Luis Skola (© Star Sport)
Luis Skola (© Star Sport)

Luis Skola i dvadesetogodišnja vernost Argentini koja se ne zaboravlja

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.07.23. | 11:38

Posle dugo vremena, na ovogodišnjem Mundobasketu nećemo gledati Argentince i legendarnog Luisa Skolu

Došlo je vreme godine kada se o košarci priča isključivo vezano za reprezentacije. Odjeknula je vest da Srbija na Mundobasket ide bez Nikole Jokića, mnogi navijači su ostali razočarani zbog činjenice da neće gledati najboljeg igrača sveta u dresu nacionalnog tima, pa je tako česta tema razgovora ovih dana, igrači koji nikada tokom karijere nisu propuštali reprezentativne akcije, a tu jedno ime dominira - Luis Skola.

Možda Argentine neće biti na ovom Mundobasketu zbog iznenađujuće loših rezultata tokom kvalifikacija, Skola više ni ne igra košarku, prebacio se u funkcionersku fotelju u Varezeu, ali ono što je uradio u dresu Argentine neće se zaboraviti narednih 100 godina.

Izabrane vesti

Skola je za reprezentaciju Argentine debitovao daleke 1995. godine, prošao je sve mlađe selekcije. Osvajao je zlato sa kadetima, juniorima i mladom selekcijom do 20 godina, za seniorski tim nastupa od 2002. godine i skupio je tačno 20 medalja sa Gaučosima.

Znači da ga pamtimo još od legendarnog Indijanapolisa kada je Argentina u finalu naletela na Jugoslaviju, Skola tada nije mogao protiv prekaljenog Divca, ali kasnije godine su donele dominaciju.

Kulminacija je viđena 2004. godine u Atini kada je Argentina osvojila zlato, a Skola je bio deo zlatne generacije zajedno sa Manuom Đinobilijem.

Kada se pogleda nestvarna reprezentativna karijera, onda se primećuje samo jedna rupa, ona iz 2005. godine. Međutim i tu ima potpuno racionalno saopštenje.

Argentina se ranije plasirala na Mundobasket 2006. i selektor Gaučosa odlučio je da na šampionat Amerike 2005. povede B selekciju u kojoj su igrala samo dva člana A tima. Suštinski, Skola za taj turnir nije ni dobio poziv tako da možemo slobodno reći da je Skola kroz celu karijeru uvek bio tu za nacionalni tim.

Od 1995. godine pa sve do Olimpijskih igara u Tokiju 2021. Neverovatnih 26 godina vernosti Argentini.

Nije Skola jedini primer u reprezentativnoj košarci. Poznati su i neverovatni uspesi Pau Gasola koji je iz leta u leto nosio dres Španije, Toni Parker je bio dugo sinonim za vernost Francuskoj. Naša zemlja je takođe imala momke koji su uvek bili tu. Pre svih Miloša Teodosića koji je od 2006. godine pa sve do 2022. igrao za Srbiju, samo su ga povrede sputavale. Slično važi i za Bogdana Bogdanovića koji je sada kapiten Srbije i vodiće našu ekipu na Filipinima.


tagovi

Luis Skola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara