Vasilije Micić (©Hornets/Twitter)
Vasilije Micić (©Hornets/Twitter)

Micić konačno na pravoj NBA audiciji: Sad je vreme za samopromociju, ne za rezultat

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.03.24. | 16:09

Možda nije dobio tim u kome može da pobeđuje, ali je dobio tim u kome može da pokaže koliko zna

Ko čeka, taj i dočeka. Stare narodne poslovice po pravilu imaju temelja u stvarnosti, a dokaz da je ova istinita je i situacija u kojoj se našao Vasilije Micić. Sigurni smo da on ovog leta, kada se napokon odlučio za dolazak u NBA ligu, nije očekivao da će da igra u ekipi koja ima učinak 15-47 i da mu nije lako da gleda borbu za vrh Zapada Oklahome za koju je potpisao, ali je s druge strane u Šarlotu napokon dobio priliku da pokaže šta može.

I to je u poslednje dve utakmice pokazao napravi način.

Izabrane vesti

Nije bilo neočekivano da je Tander odlučio da pošalje Micića u trejdu, budući da je u borbi za vrh Zapada i u takvoj situaciji srpski košarkaš nije imao mesta za ispravljanje svih grešaka koje prave svi oni koji dođu u najjaču ligu na svetu, koliko god iskustva da imaju. Posebno je to bilo logično kada se zna da je Oklahoma puna odličnih bekova – osim neverovatnog Šej Gildžes Aleksandera i drugog člana petorke, Džoša Gidija, tu su bili Kejson Voles, Ajzeja Džo i Tre Man uz Micića, a to je jednostavno nepotrebna velika rotacija za dve pozicije. U Oklahomi su smatrali da Gordon Hejvard može da im pomogne iskustvom, posebno kada dođe plej-of, pa su Micić i Man, zajedno s Davisom Bertansom, poslati u Šarlot.

Kažemo, to verovatno nije najbolje leglo Miciću, ali NBA je takav – nema milosti i emocija kada su u pitanju trejdovi. S druge strane, odmah po dolasku u Šarlot bilo je jasno da je ovo situacija u kojoj Micić može da pokaže koliko vredi. U prvom meču je postigao 18 poena i imao devet asistencija u 26 minuta, a dobru minutažu je dobijao i u sledećim utakmicama. Asistencije su dolazile, u devet mečeva u kojima je ulazio s klupe je u proseku imao 5,9 uspešnih dodavanja po meču, što je odličan prosek za plejmejkera s klupe. No, šut ga nije baš išao u većem delu utakmica. Ukupno je u tih devet susreta imao pristojan prosek od 40,8 odsto, ali je u samo dve ubacio najmanje pola lopti koje je uputio prema košu.

Činjenica je da je Micić po pravilu igrao s igračima koji nisu preterano ofenzivno kvalitetni ,pa mu se nisu ni otvarale situacije za dobre šuteve, ali u NBA ligi ne postoje izgovori, posebno ne za slabih 25,9 odsto za tri koje je on imao u toj seriji. No, bez obzira na loš šut za tri i neke druge stvari koje mu nisu išle u korist, priča oko Micića u Šarlotu je bila dobra. Iz kluba su stizali signali kako su zadovoljni s njim, a onda su se dogodile poslednje dve utakmice u kojima je pokazao da je i te kako spreman da igra neku važniju ulogu u NBA ligi.

Šarlot ima velikih problema s povredama, a kada se nakon Lamela Bola povredio i drugi startni bek, Kodi Martin, Micić je dobio priliku da igra od prvog minuta na meču protiv Toronta. Prošlo je gotovo 10 godina od kada je on izabran na draftu do njegove prve utakmice kao člana startne petorke što je podatak koji gubi na značaju kada se zna da je on ipak sve ove godine bio u Evroligi gde je bio jedan od najboljih igrača, ali svejedno zvuči zanimljivo.

No, mnogo zanimljivije ga je bilo gledati protiv Toronta. Za 36 minuta ubacio je 12 poena i imao šest asistencije i po dva skoka i ukradene lopte. Izgledao je vrlo dobro, a još bolje je bilo sinoć protiv Orlanda. Na parketu je bio 29 minuta i bio najefikasniji igrač utakmice s 21 poenom uz šut 8/15 te pet skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte. Bio je najbolji igrač tima dok su rezultatski bili u egalu s Orlandom, ali kasnije je Medžik ipak pobegao i prelomio utakmicu.

Ali rezultat nije ono šta bi do kraja sezone trebao da zanima Micića. Šarlot će gubiti izuzetno mnogo i to sigurno nijednom sportisti nije lako da prihvati, ali u tom smeru ide klub koji ne može da se bori za bilo šta ove sezone. U toj situaciji se otvara prilika Miciću da pokaže koliko može. Sinoć je pokazao puno toga – pregled igre i atraktivne pronalaske slobodnih igrača koje malo ko može da napravi, hrabre ulaze u reket i poentiranje oko obruča, dobro postavljanje u odbrani gde nije bio rupa, na kraju i kontrolu igre. Trojke opet nisu ulazile, ali ući će i one.

Njegova igra skrenula je pažnju ljudi oko Šarlota. Del Kari, nekadašnji košarkaš i otac Stefa i Seta, sada radi kao komentator za klupsku televiziju i on je u nekoliko navrata za vreme meča pohvalio Micićevu igru i govorio kako bi bilo dobro za tim da ga zadrže kao rezervnog igrača za sledeću sezonu. Sigurni smo da slično razmišljaju i ostali, a utisak je da se Micić bori s Manom oko te uloge. Man je dobar i eskplozivan igrač, ali nema ni blizu iste organizacione sposobnosti.

Micićeve dve startne partije su dobar početak za ono šta ga čeka do kraja sezone. Hornetsi imaju da igraju još 20 mečeva i sigurno će Vasa u njima da dobije veliku priliku da se potvrdi. Rekli smo da Šarlot nema nikakve rezultatske ambicije za ovu sezonu, a to je na neki način rekao i Džef Piterson, pre nekoliko dana imenovani predsednik košarkaških operacija u timu. On je rekao kako je kraj sezone na neki način audicija za sledeću.

Čini nam se da će je Micić proći, samo je pitanje hoće li on ipak da se odluči za povratak u Evropu gde ipak ima bolji status?

Piše: Emir FULURIJA

NBA

01.00 (3,70) Vašington (14,00) Orlando (1,35)

01.30 (1,80) Atlanta (12,50) Klivlend (2,25)

01.30 (3,35) Hjuston (14,00) LA Klipers (1,40)

01.30 (1,50) Filadelfija (13,00) Memfis (2,95)

03.00 (2,60) Juta (13,00) Čikago (1,60)

04.00 (1,60) Golden Stejt (13,00) Milvoki (2,60)

04.00 (7,25) Portland (25,00) Oklahoma (1,10)

04.30 (1,75) LA Lejkers (12,50) Sakramento (2,30)



tagovi

Vasilije MicićŠarlot Hornets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara