Fakundo Kampaco
Fakundo Kampaco

Najveće – i najskuplje – pojačanje u istoriji srpske košarke: Kampaco zvanično

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.12.22. | 13:46

Argentinski as potpisao za Crvenu zvezdu

Vlade Divac u Crvenoj zvezdi još prošlog veka, ali to je bio oročen brak. Veliki domaći igrači, poput Nikole Kalinića ili Nemanje Nedovića u Crvenoj zvezdi ili Saše Pavlovića u Partizanu. Plus mnoga zvučna imena iz inostranstva, mada retki u naponu snage. Sofoklis Skorcijanitis je recimo bio svima dobro poznat, ali već mnogo bliži penziji, nego zenitu. Stratos Perperoglu je bio u boljem stanju, ne i na vrhuncu snage. Markus Vilijams i Džordan Lojd jesu bili poznati i pakleni igrači, ali nisu baš u Zvezdu došli sa ovakvim renomeom. Na drugoj strani, Partizan jeste lansirao Jana Veselog ili Žofrija Lovernja, ali ih je manje-više sam i stvorio. Tek poslednjih sezona je dovodio dokazane asove poput Kevina Pantera i Zeka Ledeja – učesnika evroligaškog Fajnal fora sezonu ranije – ili Janisa Papapetrua.

Ali čini se da niko, ama baš niko, nije bio na nivou Fakunda Kampaca u trenutku kada je dolazio u Beograd, pa deluje krajnje objektivna konstatacija: Crvena zvezda je danas dovela najveće pojačanje u istoriji srpske košarke.

Izabrane vesti

Argentinski plejmejker je i zvanično potpisao ugovor sa crveno-belima i tako pojačao ionako odličnu bekovsku liniju sa Lukom Vildozom i Nemanjom Nedovićem. Sa Kampacom u rotaciji ona bi mogla da bude zaista nezaustavljiva čak i na evroligaškom nivou.

Fakundo je ipak dvostruki osvajač Evrolige, trostruki prvak Španije, MVP tamošnje ACB lige iz 2019. godine, te kao reprezentativac Argentine osvajač srebrne medalje na poslednjem Svetskom prvenstvu. Ne vredi nabrajati sva druga odličja, potrajalo bi predugo.

U Beograd dolazi posle neuspele avanture u NBA ligi u kojoj je igrao za Dalas i Denver, ali bez obzira na to Kampaco sleće kao najzvučnije pojačanje u skorijoj istoriji srpske košarke. I shodno tome – koštaće. Iz kluba nema potvrde, ali je ugledni košarkaški sajt Eurohoops ranije pisao da će Kampaco u Zvezdi igrati za platu od 1.800.000 evra. Taman i da je nešto niža igrač takvog statusa izvesno će dobiti više od 1.250.000 dolara koliko u Partizanu ima Kevin Panter.

Ugovor je potpisan do kraja sezone.


tagovi

Fakundo Kampaco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara