Crvena zvezda ili Partizan?
Crvena zvezda ili Partizan?

Meč koji rešava sve: Očekujte mnogo agresivniju Zvezdu, Partizan želi da se ponovi petak

Vreme čitanja: 11min | pon. 06.06.22. | 08:52

Vladimir Štimac, Aleksandar Rašić i Tadija Dragićević za Mozzart Sport kažu da ovogodišnje finale po mnogo čemu podseća na ono iz 2009, Saša Pavlović ne krije da je optimista pred majstoricu

Događaj sezone, vrhunac finala, utakmica posle koje više nema mogućnosti za ispravku (TV Arenasport, 20.00). Crvena zvezda ili Partizan, izjednačenje po broju titula i ostanak na evroligaškom putu ili beg za još jednu krunu i povratak u elitu posle osam godina? Hoće li lopta večeras biti više naklonjena crvenom ili crnom delu srpskog košarkaškog univerzuma?

Objektivni gledalac bi potpisao unapred pet večitih derbija u finalu i sigurno bi svim srcem želeo da ono iskonsko, košarkaško i jedinstveno u okršaju dva najveća srpska kluba ne kvare svi nesportski elementi viđeni prethodnih dana. Pristalice Crvene zvezde sanjale su “metlu“ posle dva trijumfa na početku finala, navijači Partizana videli su ipak videli njihove miljenike kako uzvraćaju udarac i sada sve staje u jedan meč.

Izabrane vesti

O svemu što smo mogli da vidimo u prethodna četiri derbija, ali i šta možemo da očekujemo u majstorici koja donosi titulu Crvenoj zvezdi ili Partizanu razgovarali smo sa bivšim asovima beogradskih velikana - Vladimirom Štimcem i Tadijom Dragićevićem, odnosno Sašom Pavlovićem i Aleksandrom Rašićem.

“Iskreno, nisam očekivao da će doći do majstorice. Verovao sam da će biti najviše 3-1, gledajući kako je Zvezda igrala i kako su se stvari odvijale tokom sezone. Očekivao sam da će Partizan ići u treću utakmicu na to da dobije, ali po meni od starta sezone Crvena zvezda je bolja od rivala za 10-15 poena na parketu. To se i videlo u prve dve utakmice serije, treća je takođe bila dobra. Dobro, izdešavalo se šta se izdešavalo, bila je velika tenzija... Partizan je izvukao pobedu, a onda odigrao jako dobro u četvrtom susretu. Zvezda uopšte nije bila na svom nivou iz svih dosadašnjih večitih derbija u sezoni, dosta loše u oba smera... Kada je razlika postala velika bilo je jasno da je gotovo, a videlo se i da se (košarkaši Zvezde) nisu trudili mnogo u tim momentima. Ne želim da umanjim Partizanovu pobedu i igru, jer su stvarno bili odlični. Iskoristili su trenutak i ubedljivo pobedili“, kaže Dragićević za Mozzart Sport, dok Rašić ima drugačije viđenje:

“Očekivano mi je sve ovo, shodno svemu što smo videli u prethodnim derbijima verovao sam da ćemo da vidimo tvrdu seriju koja će otići u pet utakmica. Ispostavilo se da je Zvezda dobila dve utakmice relativno lako, pogotovo prvu. Partizan je bio u grču očigledno, ali se sve okrenulo u trećoj utakmici. Shvatili su da mogu, probili led i sada vidite kako igraju. U četvrtoj utakmici je Partizan nadigrao Zvezdu u svakom segmentu. Tenzije je uvek bilo i biće je, pogotovo kada se radi o finalu, jer je veliki ulog. Igrači jedne i druge ekipe su sigurno očekivali tako nešto i ne verujem da je to sad uticalo preterano na njihov izgled na parketu“.

20.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

Prednost domaćeg terena nešto je što bi moglo da odredi pobednika večerašnjeg derbija. Pobede su dosad odnosili isključivo domaći sastavi, što je slučaj i u susretima odigranim tokom ligaškog dela sezone...

“Samim tim što je finale ABA lige, treba da se zna da je večiti derbi, koji ima svoju težinu, svi žele da se pokažu i dokažu. Pošto sam odigrao mnogo derbija sa Partizanom, verovatno neki pregore u želji, ali iznad svega košarka treba da ostane najveća u Srbiji, kao što i jeste. Treba smiriti strasti za stvari koje su van košarke“, priča nam Štimac i nastavlja:

“Ove četiri utakmice su bile jako nezgodne za goste. Očekujem još jednu tešku utakmicu u ponedeljak, mnogo borbe, Zvezda u igračkom kadru ima više iskustva za ovakve utakmice. Mislim da će to da omogući Zvezdi da pobedi i slavi titulu. To je moja želja, kao ovekovečeni navijač Crvene zvezde, ekipi želim mnogo sreće“.

Saša Pavlović ne krije da optimizam kada je u pitanju ishod majstorice i veruje da će se titula slaviti u Humskoj...

“Partizan nikad ne treba potceniti i misliti da neće da se vrati, pogotovo kada su na talonu titule, a igra derbi. Ovo je klub koji je navikao na pobede i titule. Svaka utakmica finala bila je specifična na svoj način, takav je uostalom i svaki derbi, nikad ne može da se unapred pretpostavi šta tačno može da se desi i u kojem smeru će da ide. Veliki sam optimista, pošto sam ostrašćeni partizanovac, s obzirom na to koliko smo dobro odigrali poslednju utakmicu, imamo razloga da se nadamo“, nema dilemu nekadašnji NBA košarkaš, dok se Dragićević nadovezuje:

“Iz situacije kada si imao 2-0, pa i šansu za 3-0, mada je mnogo realnije da je bilo 3-1, došlo se do pete utakmice, sada je sve moguće. Prednost domaćeg terena mnogo znači i to smo vrlo dobro videli dosad. Prevagu će napraviti navijači, cela atmosfera, plus Crvena zvezda ne može da odigra onako loše kao u petak“.

Zajednička poruka svih sagovornika portala Mozzart Sport je potpuno jasna - ko god da osvoji titulu, neka košarka i sport pobede.

“Čudne su mi neke stvari, kada sam bio u Srbiji i kada sam igrao za Crvenu zvezdu nije bilo toliko istupanja... Na kraju dana košarka treba da pobedi, jer smo mi Srbija, košarkaška nacija i sve što se dešava treba da ide u prilog tome. Neka bolji pobedi, ali Zvezda je moj tim, voleo bih da uzme titulu. Mislim na Zvezdu, uvek sam uz Zvezdu i želim joj sve najbolje“, poručuje Štimac, a Pavlović ističe:

“Dovoljno su iskusne obe ekipe da ne padaju na provokacije, jer se dosta tenzije diglo van terena što mi se lično ne sviđa. To nema veze sa košarkom i nadam se da će ova igra da pobedi u svakom slučaju“.

Rašić u duelu sa Kikanovićem u finalu Superlige 2009. (©MN Press)Rašić u duelu sa Kikanovićem u finalu Superlige 2009. (©MN Press)

Ako su drugu i treću utakmicu finala rešavala najviše dva napada, dešavanja iz susreta od petka mnoge su naterale da se zapitaju - šta se to dogodilo sa Crvenom zvezdom i da li je Partizan konačno dostigao vrhunac forme?

“Ne znam tačno šta se desilo, ali ono što mogu da primetim jeste da je Partizan igrao sa daleko manje opterećenja, jer su u prvom meču pred svojom publikom imali veliki pritisak na svojim leđima. Znali su da moraju da pobede, inače je gotovo. Nikada nije lako igrati protiv istog rivala toliko kvalitetnih utakmica u nizu. Jako je teško dobiti triput zaredom, pa je i bio očekivan pad Crvene zvezde. Doduše, ne toliko kao što je to bio slučaj u petak, ali i to se dešava“, govori jedan od Partizanovih heroja i učesnika Fajnal fora u Parizu, dok kolega iz crno-belog dresa poručuje:

“Zvezda je veoma iskusan tim čija je okosnica na okupu već nekoliko godina. Dugo se zajedno, znaju dobro kako da igraju jedni sa drugima. Trenerov sistem odlično poznaju, gotovo svi igrači bili su tu i u vreme kada sam igrao za Partizan. Opet, crno-beli imaju veliki individualni kvalitet, a kroz prethodnu utakmicu pokazali su da je prerastao u timski. Nadam se da će uspeti tako nešto da ponove i u majstorici. Iz sličnog iskustva mogu da kažem da navijači u ovoj situaciji ne igraju veliku ulogu, čak mislim da Partizan ima neke igrače koji su više motivisani kada igraju na gostujućem terenu. To vidim kao veliki plus kod nas“, analizira Pavlović, a Štimac dodaje:

“Partizan je odigrao najbolju utakmicu u sezoni, pogađali su sve. Ali, znam Dejana Radonjića, znam njegovu taktiku i kako stvari funkcionišu. Siguran sam da Crvena zvezda neće biti ni nalik onoj iz četvrte utakmice, siguran da će biti mnogo agresivnija, odlučnija u napadu i očekujem da će starija garda da preuzme odgovornost, kao što to uvek i radi jer ih dosta dobro znam, koliko su hrabri i željni uspeha. To je ono što ima posebnu draž, što su neki igrači dolazili i odlazili, ali jezgro tima čine igrači koji su tu godinama“.

Kako dešavanja iz prošle utakmice mogu da utiču na ono što će se dešavati večeras?

“Obe ekipe su ušle u utakmicu sa željom da pobede, ali posle cele one tenzije u trećoj utakmici očekivalo se da će se više potencirati na košarku... Zvezda je dobro počela, vodila osam razlike, nije da je Partizan odmah startovao jako. Ali, ne znam šta se onda desilo, usledio je veliki pad, Partizan je utakmicu prelomio već u drugoj četvrtini i napravio veliku razliku, što je bilo teško stići kasnije. Igrači su se rastrčali u napadu, praktično svi su radili ono što nisu u prethodna tri meča. Zvezdi je nedostajalo energije, nije imala prepoznatljivu želju, presing po celom terenu, generalno je protivnik ima mnogo prostora za otvorene šuteve iz čega su se razigrali. To za Zvezdu može da bude opasno, jer sada možda samopouzdanje malo prelazi na stranu Partizana“, kaže nekadašnji kapiten Crvene zvezde, mada Rašić nije potpuno saglasan:

“Ne verujem da je samopouzdanje više na strani Partizana, ali je posle petka definitivno poraslo. Videli su da mogu i sada jedna utakmica sve odlučuje. Više je nebitno da li se igra pred protivničkim navijačima, odlučivaće detalji ili jedan nadahnuti igrač. Sada su podjednake šanse za titulu. Ko bude ušao sa većim fokusom i agresivnošću, ko bude naterao protivnika da igra po njegovim pravilima - biće bliži pobedi. Nema šanse da neko neće biti motivisan, jer nema veće utakmice od one za titulu. Dule je nedavno dobro rekao, sad Partizanovi igrači treba da pokažu da su mangupi i na protivničkom terenu. Zvezda neće dozvoliti da olako ispusti prednost domaćeg terena, biće puna hala, mnogo veliki pritisak za igrače, sudije, trenere... Očekujem tvrdu i zanimljivu majstoricu, u svakom pogledu“.

Sa jedne strane Dejan Radonjić, na drugoj Željko Obradović - može li da se očekuje nešto novo?

“Taktički ne verujem da ćemo videti neka velika iznenađenja, jer se dvojica trenera dugo poznaju. Radonjić je dugo sa ovim timom, Željko je posle godinu dana pauze sklopio mnogo talentovanu ekipu i slažu se polako kockice. Ova prethodna utakmica je pokazala da smo na najvećem mogućem nivou i nadam se da ćemo to moći da ponovimo i sada. Nikakvu sumnju nemam ni u Željka, ni u stručni štab, ni igrače. Verujem u pobedu. Dejo zna kako se igraju ove utakmice, dugo je ovde, Željko nije, što ništa ne menja kod nas. Nadam se da će igrači Partizana ispoštovati Željkove zamisli, jer je to jedini način da dobijemo utakmicu“, misli Pavlović, a Štimac poručuje:

“Psihologija igra mnogo veliku ulogu u ovakvim utakmicama, to svi mi koji smo bili deo večitog derbija vrlo dobro znamo. Zvezda će imati psihološku prednost jer ima svoj teren i navijače uz sebe, pored iskustva o kojem sam već pričao. Naravno, smanjen je kapacitet dvorane i videćemo koliko će to uticati na dalji ishod meča.

Crvena zvezda je kroz finale koristila više igrača, Partizanov fokus bio je na krugu od sedam-osam njih...

“Benefit je kada imaš iskusnije igrače i dužu klupu. Partizan ima mlađe igrače koji su tu sa potencijalom. Kod Zvezde prednjači iskustvo, dugo su tu zajedno, znaju šta i kada treba da odigraju. Postoji pravi miks svega, u Partizanu je više mladosti. Zato verujem da je Zvezda u prednosti“.

Štimac i Dragićević u duelu sa Vranešom u finalu Superlige 2009. (©MN Press)Štimac i Dragićević u duelu sa Vranešom u finalu Superlige 2009. (©MN Press)

Finale Jadranske lige mnoge podseća na dešavanja iz završnice Superlige 2009. godine. Partizan je tada imao utakmicu više pred svojim navijačima i poveo je sa 2-0, da bi se Crvena zvezda vratila na 2-2 posle čega je Parni valjak dobio majstoricu. Uoči te sezone na Mali Kalemegdan došao je Svetislav Pešić, sa idejom da prekine dominaciju večitog rivala, baš kao što je to sada slučaj sa Željkom Obradovićem na drugoj strani...

“Baš sam pomislio koliko sličnosti ima sa tom 2009. godinom. Nama je tada došao Svetislav Pešić, kao što je njima sada Željko Obradović sa željom da se nešto promeni. Karte su se okrenule, Partizan je tada bio nekih desetak godina dominantan pod Duškom Vujoševićem, sada je Zvezda skoro deceniju na vrhu. Kao što je Zvezda bila željna tih godina da skine Partizan sa trona, tako je sada situacija kod crno-belih. Crvena zvezda je tada probala odmah da napravi sistem, da osvoji titulu, da uradi nešto, Partizan to sada radi... Ali, sada Zvezda ima dobar sistem sa Dejanom Radonjićem i otkako je došao Nebojša Čović u klub, prepoznatljiv svih ovih godina. Pažljivo se biraju igrači, od domaćih do stranaca. Partizan je sa Željkom napravio veliki potez, svi dobro znam ko je i šta je Željko, ali Zvezda je sada mnogo bolja i to se pokazalo u prethodnim derbijima, izuzev ovog poslednjeg“, Dragićevićeve su reči, koji je tada svlačionicu delio sa Štimcem, a parket sa Rašićem:

“Sada su promenjene uloge. Pritiska jeste bilo, ali mi smo pred tu majstoricu i generalno imali veliku dozu sigurnosti kada igramo pred svojim navijačima. Pogotovo te dve sezone, kada gotovo da nismo ni gubili kod kuće. Igrali smo sa velikim samopouzdanjem kod kuće, ali u ovakvoj situaciji svakom je potrebno da se dodatno pripremi, pre svega psihički, kako ne bi podlegao pritisku. Često smo viđali slučajeve igrača koji u prevelikoj želji izgore, ali ko preživi to biće jači za ogromno iskustvo“.

Saša Pavlović (©MN Press)Saša Pavlović (©MN Press)

Saša Pavlović odlično zna koliko bi titula značila Partizanu, baš kao i Tadija Dragićević kada gleda neke od svojih bivših saigrača na delu...

“Titula bi bila veliki uspeh, pogotovo jer se toliko dugo čeka na povratak u Evroligu. Partizan je klub koji uvek ide na titulu. Šta god da se dešava, ko god da je trener, kakva god da je ekipa i ko god da sedi u upravi Partizan ima obavezu da ide na pehare, to je jedino očekivanje pred početak svake sezone. To želi svaki član ekipe i navijač“, zaključuje Pavlović, a Dragićević završava:

“Svi znamo koliko je teško, gotovo nemoguće nekoga dobiti tri utakmice zaredom, bez obzira kakva je ekipa. Opet, možda pritisak malo prelazi na Crvenu zvezdu, ali ovde moraš da pobediš ako hoćeš da budeš šampion. Dajem svakako prednost Zvezdi, biće potrebno da se smireno uđe u utakmicu, da se napravi određena razlika i onda se mnogo lakše igra“.

Vreme je da Jadran dobije šampiona!

JADRANSKA LIGA - FINALE

Prvi meč

Petak, 27. maj:

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Nedelja, 29. maj:

Crvena zvezda - Partizan 85:81

/Kalinić 25 - Avramović 21/

Treći meč

Sreda, 1. jun:

Partizan - Crvena zvezda 70:67

/Panter 22 - Dobrić 20/

Četvrti meč

Petak, 3. jun:

Partizan - Crvena zvezda 112:84

/Avramović 24 - Holins 19/

Peti meč

Ponedeljak, 6. jun,

20.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaFinale Jadranske ligeVladimir ŠtimacAleksandar RašićSaša PavlovićTadija DragićevićDejan RadonjićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara