Luis Skola u dresu Baskonije (©AFP)
Luis Skola u dresu Baskonije (©AFP)

Luis Skola: Želim da zagrlim Duška i zahvalim mu se, bio je mnogo važan za moju karijeru

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.11.23. | 15:07

Argentinskom košarkašku će Baskonija prirediti najveću počast povlačenjem dresa iz potrebe

Od petka, 3. novembra 2023. godine, četvorku više niko neće nositi na dresu u Baskoniji. Ide u večnost, u čast "najvažnijeg igrača u klupskoj istoriji", kako ga je nazvao prvi čovek tima iz Vitorije Hose Antonio Kereheta - Luisa Skole.

Argentinac je u redove baskijske ekipe stigao leta 1998. godine, deceniju nakon što je Kereheta postao predsednik. Kalio se dve godine na pozajmici u Hihonu, a onda se vratio i pisao istoriju. Bio je kapiten tima koji je 2002. osvojio duplu krunu, a podigao je još dva Kupa kralja (2004. i 2006) i tri Superkupa Španije (2005-2007). Bio je deo zlatne generacija Baskonije koja je igrala finale Evrolige 2001, učestvovala na još tri Fajnal fora od 2005. do 2007.

Izabrane vesti

"Sećam se kada sam došao u Vitoriju, imao sam 17 godina i ACB liga mi je delovala kao utopija. Treniralo se u Mendizorozi, bilo je to potpuno drugačije vreme. Kada sam video koliki su igrači i kakve fizikalije poseduju, sa kojim intenzitetom rade... Shvatio sam da me čeka mnogo posla. Sećam se da sam bio važan deo veoma interesantnog projekta. Igrali smo neverovatnu košarku. Ambicije su tih godina bile izrazito visoke, ali shvatali smo kakav je izazov pred nama i prihvatili ga, Baskonija i Vitorija su veoma posebni za mene. Tu sam odrastao kao igrač, razvio se kao osoba, dobio decu dok sam igrao ovde. Imam neverovatna sećanja", rekao je Skola za "El Correo" pred ceremoniju povlačenja dresa koja će se održati u Fernando Buesa Areni, pred meč 6. kola Evrolige protiv Partizan Mozzart Beta (petak, 20.30).

A u Vitoriji će ga sačekati dobro poznato lice na klupi. Duško Ivanović ga je trenrao u Baskoniji od 2000. do 2005.

"Bio je veoma važan za moju karijeru. Najvažnija osoba za mene tokom boravka u Vitoriji. Onda ide Alfredo Salazar koji me je doveo, ali Duško je bio temelj svih uspeha koje smo ostvarili. Jedva čekam da ga vidim i zagrlim, zahvalim mu se lično".

O Ivanovićevim metodama rada se i danas priča. Posebno je to bila tema na našim prostorima najpre na početku mandata crnogorskog stručnjaka u Crvenoj zvezdi.

"Ne bih rekao da je mnogo zahtevao, jer to može da dobije negativnu konotaciju koja nema veze sa onim kako ga pamtim. Bilo je teško trenirati sa njim, nije bilo jednostavno ni igrati, ali realnost je da je on veoma važan trener u mojoj karijeri. Imam divna sećanja na njega i eto, pogodilo se da će biti trener Baskonije kada budu povlačili moj dres. Da sam mogao da biram, izabrao bih njega, bez sumnje".

Jedan je od brojnih Argentinaca koji su sa uspehom nosili dres Baskonije. Kakva je to tajna veza između Gaučosa i baskijskog tima i kako je na nju uticao Ivanović?

"Grupa igrača iz Argentine koja se pojavila veoma mlada tokom krize 2000. godine je imala ambiciju i snažnu želju da se afirmiše u Evropi. Pritom i veliki talenat. To se odlično uklopilo sa mentalitetom u Baskoniji, koji je posle dobio i ime i karakter Baskonije. A on je vezan za čvrstu igru, borbu do kraja, da nikada sebi ne dozvolite da date manje od 100 odsto. Onda je došao Duško sa sličnim stilom i Argentinci su se privikli na način rada koji nije za sve", zaključio je Luis Skola.



tagovi

BaskonijaLuis SkolaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara