Rik Pitino Foto:AFP
Rik Pitino Foto:AFP

Martovsko ludilo trese celu Ameriku - treneri padaju

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.03.21. | 12:04

Već sad je poznato da će 40 fakulteta iz Divizije 1 u narednu sezonu ući sa novim šefovima stručnog štaba

U sezoni Martovskog ludila ne tresu se samo navijači 68 ekipa koje su se plasirale na NCAA turnir, već "padaju" i mnogi stručnjaci sa trenerskih stolica u koledž košarci. Ta neprijatna tradicija nije izostala ni ovog marta. Zvanično, za sada 40 ekipa (od ukupno 357) iz Divizije 1 u sledeću sezonu će ući sa novim trenerom, među kojima je i Indijana. Petostruki NCAA šampion uručio je otkaz Arčiju Mileru i rešio da posle 42 godine u Blumington vrati Majka Vudsona, dosadašnjeg pomoćnog trenera Njujork Niksa, naravno ne u studetntsku klupu, već za trenersku katedru.

Ovakav potez, odnosno uručenje zahvalnice Mileru bio je očekivan jer ekipa pod njegovim vođstvom za četiri sezone nijednom nije stigla do NCAA tunira. Ali, neočekivana je bila ostavka Lona Krugera. Samo tri dana pošto je Oklahoma eliminisana od Gonzage (u drugoj rundi) saopštio je da je vreme za penziju. Mnogi su bili šokirani odlukom jednog od najomiljenijih koledž trenera, koji kako navode američki mediji, nikada za 45 godina trenerske karijere (kao pomoćnik i glavni trener), ni na utakmici, ni na treningu, nije uputio nijednu ružnu reč igračima.

Izabrane vesti

Kruger je pojasnio da je bilo samo pitanje vremena kada će to da uradi, posle iznenadne smrti prijatelja i dugogodišnjeg pomoćnika Lua Hila koji je prethodnih pet sezona radio samostalno kao trener Teksas Rio Grande Valija i nedavnog imenovanja njegovog sina Kevin Krugera za šefa stručnog štaba UNLV umesto Tomasa Džona Ocelbergera, novog trenera Ajove Stejt.

Utorak, 1.15: (1,30) Hjuston (16,0) Oregon Stejt (3,90)

A odakle Ocelberger u fakultetu iz Ejmsa? Sportski direktor Džejmi Polard bio je decidiran u razgovoru sa sada već bivšim trenerom Stivom Promom poručivši mu da je vreme za rastanak posle katastrofalne sezone u kojoj je tim zabeležio samo dve pobede u 24 meča, a nijednu u konferenciji (0-18).

Daleko od dna su bili studenti Teksasa za šest sezona sa Šakom Samrtom na klupi. Ali, samo jedan pehar na utešnom turniru (Nacionalni pozivni turnir) i nijedna pobeda u tri učešća na Martovskom ludilu ipak je bilo predaleko od očekivanja i premalo da ostane u Ostinu iako je imao ugovor na još dve sezone. Nije dugo čekao na birou za nezaposlene, jer je sedma sezona bila nesrećna za Stiva Vojćehovskog u Marketu čija uprava smatra da sa Smartom može daleko više.

Dok je otac Rik Pitino, kao trener Ajone, uspešno vraćao koledž slavu izgubljenu posle korupcijskog skandala u Lujvilu 2017. godine, sin Ričard je u Minesoti, s kojom je na početku svog mandata osvojio NIT, preživljavao najteže trenerske dane. Na kraju je popio otkaz. Ali poput Smarta i njemu je opet brzo svanulo, na klupi Novog Meksika, pošto se smrklo Polu Viru, tek četvrtom rođenom Kanađaninu na glavnoj trenerskoj stolici nekog koledža, uz oca košarke Džejmsa Nejsmita, trenera šampionske generacije Kalifornije Pitera Njuela, te Morisa Džozefa, nekadašnjeg trenera univerziteta Džordž Vašington, a danas pomoćnika na fakultetu Džordž Mejson.

Utorak, 3.55: (1,30) Bejlor (16,0) Arkanzas (3,90)

Trenerska vrteška u NCAA nije se tu zaustavila, već je sa stolice Jute, posle pune decenije, srušila Lerija Kriskovijaka, koga je nasledio Kreg Smit, do skoro trener Jute Stejt.

Za sada je 14 upražnjenih mesta, među kojima je ono u Teksasu trenutno najprivlačnije. Trenutno, jer bi eventualni dolazak Džona Kaliparija, ispraznio stolicu u Kentakiju. Na prvi pogled, ovakav potez je nerealan. Međutim, američki mediji, pozivajući se na pojedine stručnjake, smatraju da je ipak moguć.

Kalipari, navodno frustriran lošim rezultatima u ovoj sezoni, prvoj (ne računajući prošlu koja je prekinuta) u kojoj sa Vajldektsima nije igra nijedan postsezonski turnir, razmišlja da digne sidro. Oni trezveniji pitaju se može li Teksas da isprati njegove ambicije, pre svega platu iz Kentakija od 8.000.000 dolara, najveću u NCAA.

Drugi pak kao najbolje rešenje vide Krisa Berda (Teksas Tek), Denija Altmana (Oregon), Rojala Ajvija, aktuelnog pomoćnika Bruklin Netsa i člana generacije Teksasa koja je 2003. igrala na Fajnal foru, a koji koji već imao razgovor sa fakultetom, ali i Rika Pitina kome je, ma koliko bila odlična sezona sa Ajonom, sigurno želja da ponovo preuzme neki koledž iz high major konferencija i eventualnim napadom na šampionski prsten dobije još jednu bitku protiv NCAA koja ga je odstranila 2017. godine.


tagovi

NCAAmartovsko ludiloRik PitinoDžon Kalipari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara