Saša Obradović (©MN Press)
Saša Obradović (©MN Press)

Mrtva tačka

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.12.20. | 08:29

Bezmalo tri meseca tapkanja u mestu i pitanje - šta je još potrebno da bi se Zvezda pomerila s mrtve tačke?

"Dotakli smo dno".

Scena u kojoj je prosečan navijač Crvene zvezde verovatno već glumio ove jeseni. Vrteo po sobi kao lav u kavezu i uporno ponavljao prvu rečenicu teksta, pokušavajući sebe da uveri kako je Zvezdino izdanje u Sankt Peterburgu bio ekstrem posle kojeg nema dalje. To bi u ovakvom trenutku bio savršeni rasplet za Zvezdu, jer bi to značilo da će već protiv Panatinaikosa u Beogradu da se vidi nekakva reakcija koja bi najavila bolje dane.

Izabrane vesti

Ako ste se pronašli u onom što ste dosad pročitali, razmislite da li ste prošli kroz deža-vi? Da li ste zapravo ovo već uradili jednom ili nekoliko puta tokom prethodnih sedmica i meseci nadajući se promenama i napretku, a onda gledali Zvezdu u istom, lošem filmu posle čega biste sebe ponovo uveravali kako dolaze bolji dani?

Utakmica sa Zenitom na poseban način je ogolila istinu o zavisnosti od Džordana Lojda i njegovih poena, a sve na Malom Kalemegdanu nateraće da se svakodnevno mole košarkaškim bogovima da momak iz Čikaga pregura sezonu bez povreda, jer bi u suprotnom ista postala apsolutno besmislena. Nije mnogo bolje to izgledalo čak ni kada je drugi strelac Evrolige bio na raspolaganju Saši Obradoviću, ali protivnici su tada bar imali brigu više. Ovako, Crvena zvezda je u Sibur Areni bila samo džak za udaranje.

I bez Lojda ovaj sastav raspolaže s respektabilnim menima. Ali Zvezda je postala disfunkcionalan tim, pa ni ovakav poraz od Zenita nije garancija da je ekipa udarila u zid posle kojeg nema dalje. Jer da je tako posle bezmalo tri meseca sezone video bi se nešto novo, drugačije, bolje. U ta tri meseca stručni štab uradio je već dve doselekcije, a od svega što se očekivalo ili tražilo javnost je dobila samo mrvice... I zato nije pogrešno gledati na Zvezdin dosadašnji rad kao na niz pogrešnih odluka i investicija koje se gotovo uopšte nisu isplatile.

Pokazala je nakratko Zvezda snagu volje kada je minus od 24 poena - 40:16 u 13. minutu utakmice posle trojke Bilija Berona - svela na samo osam razlike za nešto više od jedne četvrtine - trojka Branka Lazića za 48:40 na startu drugog poluvremena - ali isto tako sve još jednom podsetila užasa drugog poluvremena za koji i ptice na grani već znaju... Mnogo toga pogrešnog bilo je u taktičkoj postavci. Od izbora petorki u određenim sekvencama, do odluke da se strana pomoći žrtvuje tako da Kej Si Rivers ostane sam na šutu, na primer, što je kažnjeno sa sedam dalekometnih hitaca. Svesni su toga sada i u Zvezdi. Samo je sada kasno da se promeni ishod meča. A kako je polovina sezone u Evroligi na meču s Panatinaikosom, teško je videti Crvenu zvezdu kako pravi ozbiljan zaokret u nastavku i okreće stvari u svoju korist.

Kino Kolom je debitovao i sada mora polako da gradi sebe kroz utakmice i treninge kako bi postao funkcionalan za Crvenu zvezdu. Lendri Noko se još čeka, a sve i ako bi potpisao već u sredu uveče i dobio zeleno svetlo domaćih lekara specijalista da se vrati profesionalnim obavezama veliko je pitanje kada i u kom trenutku mogu da se očekuju igre bar približne onim u Albi prošle sezone. Podsetimo, od poslednje utakmice u dresu Albe prošlo je preko šest meseci i u međuvremenu je imao dve intervencije na srcu posle čega je tražio stručna mišljenja na više strana, što mu je oduzelo vreme od rada sa loptom...

Saša Obradović sa igračima (©MN Press)Saša Obradović sa igračima (©MN Press)

Posmatrajući listu najtežih poraza Crvene zvezde u Evroligi, posle nekih jačih udarca dogodila bi se reakcija. Primera radi, posle onih “-26“ od CSKA u Moskvi prošle sezone Dragan Šakota je vezao četiri pobede (Olimpijakos i Bajern u Beogradu, Zenit i Asvel na strani). Dejan Radonjić se zbog onih “-27“ od od Reala u Madridu i bolnih “-38“ od Himkija u Moskvi našao na stubu srama, pa je i pored lekcije od Fenerbahčea u Beogradu rundu kasnije ekipa uspela da se izdigne iz pepela i odigra možda i najbolju sezonu u klupskoj istoriji, sa duplom krunom i četvrtfinalom Evrolige u rukama. A Dejan Radonjić bio kovan u zvezde...

Tada je ekipa znala da nauči na greškama i krene dalje. Ova Crvena zvezda je svesna svih propusta i pokušava da nešto promeni, ali ne ide, ne vodi ničemu.

Posle bezmalo tri meseca tapkanja u mestu nameće se pitanje - šta je još potrebno da bi se Zvezda pomerila s mrtve tačke?

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)


tagovi

Džoni O'BrajantDžordan LojdSaša Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara