Džekson i Džim Bihajm Foto: AFP
Džekson i Džim Bihajm Foto: AFP

Martovsko ludilo: Kakav otac - takav sin

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.03.21. | 10:04

Naslednik slavnog Džima Bihajma poveo njihov Sirakjuz u osminu finala NCAA

Džim Bihajm je odavno već legenda Sirakjuza i NCAA. Sada sin Džekson krči put ka legendama fakulteta za koji je igrao i njegov otac (1963-1966), ali i na čijoj klupi sedi neprestano 52 sezone, od 1976. godine kao glavni trener.

Pošto je u prvoj rundi sa 25 poena i uz svesrdnu pomoć Slovaka Mareka Doležaja (30 poena) demonstrirao silu protiv San Dijego Stejta (78:62), mlađi Bihajm je sa 25 poena, od čega 22 u drugom poluvremenu, poslao kući još jednog favorita - Zapadnu Virdžiniju (75:72) - i primakao Sirakjuz na dva koraka do Fajnal fora.

Izabrane vesti

"Mnogo znači kada pobedite u dva meča u kojima ste autsajderi. Da ste me pre mesec ili dva pitali šta mislim gde ćemo biti u martu, ne bih vam rekao 'Sweet 16', to je sigurno", bio je presrećan Džekson posle pobede nad Zapadnom Virdžinijom.

A šta kaže slavni otac o njegovoj partiji?

"Mislim samo da je odigrao sjajno. Uzimao je svoje šuteve. Saigrači su ga tražili. Dobro je izgledao. Imao je 6-13 za tri. Iznenađen sam da nije bilo 10-13, zaista, s obzirom na to kako je šutirao. Znam da je na poluvremenu bio razočaran u sebe, ali pokazao je od čega je napravljen", nije hteo Džim preterano da hvali sina. Zna da posao još nije završen, jer Sirakjuz 28. marta čeka duel sa još jednim favoritom Hjustonom koji se jedva iščupao protiv Ratgersa.

Pume su u poslednjih 120 sekundi ušle sa zaostatkom 56:60, ali su serijom od 7:0 rezultatski opravdale ulogu favorita iako, kako je i sam trener Kelvin Sempson priznao, utakmica bila ružna za gledanje.

"Ponekad imamo ružne utakmice, ali i mnogo lepih. Nekad dobro šutiramo, dobro izgledamo, ali nema mnogo timova koji mogu da igraju tako loše kao mi i da još uvek pobeđuju, a činili smo to u mnogo navrata", izjavio je Sempson ističući da je preovladala volja za pobedom, "Ne mogu da vam opišem koliko smo je želeli. Samo volja za pobedom, a ne odlazak kući."

Kući neće ni ekipa Oral Robertsa koja je posle prve senzacije, pobede nad Ohajo Stejtom (75:72), napravila još jednu. Iako je gubila 11 poena tokom meča, izbacila je Floridu (81:78). Ponovo su blistali Maks Ejsmis (26 poena) i Kevin Obenor (28 poena, 11 skokova). Poveli su fakultet iz Oklahome u istoriju, jer su, uz generaciju univerziteta Florida Gulf Koust iz 2013. godine, Zlatni orlovi postali jedini tim koji je kao 15. nosilac stigao do osmine finala.

"Kao što sam rekao momcima, nećemo da dozvolimo da bilo ko zbog broja (nosioca) ispred našeg imena ceni našu vrednost. Nećemo sigurno ovde kapitulrati (unapred) ni pred kim", rekao je trener Oral Robertsa Pol Mils koji nije dao svojim momcima da ih "opije" pobeda nad Ohajo Stejtom, "Kad smo stigli u svlačionicu posle tog trijumfa bilo je slavlja, ali rekao sam im da će biti daleko bolji osećaj ako prođemo u Sweet 16."

A u 'Sweet 16' je i Lojola koja je pobedila arhiprotivnika Ilinoj (71:58). Dželat jednog od četiri glavna nosioca NCAA turnira bio je Kameron Krutvig (19 poena, 12 skokova, pet asistencija, četiri ukradene lopte) koji je najavio da bi fakultet iz Čikaga mogao da reprizira bajku iz 2018. godine kada se domogao Fajnal fora.

Da li će uspeti u tome zavisiće pre svega od meča osmine finala sa Oregon Stejtom koji je pobedom nad Oklahomom Stejt (80:70) prema svemu sudeći stavio tačku na univerzitetsku karijeru Kejda Kaningema, potencijalno prvog pika na draftu ove godine.

NCAA TURNIR - DRUGA RUNDA

Nedelja/Ponedeljak

Ilinoj - Lojola Čikago 58:71

Bejlor - Viskonsin 76:63

Zapadna Virdžinija - Sirakjuz 72:75

Arkanzas - Teksas Tek 68:66

Hjuston - Ratgers 63:60

Florida - Oral Roberts 78:81

Vilanova - Severni Teksas 84:61

Okalhoma Stejt - Oregon Stejt 70:80

Ponedeljak/Utorak

17.10: Ajova - Oregon

19.40: Gonzaga - Oklahoma

22.15: UCLA - Abili Krisčan

23.10: Krejton - Ohajo

0.10: Mičigen - Luizijana Stejt

0.45: Florida Stejt - Kolorado

1.45: Alabama -Mičigen

2.40: Kanzas - Južna Kalifornija



tagovi

NCAAmartovsko ludilo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara