Košarkaši FMP-a (Foto: ABA League/FMP)
Košarkaši FMP-a (Foto: ABA League/FMP)

Najmlađi trener ABA lige i Panteri nastavljaju da sanjaju: Pokazaćemo da smo s razlogom u plej-ofu

Vreme čitanja: 7min | sub. 30.04.22. | 08:14

Košarkaši FMP-a u prvom meču preliminarne runde doigravanja gostuju u Podgorici

Pred početak sezone FMP-u se predviđala borba za opstanak. Na mesto šefa struke postavio je debitanta u ABA ligi, gotovo kompletno izmenio igrački kadar. Meč po meč i tim Nenada Stefanovića izrastao je u najveću senzaciju regionalnog takmičenja. Sa šeste pozicije domogao se plej-ofa i sa ekipom podgoričke Budućnosti boriće se za polufinale i megdan sa Partizanom. Prvi meč na programu je večeras u glavnom gradu Crne Gore (21.00), revanš u sredu u Železniku (21.00), a eventualna majstorica u nedelju 8. maja (termin će biti naknadno određen).

Od prvog dana priprema, mantra u Železniku bila je "rad, rad i samo rad". Čvrsto je Stefanović, kao najmlađi trener Jadranske lige, stajao na zemlji. Kao i njegovi izabranici. Ulazili su u svaki meč maksimalno motivisani, svakom rivalu pokazali respekt, ali ni pred jednim se nisu predali. Borili su se do poslednjeg trenutka, neretko u tesnim završnicama stizali do pobeda. Gradili su karakter, rasli kao tim iz dana u dan. Pokazali zube i daleko kvalitetnijim rivalima, neke i nadmudrili.

Izabrane vesti

U sezoni tokom koje su premašili sva očekivanja, uspeli su da savladaju i Igokeu i Cedevita Olimpiju - dva preostala učesnika preliminarne runde plej-ofa. Igrali na jednu loptu sa Partizanom (sva tri puta), dobro oznojili i narednu prepreku na putu ka polufinalu - Budućnost. Ligaški deo okončali su sa učinkom 14-12 i pozitivnom koš razlikom (+24).

Trener Stefanović je napravio sjajan posao. Posle višegodišnjeg rada u nižim srpskim ligama, kratkog boravka u OKK Beogradu gde je radio kao pomoćni trener, dobio je veliku priliku i iskoristio je. Izvukao je najbolje iz pređašnjih iskustava, primenio znanje koje je između ostalog godinama pedantno skupljao sa seminara dokazanih srpskih, ali i evropskih stručnjaka. Stvorio sjajnu atmosferu u ekipi i što je još važnije - odlične odnose sa igračima.

Svestan je uspeha koji je postigao za kratko vreme u Železniku, ali nisu Stefanović i njegovi izabranici još dali poslednju reč.

"Ušli smo u plej-in i verujem da smo samim tim napravili veliki uspeh ove sezone. Međutim, ne bismo bili pravi sportisti ako bismo se samo time zadovoljili. Igramo sa ekipom sa kojom smo igrali već dva puta, to je tim koji je jako kvalitetan, imaju mnogo iskustva i trenera koji je osvajao ABA ligu, koji zna kako se igra u plej-ofu. Imamo maksimalno poštovanje prema njima, daćemo sve od sebe da budemo što bolji i da pokazaćemo da smo sa razlogom ušli u ovaj deo", rekao je mladi stručnjak pred prvi duel sa ekipom Budućnosti.

Osetili su Podgoričani kandže Pantera. Veoma dobro. Malo je nedostajalo da ih na premijeri sruše i to usred Morače. Individualni kvalitet, iskustvo i domaći teren na kraju su presudili u korist Plavih (82:72). FMP je ostavio sjajan utisak i potom još motivisaniji dočekao Igokeu u narednom kolu i savladao je (89:81).

Na drugi okršaj između tima iz Železnika i glavnog grada Crne Gore čekalo se nekoliko meseci. Sastali su se u FMP Areni početkom aprila i bili u egalu do poslednjih sekundi, a onda je Džastin Kobs ogrnuo herojski plašt i sa zvukom sirene doneo gostima pobedu. Još jednom se pokazalo - Stefanovićeva četa može da se nosi sa Džikićevom.

Foto: ABA League/FMPFoto: ABA League/FMP

Šanse FMP-a rastu i kada se pogleda forma u kojoj se nalazi ekipa iz Podgorice. Svega dve pobede u martu, nešto bolji učinak u aprilu, ali na poslednjih 15 mečeva Budućnost ima negativan bilans (7-8). Na sve to ostala je bez centra Vilija Rida koji je doživeo tešku povredu Ahilove tetive. Uloga favorita i dalje pripada trećeplasiranom timu iz ligaškog dela (19-7), ali je jasno da Panteri imaju svoje šanse.

"Oni imaju mnogo više iskustva, neke greške koje pravimo su često i normalne, ali možda je naša prednost veća želja za dokazivanjem. Mlađi smo, nemamo ništa iza sebe, a oni imaju veliki broj evroligaških igrača. Nadam se da ćemo barem tu veću želju pokazati sutra", ističe Stefanović.

Nagrada za trenera godine ABA lige pripala je Željku Obradoviću, dok je Nenad Stefanović završio na trećem mestu prema glasovima trenera, novinara i navijača.

"Znači mi mnogo, nisam se obazirao na komentare, nisam ni bio svestan da će ih biti u tolikoj meri. Da mi je to neko rekao pre sezone ili da sam ja to pomislio pre sezone, bio bih momentalno prebačen u neku mentalnu ustanovu. Moja supruga se oduševila, pokazala mi je sliku gde sam sa Željkom Obradovićem, Dejanom Radonjićem i meni to jako prija i godi. Drago mi je što sam u tom društvu".

U ekipi mladog trenera izdvojilo se i nekoliko igrača. Jasno je da svako ima precizno definisanu ulogu i da mora da je odigra što bolje kako bi tim bio u poziciju da pobeđuje. Ipak, trojica su iskočila - Brajs Džons, Danilo Tasić i Geret Nevels.

Iznenađenje je da bivši igrač čačanskog Borca nije dobio nijedno individualno priznanje ABA lige, ali da postoji nagrada za igrača koji je najviše napredovao nema sumnje da bi završila u njegovim rukama. Amerikanac je odigrao svih 26 utakmica i prosečno beležio 16 poena i 6,7 asistencija. Sa prosečnim indeksom 19,65 statistički je drugi najkorisniji igrač lige. Sa linije penala je gotovo nepogrešiv (121/129) i velika je snaga Stefanovićeve ekipe.

Nevels je takođe izneo veliki teret, ali se nažalost krajem januara povredio. Vratio se treninzima, ali se do poslednjeg trenutka neće znati da li je u stanju da pomogne timu.

Oči će u Podgorici biti uprte i u Tasića. Svojevremeno MVP elitnog ranga u Bugarskoj podigao je igru na viši nivo u radu sa Stefanovićem. Uz Džonsa i Nevelsa ima najveću slobodu u igri. Na samo tri meča u ligaškom delu nije upisao dvocifren poenterski učinak. Beležio je 13,3 poena po nastupu, blesnuo protiv Studentskog centra u osmom kolu (25 poena, 9 skokova, indeks 37) i krajem prošlog meseca protiv Borca (21 poen, indeks 34). Izvrstan je bio i na zatvaranju prve faze pre nešto više od nedelju dana kad je Cedeviti Olimpiji ubacio 20 poena, uz šest uhvaćenih lopti i četiri asistencije (indeks 20).

Danilo Tasić (Foto: ABA League/FMP)Danilo Tasić (Foto: ABA League/FMP)

Čini se da je dobro tempirao formu, a pred duel sa Podgoričanima akcenta stavlja na skok.

"Ovo je veliki uspeh za nas što smo uopšte u situaciji da igramo plej-of, znamo ekipu Budućnosti, nema mnogo tajni. Imali smo malo problema sa povredama, ali spremali smo se i spremni smo za ovu utakmicu. Ako odgovorimo na njihovu skok igru, imamo šansu da se pokažemo u najboljem izdanju. Nama je samopouzdanje raslo tokom sezone rasli smo kao ekipa, imamo samopouzdaje, ali veći pritisak je na Budućnosti, počinjemo na njihovom terenu, ali idemo rasterećeni. Znamo koliko vredimo, pa ćemo videti da li je to dovoljno za Budućnost", rekao je Tasić.

Moraju se napomenuti i atletski sjajni centar Ebuka Izundu (9,1 poena i 5,8 skokova), polivalentni i neumorni Nenad Nerandžić (8,9 poena i 4,8 skokova), neustrašivi kapiten Marko Radonjić, poznat po ubojitim strelama u ključnim trenucima.

Uspeh dodatno dobija na značaju kada se u obzir uzme da su Panteri dali veliki prostor i mladim igračima. Marko Pavićević (2001. godište) je odigrao 25 utakmica sa 13 minuta na terenu u proseku (6 poena i 2,6 skokova), Nikola Šaranović (2003) dve manje uz minut više na parketu po nastupu, kao i Milutin Vujičić (2002) kojeg nije bilo na samo jednom susretu u ligaškom delu (11 minuta u proseku na parketu).

Jasno je i Podgoričanima, iako su favoriti, da ih čeka težak zadatak.

"FMP je tim koji je maksimalno iskoristio činjenicu što se takmičio jednom nedeljno. Imalo je vremena da se spremi, što ne menja činjenicu da su kao tim veoma radni, vrlo agresivni i aktivni, kao i vrlo ambiciozni, što posebno podvlačim. Rado će prihvatiti ulogu autsajdera protiv nas, dva puta smo igrali i poslednji meč je završen košem u poslednjoj sekundi. Da li smo mogli da "zaključamo" utakmicu ranije, da ne bude baš tako napeto? Sigurno da jesmo ali oni su takav tim, ne predaju se, nemaju respekta, ne zanima ih da li si pre njih igrao Evroligu ili Evrokup", rekao je u najavi utakmice Aleksandar Džikić.

Reprezentativac Srbije Marko Jagodić Kuridža se izdvojio kao jedan od bitnijih igrača u rotaciji Budućnosti. Slaže se sa trenerom Džikićem da ih čeka veliki izazov.

"Slavili smo dva puta protiv FMP-a ove sezone ali će ovo biti drugačija utakmica. Teško je dobiti, bilo koga, četiri puta u jednoj sezoni. Očekujem da će biti teška serija, pogotovo prva utakmica, ali imamo dosta iskusnih igrača koji znaju šta znači plej-of. Uz naše zalaganje, koncentraciju, dobro trčanje ne bi trebali da imamo problema. Pričao sam dosta sa trenerom, pogotovo kad je Vili otišao, da možda malo i promenimo igru kad sam ja na pet. Meni nije strano da igram na toj poziciji, iako ove sezone do povrede Vilija nisam igrao na tom mestu, već sam bio na četiri. Igrao sam kroz karijeru na poziciji centra, i sve što trener bude tražio od mene ja ću odraditi, dati svoj maksimum, kao i svi saigrači da bi prešli prvu "stanicu", a nadam se da se onda pripremimo i za drugu", ističe bivši igrač Crvene zvezde.

ABA LIGA (PLEJ-OF) - PRELIMINARNA RUNDA (PRVI MEČEVI)

Subota

19.00: (1,30) Cedevita Olimpija (16,0) Igokea (3,90)

21.00: (1,17) Budućnost (20,0) FMP (5,50)

*** Kvote su podložne promenama

NAPOMENA: Serije se igraju na dve pobede


tagovi

KK FMPKK Budućnost PodgoricaNenad StefanovićAleksandar DžikićGeret NevelsBrajs DžonsDanilo TasićMarko Jagodić Kuridža

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara