Davidovac, Hol i Lojd (©Star Sport)
Davidovac, Hol i Lojd (©Star Sport)

Milano je Zvezdina sigurna luka, neka tako i ostane

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.11.20. | 11:24

Prošle godine je Crvena zvezda slavila je sa deset poena razlike (77:67), a trenerske recke u svojim tefterima ubeležili su Dragan Šakota, Dušan Alimpijević i Dejan Radonjić. Očekivanja navijačkog jezgra jesu da isto uradi i Saša Obradović. Sve je to samo slovo na papiru, izazov je daleko ozbiljniji nego što istorija govori

Ozbiljnu muku imali su košarkaši Crvene zvezde da nadigraju Split u poslednjem meču sedmog kola Jadranske lige i da ne beše Džordana Lojda sa onom ukradenom loptom Blažu Mesičeku na 40 sekundi do kraja, put Milana krenuli bi pognute glave.

Ni posle trijumfa baš ne cveta cveće, jer je Split baš preznojio i umalo nadigrao Zvezdu, što niko u timu verovatno nije očekivao. I možda su baš zato Žuti gotovo 30 minuta vodili bez prestanka, jer su se posle nekih ubedljivih izdanja u regionalnom takmičenju crveno-beli opustili i to je bilo očigledno. Umesto sigurne igre i još jedne recke bez mnogo pritiska, Crvena zvezda se ozbiljno potrošila u nedelju veče, a pred njom je dupla sedmica sa gostovanjima Olimpiji i Barseloni. Kao i u slučaju putovanja za Lion, uprava Zvezde je za stručni štab i igrače ponovo iznajmila čarter letove za obe destinacije, jer drugačije teško da bi mogli na vreme da stignu do odredišta bez komplikovane organizacije, višesatnog čekanja na aerodromima i presedanjima.

Izabrane vesti

Zvezdu prvo čeka gostovanje u dvorani Mediolanum Forum (TV Sportklub, 20.45) gde izabranici Saše Obradovića imaju priliku da se tradicionalno počaste i uzmu pobedu nad Olimpijom koja bi sprala sveukupno loš utisak od nedelje uveče. Ako ste se ikada pitali gde se to Crvena zvezda najlepše oseća kada je na evropskim gostovanjima, odgovor je - Milano. Podatak da crveno-beli nikada nisu izgubili kao gosti Olimpiji je sam po sebi intrigantan, a još bi se čvršće utemeljila priča o Mediolanum Forumu sigurnoj luci sa trijumfom večeras. Isti bi jako značio Crvenoj zvezdi, jer ne samo da bi se došlo bar do druge pobede u seriji od četiri evropske utakmice u devet dana koja se završava u Blaugrani 48 sati kasnije, već bi se na sve više "crvenila" u sekciji pobede/porazi dodalo i malo zelene boje. A to je sada preko potrebno, jer je kalendar neumoljiv i samo u naredne tri sedmice dolaze mečevi protiv Barselone, Partizana, Efesa, Budućnosti, Makabija...

Bilo je dosta neizvesnosti oko toga da li će se duel u Milanu uopšte odigrati. Naime, zbog većeg broja pozitivnih slučajeva virusa korona Olimpija je prošle sedmice odložila sve timske akcije na neodređeno vreme. Sve se okrenulo već u petak, kada je ceo tim dobio negativne testove na virus korona, zbog čega su se svi vratili treninzima, a u nedelju je ubedljivo pobeđen Kantu u gostima, uz odličnu rolu Ćaća Rodrigeza sa 24 poena.

Etore Mesina će na megdan izaći bez dugogodišnje želje navija Zvezde Malkolma Dilejnija, ali se u tim vratio te prošlosezonski šuter crveno-belih Kevin Panter koji je konačno ostavio povredu noge. Očekuje se da svi ostali budu u protokolu, a među njima i dugogodišnji as Manekena Vladimir Micov. Crvena zvezda je pred put u Milano radila testove na virus korona i svi su na kraju bili negativni, pa s najjačim sastavom stiže na noge starom rivalu.

Olimpija u novoj sezoni Evrolige igra dosta promenjivo, mada veliki uticaj na to imaju česte povrede. Ipak te oscilacije godinama unazad su osa oko koje se vrti ekipa, uprkos novim velikim ulaganjima vlasnika kluba Đorđa Armanija i nikako da klub iz Grada mode napravi značajniji evropski iskorak, ma ko da sedi na klupi. Opet nije loše istaći da Olimpija kod kuće nije izgubila još od onog meča s Realom pred prekida sezone zbog pandemije Covid-19 i u seriji je od 11 pobeda. U Evroligi odigrala je dve utakmice kod kuće i savladala Asvel lako i ubedljivo, te Real Madrid posle velikog preokreta u drugom poluvremenu, uz standardne bravure Ćaća Rodrigeza.

Ćaćo Rodrigez (©Shutterstock) Ćaćo Rodrigez (©Shutterstock)

Upravo je španski as ponovo zvezda vodilja u timu s dosta ozbiljnih imena evropske košarke. Drži visok ritam Ćaćo uprkos godinama sa 14,6 poena u proseku na 48,6 odsto iz igre i okruglo 40 odsto za tri poena. Upravo je njegova napadačka konstanta ogledalo šuterskog potencijala Olimpije koja je među najboljim trojkašim ekipama u Evroligi sa 38,5 odsto realizacije, gde su ispred samo Barselona (39,3%), CSKA Moskva (40,2%) i Žalgiris (40,9%). Naravno, uz Rodrigeza tu su Điđi Datome koji je u ozbiljnom padu forme u odnosu na zenit karijere, ali je i dalje jako opasan šuter, pogotovo kada ga rival potceni, te Ševon Šilds, Majkl Rol i oporavljeni Vlada Micov i Kevin Panter, oko čijih šuterskih kvaliteta ne treba trošiti reči. Upravo je Šilds drugi strelac ekipe i posle Rodrigeza lopta je najviše u njegovim rukama, Rol je jako dobro koristio minute koji su se otvorili s povredom Dilejnija i statistički j najbolji šuter ekipe sa odličnih 60 odsto za tri (9/15) i 56,8 odsto iz igre. Ne treba, pritom, zaboraviti da Olimpija igrala samo pet utakmica i da je zato niži broj ispaljenih i pogođenih šuteva.

Pod košem je gromada u liku Kajla Hajnsa, za koga je uprava kluba platila obeštećenje ekipi CSKA da bi ga dovela. Godine prolaze, a njegova uloga, ni kvalitet se ne menjaju značajno i od njega uvek znate šta možete da dobijete – nepremostivu prepreku u odbrani, kvalitetno zagrađivanje da drugi pokupe skok i pogotke koje pod košem malo ko zna da izmisli. Takva mu je i statistika sa 9,8 poena, 3,4 skoka i po jednom asistencijom i ukradenom loptom.

Zajedno sa Zekom Lidejem, Rikardom Moraskinijem, Kejlebom Tarzuskim i Panterom koji bi trebalo da debituje baš protiv Zvezde, Etore Mesina ponovo ima širok izbor kvalitetnih, ali pre svega jako iskusnih igrača.

Ipak, kada Zvezda dođe druga je priča. Prošle godine je Crvena zvezda slavila je sa deset poena razlike (77:67), a trenerske recke u svojim tefterima ubeležili su Dragan Šakota, Dušan Alimpijević i Dejan Radonjić. Očekivanja navijačkog jezgra jesu da isto uradi i Saša Obradović. Sve je to samo slovo na papiru, izazov je daleko ozbiljniji nego što istorija govori. Na potezu je Zvezda.

EVROLIGA - 9. KOLO

Utorak

Zenit - Himki 83:88

/Beron 24 - Šved 24/

Efes - Bajern 71:74

/Plajs 19 - Boldvin 15/

Žalgiris - CSKA 78:87

/Grigonis 19 - Džejms 27/

Baskonija - Fenerbahče 86:68

/Piters 25 - Veseli 15/

Valensija - Panatinaikos 95:83

/Prepelič 18 - Mek 15/

Sreda

18.30: (1,30) Real Madrid (16,0) Makabi (3,90)

20.00: (1,55) Alba (14,5) Asvel (2,70)

20.45: (1,45) Olimpija Milano (15,0) Crvena zvezda (3,05)

Odloženo

Barselona - Olimpijakos

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Saša ObradovićKevin PanterEtore Mesina

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara