom terenu i prekida serije od osam poraza stigao i do druge uzastopne pobede, ovog puta na gostovanju Asvelu – 72:69 (18:14, 15:16, 18:17, 21:22).

Imala je Baskonija kontrolu utakmice više od tri četvrtine, ali se sve ipak rešavalo u poslednjih sedam-osam minuta. Trzali su se gosti prva dva minuta, a onda je Asvel serijom 8:0 došao u vođstvo (57:55) preko Dioa, Lakomba i Gista. Preko tri minuta trajao je post gostiju od koša Vanje Marinkovića, do momenta kada je Alek Piters konačno presekao i vratio rezultat u ravan uz još pola četvrtine do isteka vremena. Metju Strazel trojkom i Pol Lakomb uveli su Asvel u odličnu poziciju uz 62:57 u rukama, da bi trojka Pitersa na tri minuta do kraja vratila klackalicu. Lakomb je poslednji povukao za Asvel, a onda su Vejd Boldvin i Simone Fontekio najavili preokret jkoji je potvrdio Rokas Gijedraitis trojkom na tačno 60 sekundi, dok je na semaforu stajalo 68:64 za tim iz Vitorije.

Pokušao je Ti Džej Parker da “izmisli“ nešto više, Lakomb nije pogodio šut za tri, potom ni Strazel dok su im gosti otvarali vrata dramtičnog finiša, a onda smo ipak videli tenziju na parketu koja je mogla da se seče nožem. Met Kostelo je pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 69:64, da bi Lajti trojkom na 10 sekundi do kraja uneo nemir u protivničke redove. Boldvin je polovičan sa penala. Strazel siguran sa crte za 70:69 u korist Baskonije. Neven Spahija je zatražio tajm-aut uz tri sekunde za igru, Strazel je poslao Kostela koji je overio trijumf.

Piters je pobedi doprineo sa 17 poena (7/14 iz igre, 3/7 za tri), pet skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte. Kostelo je dopisao 13 poena, osam uhvaćenih i tri podeljene lopte, a Boldvin 14 poena (4/9 iz igre, 2/5 za tri) i pet skokova. Marinković je odigrao 11 minuta i za to vreme ubacio pet poena, uz dve asistencije. Kod domaćina 16 poena Lakomba, Lajti je dodao 11 poena, dok je Viktor Vembejama ubeležio devet poena i sedam skokova.

Baskonija je stigla do devete pobede, Asvelu je ovo sedmi uzastopni poraz.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Makabi 84:77

/Kalinić 15 - Naneli 24/

Alba - Olimpijakos 90:75

/Lo 27 - Vezenkov 19/

Asvel - Baskonija 69:72

/Lakomb 16 - Piters 17/

Real Madrid - Olimpija Milano U TOKU

Petak

19.00: Žalgiris - Barselona

20.00: Monako - Anadolu Efes



tagovi

Alba BerlinKK OlimpijaMaodo LoSaša VezenkovAsvelBaskonija

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara