Luka Cerovina na meču sa Slobodom (©MN Press)
Luka Cerovina na meču sa Slobodom (©MN Press)

Mladost iznenadila Zlatibor, Borac siguran, Mega Mozzart jedva sa Slobodom, Voša dominantna

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.05.22. | 21:25

Počela je prva faza takmičenja

Odigrani su prvi mečevi četvrtfinalnih serija prve faze Superlige Srbije. Odmah na startu - iznenađenje. Mladost iz Zemuna je ubedljivo savladala šampiona KLS i ABA 2 lige i to u Čajetini - 103:90.

Očigledno se izabranici Strajina Nedovića još nisu pomirili sa činjenicom da kao osvajači drugog najkvalitetnijeg takmičenja u regionu neće naredne sezone igrati u eliti. Propozcije takmičenja, koje dozvoljavaju Srbiji da ima samo pet predstavnika u ABA ligi, dovele su do toga da nakon osvajanja pehara u Skoplju ekipa Zlatibora sa Borcem mora da igra baraž za popunu društva najboljih. Čačani su bili ubedljivi i sa 2:0 u seriji zadržali status u najvišem rangu, dok će Čajetinci naredne sezone braniti tron u ABA 2 ligi.

Izabrane vesti

Iscrpljenost i emotivnu ispražnjenost košarkaša Zlatibora iskoristila je ekipa Mladosti. Već u prvom kvartalu je najavila iznenađenje (26:16), uvećala prednost za dva poena do poluvremena, a u trećoj četvrtini stigla i do 21 poena viška. Šampion KLS, za kojeg nisu nastupili najbolji igrači Dušan Kutlešić i Lakinton Ros, kao ni iskusni Nemanja Protić, nisu imali snage za veliki preokret, pa su morali da pruže ruku rivalu.

Sastav iz Zemuna je sa 37 poena i osam skokova predvodio sjajni Andrija Bojić, a odličan je bio i Amerikanac Otis Livingston sa 26 poena. Nejc Klavžar je dodao 16, dok je Šejn Gibson brojao do 10.

U Zlatiboru daleko najbolji Stefan Adžić sa 31 poenom, a ispratili su ga Filip Đuran sa 15, Sandi Grubelić sa 14 i Tadija Tadić sa 10 poena, ali i po sedam skokova i asistencija.

Marko Pecarski (©ABA League/Split/Ivica Cavka)Marko Pecarski (©ABA League/Split/Ivica Cavka)

Borac nošen pozitivnim ishodom iz baraža nije dozvolio iznenađenje u Čačku. Savladao je u dvorani kraj Morave ekipu Dinamika, doduše nešto teže od očekivanog 76:68.

Mlada ekipa Saše Nikitovića je i bez nekoliko bitnih igrača koji su priključeni juniorskoj ekipi u borbi za titulu šampiona Srbije pružila dobar otpor, ali nije imala snage da iznenadi daleko iskusniji sastav iz Šumadije.

Borac je na poluvremenu bio pet poena u minusu, ali je po povratku sa odmora dodao gasa i na poslednju pauzu otišao sa šest poena prednosti. Stigao je u finišu i do +13 i opravdao ulogu favorita.

Ponovo je Marko Pecarski bio sjajan. Predvodio je pobednički sastav sa 18 poena i sedam skokova. Ispratili su ga Uroš Čarapić sa 14, Lautaro Lopez sa 12 i Aleksa Novaković sa 11 poena.

Kod Dinamika dabl-dabl Dušana Radosavljevića (17 poena i 11 skokova), 13 poena dodao je Božidar Babović, dok je 11 uz sedam uhvaćenih lopti ubacio Mihailo Bošković. Vrlo dobar i iskusni Nenad Šulović, koji je bio na pragu tripl-dabla (10 poena, 9 skokova i 7 asistencija).

Mega Mozzart je pred doigravanja ostala bez nekoliko važnih igrača. Napora u borbi za tron Srbije ostali su pošteđeni Nikola Jović, Karlo Matković i Malkolm Kazalon koji su prijavljeni za predstojeći NBA draft. Dok se oni pripremaju za najveću scenu, izabranici Vladimira Jovanovića su se dobro oznojili da bi na pleća oborili užičku Slobodu. Slavili su ipak i odbranili domaći teren, te u Užice putuju po prolaz u polufinale - 79:78.

Dominantno je Mega otvorila meč i prvi kvartal dobila 29:12. Nije delovalo da bi Sloboda mogla da joj napravi problem. Probudili su se ipak gosti u nastavku i zaostatak sveli na šest poena. Usledio je preokret u trećoj deonici, pa su Užičani poslednju pauzu dočekali sa pola koša viška.

Vodila se velika borba u nastavku, ali je Mega sa pet vezanih poena u završnici uspela da se odlepi i upiše minimalnu pobedu.

Luka Cerovina je sa 16 poena poneo najveće zasluge, a odličan je bio i ruski internacionalac Samson Ružencev sa 12 poena i devet uhvaćenih lopti. Ispratio ih je pozajmljeni igrač Crvene zvezde Aleksa Uskoković sa 11 poena, dok je pozajmljeni igrač minhenskog Bajerna Matej Rudan bio na skok od dabl-dabla (10 poena).

U Slobodi se istakao Aleksa Ilić koji je ubacio 14 poena uz sedam skokova. Isti poenterski učinak imao je i David Miladinović, dok je dabl-dabl ubeležio Nedeljko Prijović (14p, 11sk). Dvocifren je sa 10 poena bio i Aleksandar Ilkić (7as).

Zavesu na prvi dan borbe spustili su košarkaši Vojvodine ubedljivom pobedom u Kraljevu. Sloga je bila nemoćna pred četom Miroslava Nikolića, pa je pretrpela težak poraz - 67:95.

Već do poluvremena je bilo jasno u kom smeru ide meč. Voša je prvi kvartal dobila 24:15, do poluvremena uvećala suficit na 17 poena. Posle treće deonice više se nije postavljalo pitanje ko će povesti u seriji, jer su gosti iz Novog Sada na poslednji odmor otišli sa viškom od 24 poena.

Mladi igrač Crvene zvezde Nemanja Popović (na pozajmici u Voši) bio je najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 15 poena i šest uhvaćenih lopti. Po 13 su dodali Uroš Banjac, Dušan Beslać i Krsto Bjelica koji je ubeležio čak 14 završnih dodavanja. Nikola Gaćeša je dodao 12 poena.

U Slogi se izdvojio novajlija Luka Gašić sa 13 poena, Jovan Stamenić je dodao 12, dok je dvocifren sa 11 bio i Stevan Karapandžić.

PAROVI PRVE FAZE PLEJ-OFA

Subota

Zlatibor - Mladost Zemun 90:103 /0:1 u seriji/

/Adžić 31 - Bojič 37/

Borac - Dinamik 76:68 /1:0 u seriji/

/Pecarski 18 - Radosavljević 17/

Mega Mozzart - Sloboda Užice 79:78 /1:0 u seriji/

/Cerovina 16 - Ilić 14/

Sloga Kraljevo - Vojvodina 67:95 /0:1 u seriji/

/Gašić 13 - Popović 15/

Napomena: Drugi mečevi na programu u ponedeljak, eventualne majstorice igraju se 11. maja.

POLUFINALE

Mega Mozzart - Sloboda Užice / Sloga Kraljevo - Vojvodina

Zlatibor Čajetina - Mladost Zemun / Borac Čačak - Dinamik

Utakmice se igraju 14, 16. i eventualno 18. maja.

FINALE

Pobednici dva polufinala

Utakmice se igraju 21, 23. i 25. maja.


tagovi

Mega MozzartKK Borac ČačakKK SlobodaKK Sloga KraljevoMladost ZemunKK Zlatibor ČajetinaKK DinamikKK VojvodinaMiroslav NikolićNemanja PopovićAleksa IlićLuka CerovinaAndrija Bojić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara