(© Reuters)
(© Reuters)

Mesec i po bez selektora, a kad nema bolje vraćaj starog: Vensan Kole vodi Francusku i na Igrama u Parizu

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.10.23. | 18:13

Uprkos debaklu na Mundobasketu

U Indoneziji kolaps, u Francuskoj debata, a onda odluka tamošnjeg Saveza: Vensan Kole će predvoditi reprezentaciju i na Olimpijskim igrama u Parizu narednog leta.

Iako je na Mundobasketu pretrpreo debakl (nije prošao grupu u društvu Kanade, Letonije i Libana), Kole je dobio podršku čelnika Košarkaškog saveza da nastavi rad. I to posle mesec i po dana kolebanja i razmatranja šta bi za Trikokolore bilo najbolje rešenje pred centralnu sportsku smotru 2024. U tom periodu se pričalo da bi šansu trebalo dati drugom stručnjaku, možda nekom mlađem, napraviti zaokret od ideja koja zagovara Kole, javljali su se treneri sa raznih strana, međutim, vakuum je tokom utorka premošćen ozvaničenjem odluke da 60-godišnji strateg ostane na klupi.

Izabrane vesti

Posao koji je Kole ranije radio na klupi muške selekcije opredelio nas je da mu poklonimo poverenje. Pokazao je i ranije sposobnost da se oporavi posle neuspeha. Uradio je to posle 2016. i 2017. i vodio nas je do osvajanja tri medalje na velikim takmičenjima. Oko njegove uloge nema zbora, sad je kompletno posvećen reprezentaciji (više nije pod ugovorom sa Metropolitanom) i može da organizuje vreme kako bismo bili efikasniji u predstojećoj misiji“, pojasnio je Žan Pjer Siut, predsednik KS Francuske.

Kole je od 2009. na klupi Trikolora, sa njim je državni tim osvojio Prvenstvo Evrope 2013. u Sloveniji, u kolekciji ima dve srebrne medalje sa kontinentalnih takmičenja i jednu sa prethodnih Olimpijskih igara u Tokiju, kao i tri bronze (dve sa Mundobasketa 2014. i 2019, kao i jednu sa EP 2015).

Jedina promena u odnosu na prethodno takmičenje jeste što je reprezentaciju napustio Loren Forest, Koleov saradnik od 2017.

Ne radi se o njegovom kvalitetu, već o želji selektora da ima pomoćnika drugačijeg profila“, dodao je Boris Dijao, generalni direktor KS Francuske.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024košarkaška reprezentacija FrancuskeVensan Kole

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara