""
""

Maljković: Srpski sportisti neće sa postolja zbog Kosova

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.08.17. | 10:51

"MOK to nikada ne bi oprostio", kaže predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) i legendarni košarkaški trener Božidar Maljković u velikom intervjuu za Nedeljnik rekao je da srpski sportisti koji osvoje medalje neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova i da neće odustati od tog svog stava čak po cenu smene.
"Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju", izjavio je Maljković za Nedeljnik.

On je naveo slucaj sa nedavno održanih Olimpijskih igara mladih (EYOF) u mađarskom Ðeru.
"Bio sam na toj Olimpijadi i Ðorđe Višacki (generalni sekretar OKS, prim. aut) mi kaže: "Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Medunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova - moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Ðeru, ali ubuduće ako se to desi - jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta - ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja", ukazao je Maljković i ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.
"Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Vladislav Lale Lučić, Bata Ðorđević i ostali mi kažu: Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi", rekao je Maljković za Nedeljnik.

Izabrane vesti

Maljković u intervjuu govori i o odlasku u Jugoplastiku, košarci i najboljim srpskim trenerima, uključujući i Dudu Ivkovića, svojim levičarskim ubeđenjima i ratu, susretu sa Ðinđićem i Miloševićem, podršci studentima, sukobu sa Divcem, o Kukoču i Rađi, druženju sa Oliverom Dragojevićem, kako je pomogao Balaševiću na splitskom koncertu, kumu Vladi Kostiću...

O svemu tome čitajte u Nedeljniku.


tagovi

SrbijaOKSEvropaBožidar Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara