Borba za prvo mesto (©Starsport)
Borba za prvo mesto (©Starsport)

MOZZART ANALIZZA: Zašto je prvo mesto toliko važno i šta možemo da zaključimo na osnovu Kup duela?

Vreme čitanja: 8min | pon. 13.03.23. | 11:11

Gde su prednosti crno, a gde crveno-belih?

Kako bismo stavili u kontekst važnost predstojećeg derbija, moramo da se vratimo u 2018. godinu i početak finala plej-of serije. Devetog aprila pomenute godine se igrala prva utakmica između Crvene zvezde i Budućnosti i podgorički klub je uzeo, ispostaviće se, odlučujući brejk jer su u svim narednim mečevima pobeđivali domaćini, što je bilo dovoljno za sada već istorijsku titulu ekipe Aleksandra Džikića.

Već sledeće godine, skor domaćih ekipa u plejofu je bio 10-1 sa jednom, mada izuzetno važnom pobedom Budućnosti u majstorici polufinala protiv Cedevite.

Izabrane vesti

Korona je 2020. bila neporažena, a kada su se takmičenja nastavila u 2021. dobili smo sličan skor kao 2019. godine, s tim što je ovoga puta Mornar ostao bez domaće pobede pa se Budućnost u finale plasirala sa 2-0 u seriji da bi nakon toga Zvezda trijumfovala sa sada već tradicionalnih 3-2 bez brejkova za skor domaćina 9-1 u plejofu.

Prošle sezone smo imali prošireno razigravanje pa su se tako Olimpija i Budućnost pobrinuli da u preliminarnoj rundi spasu čast gostujućih timova za jedine dve pobede gostiju do kraja takmičenja, jer brejkova u polufinalu i finalu nije bilo. Ukupan skor plej-ofa ABA lige u 2022. godini je bio 13-2, pa nije teško izračunati da je nakon tog sudbonosnog trijumfa Budućnosti sa početka teksta domaćin (kako god se zvao i kakav god tim imao) slavio neverovatnih 35 puta, naspram samo četiri trijumfa gostujućih ekipa (kuriozitet je da su od te četiri pobede tri delo Budućnosti).

S obzirom na pozicije na tabeli večitih rivala i neosporni kvalitet timova, način da se susretnu ponovo na Jadranu je da to bude u finalu, a tu je pogled na brojke još suroviji. Semafor kaže - 18 pobeda domaćih ekipa u finalima u nizu. Nakon tri pobede domaćina do kraja te 2018. godine, sva tri naredna finala su išla do maksimalnih pet utakmica i svaki put su pobedile domaće ekipe.

Poslednja pobeda Zvezde u gostima u ABA plej-ofu je bila 13. aprila 2017. godine u Zagrebu protiv Cedevite, dok je Partizan poslednji put kao gost slavio 15. aprila 2015. i to protiv večitog rivala u drugoj utakmici sigurno najbolje plej-of serije otkako se igra ABA liga. Primera radi, u tom polufinalu je samo u prvoj utakmici pobedila domaća ekipa, a u svim narednim nominalni gosti.

To kaže skorašnja istorija, a šta kaže ova sezona?


Tri takmičenja, četiri derbija, tri pobede Zvezde i jedna Partizana. Osim prve utakmice u kojoj je Zvezda slavila nešto ubedljivije, sve tri naredne su bile izuzetno neizvesne i mogle su da odu u oba smera, što pokazuje i grafik sa vremenom provedenim u vođstvu obe ekipe u sve četiri utakmice. Statistika u ovosezonskim mečevima, hronološki gledano od prve do poslednje odigrane utakmice izgleda ovako:

Nesporno je da Partizan u ovu utakmicu ulazi sa boljim momentumom. Nalaze se u dobroj (mada i dalje ne potpuno izvesnoj) poziciji za plasman u plejof Evrolige i imaju šansu da izbiju na pol poziciju u regionalnom takmičenju pobedom u derbiju. Gde može da krene naopako? Pa, pre svega u kombinaciji enormne potrošnje vodećih igrača i teškog rasporeda. Koliko god da su večiti dominantni u ABA ligi ove sezone jasno je da evroligaške utakmice ostavljaju itekako traga, a Partizan ulazi u serijal biti ili ne biti utakmica u oba takmičenja. Da bi ostvarili naumljeno, neko od epizodista će morati da iskoči, kako zbog odmora nosilaca, tako i zbog dodatnog elementa nepredvidivosti.

Zvezda je u propustila sada već nekoliko bitnih utakmica za priključak u Evroligi što može da bude mač sa dve oštrice za sve potencijalne rivale, kako zbog ogromne želje da u derbiju okrenu psihološki trenutak, tako i zbog pojačanog fokusa na dešavanja u ABA ligi, što su znali da urade prethodnih godina. Ovaj tim Zvezde je za razliku od prethodnih, sklopljen tako da napadački uvek može da donese ekstra kvalitet, sa osloncem pre svega na kreativnim spoljnim igračima (čitaj: bekovima) i kao takav neminovno ima veći raspon između maksimuma i minimuma u određenoj utakmici. Primera radi, Radonjićeve ekipe su uvek bile blizu optimuma, standardnije stilski i takmičarski jasno definisane, dok je ovaj tim Zvezde očigledno atraktivniji sa višim plafonom (posebno u napadu), ali i nižim podom kada stvari ne idu kako se nadaju u crveno-belom taboru. Stoga je znatno teže predvideti razvoj utakmica u kojima učestvuju, kao i ishod istih.

Poslednja utakmica u kupu je imala izuzetno dinamičan tok. Partizan je dugo izgledao kao znatno bolji rival, ali kako je meč odmicao, tako se Zvezda približavala do konačnog preokreta. Uz sve specifičnosti koje sa sobom nosi pritisak Kupa, pravila o ograničenom broju stranih igrača i sam neutralni ambijent, to je ipak poslednja utakmica pa samim tim i najpodesnija za analizu. Mogli smo da vidimo obe strane medalje nepredvidivosti Zvezde, kao i limite klupe Partizana multiplicirane diplomatskim i administrativnim zavrzlamama.

Ledej je igrao 34 minuta, Lesor takođe, a Panter 33 minuta, dok su u Zvezdi samo Kampaco i Lazić imali više od 25. I to Kampaco 28 minuta, a Lazić 26. U meču sa takvom potrošnjom jasno je koliko taj podatak igra ulogu. Zato će “pojačanje” u vidu Papapetrua i Madara biti od presudnog značaja za rotaciju Partizana.

Interesantno je da je Zvezda bila znatno uspešnija od Partizana kada je napadala u leđa pa su u takvim situacijama postizali 1,67 poena po posedu dok je Partizan po tom parametru bio na 0,6 poena. U pozicionoj igri su bili gotovo potpuno izjednačeni približno poenu po posedu.

Bitna statistička kategorija za ishod utakmice bile su izgubljene lopte. Partizan je imao 15, a Zvezda samo pet, međutim još važniji podatak je da je poslednjih 11 izgubljenih lopti na utakmici bilo na štetu crno-belih. Ovo je prva izgubljena lopta u tom nizu.

Anđušić vidi Nanelija u korneru i želi da efektnom asistencijom preko cele odbrane direktno pronađe otvorenog šutera umesto da lopta ide preko bližeg Egzuma što rezultira previsokom loptom koja odlazi u aut. Otvaranje preko Egzuma bi ovde stavilo Zvezdu u nezgodnu poziciju da bira otrov između Lesora duboko u reketu i otvorenog Nanelija i teško bi odbranili ovaj napad.

Odmah nakon ove izgubljene lopte dolazi do pada koncentracije i u odbrani. Naneli ostaje previsoko u iščekivanju izlaza Dobrića iz dijamanta, ne uspeva na vreme da se oslobodi bloka što Dobrić odlično koristi zasecanjem kretnje i povratkom unutra i Kampaco to kažnjava pravovremenim pasom, Lesor blago kasni na rampu i to je dvojka za Zvezdu.

Zek Ledej je bio jedan od najbitnijih igrača Partizana u napadu i pravio je ogromne probleme Zvezdinoj odbrani sa širenjem iz popa, ali i završnicom unutar linije za tri poena kada je to bilo neophodno. Zvezda jednostavno nema pravi odgovor za njegov profil igrača i teško su ga branili i u poslednjem evroligaškom okršaju. Na sledećem primeru možemo da vidimo kako kvalitet Ledeja, tako i sjajan posao cele ekipe Partizana u otvaranju spejsinga za Ledeja napadanjem dubine utrčavanjem Smailagića i dobrim bočnim rasporedom.

Smailagić odvlači igrača duboko u post, Nedović nema dovoljno vremena da stigne, a čak i da se to desi, usledio bi ekstra pas za Nanelijev šut iz kornera. Ovako je to dovoljno za Ledeja da postigne trojku.

Ovo su trenuci kada utakmica u potpunosti pripada Partizanu, a Zvezda se bori za goli život. Finiš druge četvrtine je napravio Zvezdi prostor da kasnije u toku meča preokrenu jer su uspeli da bez prave igre odu na poluvreme sa aktivnim rezultatom. Nije lako braniti Zvezdu u kontinuitetu, a Vildoza obožava ovakve situacije sa čistim kornerom prilikom bočnog pika. Tu obično sledi varka telom, Ledej ne izlazi na putanju, a Panter ostaje u bloku i Vildoza ide na Avramovića koji je na pomoći za dva poena.

Kako je utakmica odmicala, tako je Crvena zvezda preuzimala primat. Držao se Partizan prilikom treće četvrtine, ali nije bilo onog ritma u kojem su mleli tokom druge četvrtine. Nemoguće je da ekipa u tom intenzitetu i sa tako kvalitetno igra dugo bez pravog doprinosa sa klupe što je Zvezda počela da kažnjava pre svega jakom odbranom. Potpuni fokus na zasutavljanju kreacije Pantera se ogleda i ovde. Pik se dešava gotovo bukvalno na sredini terena, ali Lazić se ne spušta ispod, agresivno pokušava da probije blokadu i ostvari kontakt sa napadačem, ali je to zaista teško izvesti sa ovolikim prostorom ispred Pantera. Lazić daje signal Martinu da preuzme kada je bilo jasno da ne može da stigne, ali Martin ne može da odbrani Pantera u ovoj poziciji i Panter pogađa uz faul.

Luka Mitrović je ove sezone bez premca najpouzdaniji igrač u Zvezdinoj unutrašnjoj liniji, a najopasniji je kada prilikom rola čita odbranu protivnika. Napad za vođstvo Zvezde je baš takva situacija u kojoj se otvara za short roll, Smailagić pomaže sa prvog pasa, nema ko da pokrije Petruševa u korneru koji pogađa za tri poena.

Željko Obradović je pokušao da odmori glavne nosioce početkom četvrte četvrtine sa petorkom Avramović, Anđušić, Panter, Trifunović, Smailagić, ali je nakon poena Petruševa u reketu za 66-60 vratio Egzuma, Nanelija, Ledeja i Lesora. U prvom defanzivnom posedu nakon izmene, Ledej prilikom vraćanja u odbranu ne uspeva da locira svog igrača, što ostavlja Lazića potpuno samog, Egzum mora da se pomeri sa vrućeg Nedovića što je za njega više nego dovoljno i Zvezda beži na +9.

Partizan je pokušao da se vrati dobro oprobanim receptom otvaranja Ledeja u pop nakon centralnog pika, i ovde ga Naneli pronalazi za tri poena. Sjajan raspored igrača Partizana, obratite pažnju koliko je daleko eventualna pomoć, gotovo identična situacija kao u prvom poluvremenu kada je samo na poziciji Lesora bio Smailagić. Sposobnost Ledeja da pravi probleme i iz driblinga prilikom napadanja close out-a je morala da uzrokuje reakciju Zvezde.

Upravo se to i dogodilo u presudnom trenutku meča. Vildoza iz kornera čita pik iz Partizana, zaleće se rano uz veliku dozu rizika, Panter pod pritiskom ne vidi dobro raspored na terenu, Egzum ostaje potpuno sam, ali on baca pas ka Ledeju koji Vildoza seče i lomi utakmicu u korist Zvezde.

Kvalitet Partizana i Zvezde ove sezone uvek žestokom derbiju daje poseban šmek. Partizan će želeti da otvori žestoko, kao i u kupu, ali sa znatnom dozom opreza za kasniji razvoj situacije, dok Zvezda mora da reši probleme koje trenutno ima u završnici tesnih mečeva. Ekipe se sada već dobro poznaju i ovo je idealna prilika da neko od igrača iskoči iz drugog plana.

Nema u Evropi trenutno puno utakmica kvalitetnijih od ove a da mogu iole da pariraju nabojem koji nose. Nakon godina žaljenja objektivnijeg dela publike za atraktivnošću i napadačkim kvalitetom, sada je i taj aspekt više nego pokriven u oba sastava pa sa pravom treba očekivati spektakl.

Piše: Miloš VUJAKOVIĆ


tagovi

mozzart analizza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara