U čiju pobedu više verujete (©AFP)
U čiju pobedu više verujete (©AFP)

Martovsko ludilo: Finale kojem se niko nije nadao

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.04.23. | 21:32

Na parketu će se naći košarkaši Konektikata i San Dijego Stejta

Toliko toga dogodilo se u dosadašnjih 66 utakmica NCAA turnira. Ipak, sve je to bila samo predigra za najveći meč koledž košarke protiv dve ekipe čijem se prolazu u finale malo ko nadao.

San Dijego Stejt sa jedne, Konektikat sa druge strane u meču za titulu NCAA šampiona (TV Arenasport, 03.00). Popularni Asteci mogli da postanu prvi tim koji je u Martovsko ludilo ušao kao petoplasirani sa šampionskom krunom, a Konenktiak tek drugi sa četvrte pozicije, prvi od Arizone iz 1987. godine. San Dijegova bajka mogla bi da se pretvori u prvu titulu jednog tima sa Zapada posle 26 godina!

Izabrane vesti

Za razliku od rivala, Konektikat je univerzitet bogate istorije. Osvojio je dosad četiri krune, poslednju 2014. godine, a čak tri u trećem milenijumu. Eventualni uspeh mogao bi ovaj tim da uvrsti u red ekipa poput Djuka i Indijane na deobi četvrtog mesta svih vremena.

“Svaki dan dolazite u halu da trenirate i pod svodovima dvorane vidite sve te banere sa ispisanim šampionskim godinama. To su velike patike koje treba da popunite. Zato mi svaki dan radimo da bismo ispunili taj standard“, rekao je bek Andre Džekson.

Konektikat je jedan od retkih univerziteta koji šampionske utakmice igra bez greške. U dosadašnja četiri finala osvojeno je isto toliko titula, ovo bi mogla da bude peta! Upoređujući programe koji su iznad Konektikata po kvalitetu, Indijana je izgubila jedno, UCLA dva, Konektikat četiri, Severna Karolina i Djuk po šest finala.

San Dijego je ovogodišnja “Pepeljuga“, jer bi pobedom u finalu stigao do tek 12. pobede u istoriji Martovskog ludila! To praktično znači da bi polovina trijumfa sa završnice NCAA sezone došlo ove godine, odnosno u prethodne tri sedmice.

Za Konektikat ovo je šansa da podigne svoj program na standard s kojim godinama pokušava da se nosi. Gledajući kvalitete dva tima, mnogi očekuju da Konektikat dobije finale, ali ne kaže se uzalud da je u jednoj utakmici sve moguće i iznenađenja su i te kako realnost.

“Veliki favoriti nisu se dobro provodili na ovogodišnjem turniru. Zbog toga pokušavamo da ne razmišljamo o tome i da se spremimo za utakmicu“, rekao je trener Konektikata Den Harli.

Za Asteke ovo je šansa da zacementiraju svoj program na sam vrh košarkaške mape koledž košarke u SAD i počne svoj proboj među velikanima koji su pisali istoriju.

“Sada nas cela država gleda na drugačiji način. Smatram da naš Zapad zna da smo oduvek bili dobri, ali kada igrate na najvećoj sceni nije lako. Sada, kada pobeđujemo na istoj... Nadam se da će nam prisustvo na nacionalnoj sceni dati i poštovanje istog nivoa“, kaže strateg San Dijega Brajan Dačer.

Najveća snaga Konektikata je koledž verzija Velike trojkeAdam Sanogo igra na čistu snagu, Džordan Hokins je rasni strelac, a Andre Džekson lider ekipe.

“Kada su njih trojica u dobrm raspoloženju, nema šanse da mogu da izgube“, kaže Šaka Smart, čiji je sastav Market zaslužan za dva od ukupno osam poraza Konektikata ove godine.

S druge strane, San Dijego se oslanja na iskustvo, jer je roster sastavljen od strane čak sedmorice igrača u završnoj godini studiranja.

“Oni su najisksunija ekipa sa kojom možete da se susretnete na ovom turniru“, naglašava trener Konektikata koji bi mogao da postane koledž šampion 31 godinu pošto je to učinio njegov brat Bobi kao igrač.

Za San Dijego je posebna motivacija to što bi postao čak peti koledž iz države Kalifornija koji bi postao nacionalni šampion, a trener Dačer da uzme krunu tačno 34 godine pošto je kao pomoćnik to uradio na klupi Mičigena.

Heroj Asteka Lamont Batler napravio je veliko iznenađenje kada je pogodio šut za finale u dramatičnom polufinalu sa Florida Atlantikom, a sa eventualnim uspehom i u najvećoj utakmici svih generacija ovog univerziteta mogao bi da zasluži status žive legende.

“Ceo turnir smo potcenjeni. Ali, mi od početka držimo isti mentalitet i dokazujemo ljudima koliko greše što nas tako gledaju. Iskreno, sam sebe sam iznenadio činjenicom da je onaj šut za finale ušao onako lagano“, priznaje Batler čiji su saigrači počeli da slave pobedu još dok je on bio u fazi leta, a lopta je kao kap prošla kroz obruč...

Konektikat, ako uzme titulu, postaće prva ekipa koja je sa osam poraza u sezoni postala šampion. San Dijego bi mogao da se delimično iskupi za frustraciju iz 2020. godine kada je u Martovsko ludilo ušao sa skoro 30-2 i bio smatram kandidatom za pehar, pre nego što je pandemija virusa korona otkazala turnir.

Obe ekipe imaju svoje motive, ali je želja ista – da se ova noć završi njihovom pobedom.

MARTOVSKO LUDILO - FINALE

03.20: (1,35) Konektikat (16,0) San Dijego Stejt (3,50)



tagovi

martovsko ludiloNCAAKonektikatSan Dijego Stejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara