Miodrag Ražnatović (©Starsport)
Miodrag Ražnatović (©Starsport)

Miodrag Ražnatović: Ja sam Vuk Karadžić menadžerskog posla! Za pregovore uzmem tri, za pronalazak kluba šest odsto

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.04.22. | 08:16

Najpoznatiji košarkaški agent ne samo Srbije, već i Evrope otvoreno o profesiji koja uglavnom sa sobom nosi negativan prizvuk...

Kada u Srbiji kažete košarkaški menadžer, verovatno pomislite na Miodraga Miška Ražnatovića. Čovek koji je ušao u tada nepoznat biznis još 1995. godine danas je sinonim u regionu i Evropi za uspešnog sportskog agenta. Brojke to govore. Agencija Beo Basket ima najviše igrača u Evroligi, čak 50. Dva najpoznatija klijenta su MVP NBA lige Nikola Jokić i MVP Evrolige Vaslije Micić. Ipak, nije bio jednostavan put doći do igrača najvišeg kalibra. Naročito pre 27 godina kada nisu postojala pravila. Ništa se nije znalo. U takvom periodu se Ražnatović odlučio da uđe u posao košarkaškog agenta.

Izabrane vesti

Danas je to znatno drugačije nego 1995. godine kada sam krenuo. U ovom trenutku da imam 25 ili 26 godina i da želim sve da uradim kao tada, ne bih uspeo u ovom poslu. Tih godina kada sam kretao, agenata je bilo vrlo malo”, pričao je Ražnatović za Inkubator podcast.

Imao je jasan plan i tih prvih godina rada.

Američke agencije su postojale naravno, ali njih je zanimao samo elitni igrač, najbolje što Evropa ima da ponudi, verujte, čak 70 posto igrača nije imalo agenta. Nije se ni znalo šta je agent. Do prvih igrača sam došao vrlo lako. Posle godinu dana imao sam veliki broj osrednjih igrača, to je bila šansa da pokažem da sam dobar, jer kada uradiš nešto dobro za osrednjeg igrača to se pročuje. Posle sedam ili osam godina sam počeo da radim velike transfere, danas kada počinješ, ne možeš da dođeš do igrača jer svi imaju agenta. Vrlo je teško ući u biznis. Sada moraš da kreneš kroz agenciju, ali taj put je jako dugačak i mukotrpan”.

Po obrazovanju Miodrag Ražnatović je advokat, ali ljubav prema košarci je prevagnula.

Zaista sam imao sreće, a posebno jer to nije bio moj plan. Ja sam advokat, zaljubljenik u advokaturu, video sam sebe u tome, a onda sam procenio da mogu da spojim radnu etiku, pravno znanje i ljubav prema košarci. Dugo sam igrao košarku po nekim klubovima u nižim rangovima”.

Devedesetih godina prošlog veka malo šta se znalo o poslu agenta, niko nije imao iskustva. U tom periodu popularni Miško je bio pionir u svom poslu.

Radio sam na instinkt. Procenio sam da bi bilo adekvatno za obe strane da dobijam pet procenata od ugovora. Klubovi tada nisu plaćali agente kao danas. Ne samo da nisu plaćali već su žarko želeli da ja nestanem. Pre mene, zapravo pre agenata, igrači su potpisivali sve i svašta. Zaista sam veliki zaljubljenik u advokaturu, voleo sam sudove, ali u košarci je mnogo lakše i jednostavnije. Tokom karijere u advokaturi branio sam pet ubistava, složićete se da je mnogo lakše sa sportski ugovorima baratati”.

Prvi ugovor su bili posebna priča.

Tih godina nisam ni znao kako se ti ugovori zovu. Nije to kao kada kupujete stan, pa sam ja želeći da to lepo zvuči, osmislio da je to ugovor o profesionalnom angažovanju sportiste, tako se taj ugovor u Srbiji i danas zove. Kada dobijem neke ugovore sa kojima nisam imao ništa, a vidim terminologiju koju sam ja osmislio, puno mi je srce. U šali kažem da sam ja Vuk Karadžić košarkaških ugovora u Srbiji”.

Otkrio je Ražnatović i tajne posla kada su u pitanju procenti koje dobija od ugovora.

Napravio sam dualizaciju plaćanja. Kada klub zove igrača i hoće da ga potpiše, ja mu kažem da ću zastupati njegove interese i od tog ugovora dobijem tri posto. Ako neki igrač nema klub i niko ga ne traži, a ja mu pronađem angažman, onda je to šest procenata. I jedno i drugo je prilično skromno, nije nešto što je opterećivalo igrače, svi su bili spremni da plate. Imao sam dosta uspeha i to je sve krenulo i sve je bilo mnogo jednostavnije”.

Sa Bobanom Marjanovićem i Nikolom Jokićem (©Starsport)Sa Bobanom Marjanovićem i Nikolom Jokićem (©Starsport)

Ipak, nije sve išlo lako i bez problema. Imao je Ražnatović veliku inostranu konkurenciju. Rad se međutim očigledno isplatio.

Takmičio sam se sa velikim agencijama iz Amerike. Nekada dođem do igrača, sve mu prezentujem, on oseća da treba da dođe kod mene, ali mu onda dođu iz velike agencije koja zastupa Majkla Džordana i ja to izgubim odmah. Međutim danas sam ja taj koji kaže igraču da dođe u agenciju koja zastupa MVP-a Evrolige i NBA lige. Naravno puno truda i rada je utrošeno da dođem do ovog nivoa”.

Danas ima klijente u NBA ligi, najpoznatiji je naravno Nikola Jokić. Ipak, kako sam ističe njegov posao u Sjedinjenim Američkim Državama je sveden na minimum. Na scenu stupaju neki drugi ljudi.

U NBA ligi imam partnera sa kojim radim dve decenije. U NBA ligi moj spektar mogućnosti je sveden na minimum jer su ugovori standardizovani, mogu se dogovoriti detalji, ali nije moguće da ja pregovorima obezbedim Nikoli Jokiću 100.000.000 po sezoni, to ne može u NBA ligi, tačno se znaju koliki su maksimalni ugovori. U teoriji, Vasi Miciću u Evropi mogu da napravim ugovor od 100.000.000 ili 200.000.000. Naravno, u teoriji, jer ekonomija diktira stvari u sportu”.

Posebno se Miško osvrnuo na jedan transfer, a to je prelazak legendarnog Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos. Bio je to transfer zbog kojeg Željko Obradović više ne razgovara sa legendarnim košarkašem.

Kada je Spanulis krenuo iz Pantinaikosa u Olimpijakos, ja sam odmah znao da je to veliki problem, za sve pa i za mene. Takav prelazak je bio nezapamćen, nije se dešavao. Ja sam imao odličan odnos sa svima u Panatinaikosu, dve godine pre toga su osvojili Evroligu. Imao sam i odličan odnos sa trenerom (Željkom Obradovićem). Međutim, ja sam podržao svog igrača. Funkcionišem po sistemu da uvek kažem igraču istinu, čak i govorim sve najgore, jer ako se snađu u najlošijoj situaciji onda će sve biti lakše u nastavku. Za razliku od mojih kolega iz Amerike koji uvek imaju tu potrebu da govore igraču ono što želi da čuje. Uvek sam se borio za igrača da ne napravi grešku, mislim da sam dosta uspevao u tome”.

Danas je Miodrag Ražnatović popularan i na društvenim mrežama, toliko da ga uvek prepoznaju na ulici.

Mislio sam da je šala kada mi je prvi put jedan mladić, klinac, prišao tražeći da se slikam, jer sam ja neko ko nije košarkaš, već agent, menadžer koji se u biti bavi trgovinom, transferima… Tokom godina se povećavalo, danas je to moja svakodnevnica, prate me ljudi na društvenim mrežama. Trudim se da budem malo drugačiji od ostalih, da ne bude to stereotipno agentski posao gde je sve tajna, gde se sve saznaje kasno. Mislim da sam uradio dosta za profesiju košarkaškog agenta. Naročito na ovim prostorima kada kažete agent odmah se pomisli nešto negativno, da je to neki muljator, trgovac belim robljem, neko ko uzima veliki novac… Nadam se da sam to uspeo da promenim, tu percepciju. Danas dobijam višetruko manje negativnih poruka u odnosu na pre pet ili šest godina. Jednostavno dosta je uticao razvoj medija i društvenih mreža”, zaključio je Miško Ražnatović.




tagovi

Miodrag Ražnatović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara