Nikola Džepina (©MN Press)
Nikola Džepina (©MN Press)

Mladost dala biser evroligašu: Valensija pratila i izabrala, sad tek predstoji veliki rad

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 12:11

“Drago nam je da je Nikola otišao u redove evroligaša. Nikolin transfer u Valensiju je dokaz da se u Mladosti dobro radi i čim je neko iz Evrolige uzeo našeg košarkaša, to dovoljno govori“, kaže Boris Sotirov za Mozzart Sport

Košarkaška Evropa sa oduševljenjem priča o atmosferi na utakmicama beogradskih večitih rivala. Svet odavno zna za Megu kao verovatno najveću fabriku talenata. Borac Mozzart godinama brani čast Srbije van glavnog grada, Zlatibor se pozicionirao kao stabilan klub, dok se u poslednje vreme dižu Vojvodina i subotički Spartak sa idejom da naprave korak više...

U vremenu kada se selektor Svetislav Pešić zalaže za profesionalizaciju Košarkaške lige Srbije, izuzetno podsticajna je vest da je zemunska Mladost dala svoj biser Nikolu Džepinu evroligašu iz Valensije. Radi se o momku rođenom 2006. godine koji je posle prvih koraka u klubu Div basket prešao u Mladost gde je proveo tri godine. Tokom dvanaest utakmica na Evropskoj košarkaškoj ligi za mlade prosečno je postizao 19,5 poena, čemu je dopisivao 6,2 skoka i 1,8 asistencija.

Izabrane vesti

Iako nije imao priliku da zaigra za prvi tim Mladosti u KLS, redovno je trenirao kod trenera Miloša Obrenovića, s tim da je seniorsko iskustvo skupljao u drugom timu ovog kluba, koji se takmiči u Prvoj srpskoj ligi. Plan je bio da od leta postane standardni prvotimac, ali se pojavila Valensija i ubrzo je potpisan višegodišnji ugovor. U celom poslu veliku ulogu imao je Boris Sotirov, koji svojom vizijom predvodi zemunski klub.

“Nikolu su ljudi iz Valensije pratili već neko vreme. Kada su dobili potrebne informacije i uradili analizu njegove igre, kontaktirali su klub i njegovog agenta, posle toga je sve brzo dogovoreno“, kaže Sotirov za Mozzart Sport.

Mladost je napravila transfer koji će se dugo pamtiti i prepričavati, a osim što je mladi Džepina doživeo nešto izuzetno sa nepunih 18 godina, ovo je velika stvar i za klub...

“On je kod nas tri godine i od prvog dana je bio jako posvećen radu. Mnogo je truda uložio, kod profesora Vladimira Mrdakovića je radio fizičku spremu i to je takođe bilo jako bitno u njegovom igračkom razvoju“.

Zemunski sastav se poslednjih godina podigao zahvaljujući upravo Borisu Sotirovu koji je uložio dosta truda kako bi u klub doveo prave ljude i postavio sistem na stabilne noge.

“Mladost u svom pogonu ima oko 500 dece, ima prvi i drugi tim, plus mlađe kategorije. Drago nam je da je Nikola otišao u redove evroligaša. Nikolin transfer u Valensiju je dokaz da se u Mladosti dobro radi i čim je neko iz Evrolige uzeo našeg košarkaša, to dovoljno govori“.

Džepina odlazi bez odigrane takmičarske utakmice u prvom timu Mladosti, ali je dobio lepu perspektivu da kroz Valensiju jednog dana zaigra najviši rang evropske košarke.

“Voleo bih da je on prošao kroz prvi tim i da je još ovde. Ali, Valensija je Valensija, Evroliga i jasno je zašto nismo mogli da ga zadržimo. Ali, jako smo ponosni kao klub na njega i ono što je ostvario“, priča Sotirov i dodaje:

“Njega u Valensiji čeka ozbiljan rad, stvari će imati svoj tok, ali dobiće verovatno najbolje uslove u Španiji za dalji napredak“.

Nikola Džepina sa saigračima (©Klub dozvolio upotrebu fotografije)Nikola Džepina sa saigračima (©Klub dozvolio upotrebu fotografije)

I sam Nikola Džepina je za naš sajt pre puta u Valensiju poručio da mu je ukazana izuzetna čast prilikom da postane deo velikog kluba. 

“Veliki korak za mene u karijeri. Ništa ne bi bilo moguće bez Mladosti i trenera koji su radili sa mnom – Saša Vasiljević, Luka Milinković, Uroš Anđelković, zatim trener prvog tima Miloš Obrenović. Svi su oni radili mnogo sa mnom i van timskog treninga, posvetili su mi se maksimalno i za to im veliko hvala. Takođe, moram da istaknem i Body Lab, gde sam radio fizičku spremu, ljudima tamo bih isto da se zahvalim za ovo što mi se dogodilo“, rekao je Džepina za Mozzart Sport.

Da je ona stara o velikom trudu i koliko se isti isplati tačna, najbolje govori primer momka koji poslednjeg dana jula puni 18 godina. Ne samo što će biti deo sistema kluba sa ozbiljnom tradicijom i kvalitetom, već će mu u istom biti pruženi izuzetni uslovi za dalji razvoj.

“Valensija je veliki klub, ali na meni je da radim jako i da se izborim za prvi tim u narednim godinama. Na meni je samo da radim, treniram i upijam znanje, sve ostalo dolazi sa tim“, zaključio je Džepina.


tagovi

Mladost ZemunKK MladostBoris SotirovNikola Džepina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara